Αμ γι' αυτό θα ρθούνε βράδυ
Φάνης ΤσουλουχάςΘα εξηγήσω όλους τους λόγους για τους οποίους νομίζω ότι η Τουρκία θα κάνει επέμβαση στην Ελλάδα, και θα απορρίψω κάποιες δημοφιλείς λογικές ως αβάσιμες. Η λογική λέει ότι θα υπάρξει σοβαρό θερμό επεισόδιο πριν τις Τουρκικές εκλογές, σε συγκερασμό με συνεχείς ορδές παράνομων μεταναστών και υβριδικές τακτικές.
Ο κ. Ερντογάν φοβάται
Η Τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση λόγω των ανορθόδοξων επιλογών του ίδιου του κ. Ερντογάν. Οι επιλογές αυτές είναι η αλόγιστη έκδοση χρήματος και σπατάλη σε φαραωνικά έργα, η προπαγάνδα και η παγκόσμια εξάπλωση με σκοπό την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με επακόλουθο ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και υποτίμηση του νομίσματος, που επιβαρύνεται περεταίρω με την εμμονή του κ. Ερντογάν σε χαμηλά επιτόκια.
Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να διασώσει την οικονομία μέσω εξαγωγών, μην παίρνοντας τα φαρμακερά οικονομικά μέτρα που πρέπει να πάρει. Εφ΄ όσον ο κ. Ερντογάν έχει βάλει την Τουρκία σε ζοφερή οικονομική κατάσταση ιδίαις χερσί και δεν μπορεί να ξεφύγει, το μόνο, μα μόνο, χαρτί που του έμεινε είναι ο αναθεωρητισμός για να παραμείνει στην εξουσία. Σημειωτέων ότι αν δεν υπήρχε η παραοικονομία και οι εισροές κεφαλαίων «αγνώστου πηγής» από Ρωσία, Ιράν και από κάποιες Αραβικές χώρες, ο κ. Ερντογάν θα είχε ήδη εκδιωχθεί προ πολλού.
Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν σοβαρό προβάδισμα υπέρ σειράς αντιπάλων του. Ο κ. Ερντογάν πραγματικά πνέει τα λοίσθια. Αν χάσει τις εκλογές, ένας θεός ξέρει τι θα ανακαλύψει η νέα κυβέρνηση και τι πολιτικό λιντσάρισμα θα υποστεί. Ο κ. Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του μπορεί να βρεθούν είτε στη φυλακή, είτε εξορία στη Ρωσία ή αλλαχού, αν και υπάρχουν πολύ χειρότερα ενδεχόμενα. Συνεπώς, είναι σε αδιέξοδο, τα παίζει όλα για όλα και κάνει πολύ ριψοκίνδυνες κινήσεις.
Ο μόνος τρόπος να κερδίσει τις εκλογές του 2023 λοιπόν είναι πουλώντας εθνικισμό, αναθεωρητισμό και Οθωμανισμό. Όσο ο κ. Ερντογάν χάνει στις δημοσκοπήσεις λόγω οικονομίας, τόσο θα αποθρασύνεται η Τουρκική ρητορική, οι αμφισβητήσεις στο πεδίο, και η πιθανότητα όχι μόνο θερμού επεισοδίου αλλά γενικευμένης σύρραξης.
Ο κ. Ερντογάν θα προξενήσει θερμό επεισόδιο ή θα κάνει επέμβαση με το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης των νήσων και των υποτιθέμενα γκρίζων νήσων, που δήθεν καταλήφθηκαν από την Ελλάδα, για να κερδίσει τις εκλογές. Εναλλακτικά, μπορεί να κάνει το ίδιο για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να καθυστερήσει τις εκλογές ή να τις ακυρώσει τελείως.
Γενικά τον κ. Ερντογάν τον ενδιαφέρει μόνο να επανεκλεγεί. Δεν τον ενδιαφέρουν οι μακροχρόνιες συνέπειες ή αντιδράσεις. Προς το παρόν έχει εγκλωβιστεί σε μία ρητορική από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. Η αντιπολίτευση το έχει καταλάβει και τον προκαλεί να προχωρήσει για να τον εκθέσει ότι μπλοφάρει ή δεν έχει τα κότσια, ενώ αυτοί θα το κάνουν. Για όλους τους παραπάνω λόγους νομίζω θα το κάνει.
Η Τουρκία φοβάται
Στο άρθρο με τίτλο «Παγκόσμια αναταραχή» ανέφερα ότι η Τουρκία είναι ευάλωτη, το ξέρει και φοβάται. Και μία φοβισμένη χώρα είναι επικίνδυνη. Η Τουρκία φοβάται την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια, που θα σήμαινε game over για το παραμύθι της «Γαλάζιας Πατρίδας». Φοβάται την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα και θέλει να περιορίσει την συζήτηση γύρω από την υφαλοκρηπίδα περιμένοντας ευνοϊκότερο αποτέλεσμα. Η Τουρκία προσπαθεί διακαώς να αποφύγει την εξάσκηση των δικαιωμάτων μας ακολουθώντας τη στρατηγική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».
Η Τουρκία φοβάται τα Ραφάλ και τα αναβαθμισμένα σε viper F-16, δηλαδή σε «οχιές». Η Ελλάδα έχει αρχίσει να έχει αεροπορική υπεροχή.
Η Τουρκία φοβάται βάσιμα ότι θα διαμελιστεί αν αποτύχει. Φοβάται την Αμερική που έχει δείξει έκδηλο ενδιαφέρον στον έλεγχο των στενών λόγω Ουκρανίας αλλά και Ρωσικής επέκτασης στη μέση Ανατολή και όχι μόνο.
Πριν την σύσφιξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, η Τουρκία φοβόταν ότι η Ρωσία θα υποστήριζε την Ελλάδα, σε περίπτωση σύρραξης, λόγω Ορθοδοξίας την οποία η Ρωσία θέλει να καπελώσει εφ’ όσον θεωρεί ότι είναι διάδοχο σχήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πλέον οι φόβοι αυτοί έχουν αποσοβηθεί.
Λανθασμένες λογικές
Ο κ. Ερντογάν δεν έχει καταλάβει ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας από κάποιες μεγάλες δυνάμεις όπως την Αμερική, τη Γαλλία και τη Γερμανία, τουλάχιστον, τελείωσε. Η Δύση προσπαθούσε να κατευνάσει την Τουρκία για να μην τη χάσει από το Δυτικό μπλοκ. Τώρα πλέον κατάλαβε όμως ότι η Τουρκία θέλει να καταλύσει την ίδια τη Δύση προσπαθώντας να γίνει Ρωσία και Ιράν. Αν μη τι άλλο, ο μη ων μετ’ εμού κατ’ εμού εστί.
Η Ελλάδα επίσης προσπαθούσε να κατευνάσει την Τουρκία για να αποφύγει τον πόλεμο. Προσπαθώντας να κατευνάσει την Τουρκία, της έδωσε χώρο να γίνει πιο επιθετική. Αλλά αν και η Ελλάδα ακόμα προσπαθεί να αποφύγει τον πόλεμο, δεν τον φοβάται τόσο πολύ πλέον λόγω αεροπορικής υπεροχής και ισχυρών αμυντικών συμμαχιών με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λ.π. Έτσι, ο κ. Ερντογάν εξέλαβε το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για συνάντηση και δείπνο στο Βόσπορο ως εκδήλωση κατευνασμού ενώ στην πραγματικότητα η κίνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν τακτική καθυστέρησης. Για αυτό ο κ. Ερντογάν έγινε «Τούρκος» ή εξανέστη με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.
Υπάρχει μία πιθανότητα ο κ. Ερντογάν να θεωρεί λανθασμένα ότι θα πάρει F-16 από την Αμερική ως αντάλλαγμα ώστε να ηρεμήσει έναντι της Ελλάδας. Αυτό το επιχείρημα ότι ο κ. Ερντογάν δημιουργεί πίεση ώστε να του δοθούν τα F-16, και πιθανώς η Τουρκία να επαναπροσκληθεί στην παραγωγή των F-35, υποστηρίζεται από κάποιους αναλυτές. Αυτή η λογική όμως είναι λανθασμένη και δεν την συμμερίζομαι.
Πρώτον, όλοι νομίζω αναγνωρίζουν ότι είναι αδύνατο οι ΗΠΑ να ενδώσουν στα F-35, λόγω S-400 και νόμου CAATSA. Δεύτερον, ως γνωστόν η Τουρκία έχει ζητήσει 40 F-16 τελευταίας γενιάς (block 70) και 80 κιτ αναβάθμισης για τα τουρκικά F-16C/D. Απέναντι βρίσκονται ο Μπόμπ Μενέντεζ, το Ελληνικό, Εβραϊκό και Αρμενικό λόμπι, αλλά και ο κ. Μπάιντεν. Μην απατάστε για τη στάση του κ. Μπάιντεν. Μπορεί να απαντάει αρχικά θετικά στο τουρκικό αίτημα, αλλά πετάει το μπαλάκι στο Κογκρέσο όπου ξέρει ότι σίγουρα θα απορριφθεί. Τα αισθήματα του κ. Μπάιντεν έναντι του κ. Ερντογάν είναι γνωστά. Πριν τις εκλογές είχε πει δημόσια ότι ο κ. Ερντογάν πρέπει να ανατραπεί με δημοκρατικά μέσα.
Μπορεί η Τουρκία να νομίζει ότι θα της δοθούν F-16 ώστε να σταματήσει να ασκεί πίεση στην Ελλάδα. Είναι δυνατόν όμως να της δοθούν όταν αυτά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, και τη στιγμή που η Ελλάδα έχει πάρει ξεκάθαρη στάση ενώ η Τουρκία συνεργάζεται με Ρωσία και Ιράν, και ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικοί θεσμοί καταπατούνται στην Τουρκία; Ναι μεν η Αμερική θέλει να κρατήσει την Τουρκία στο δυτικό άρμα, όμως δεν θέλει ένα δούρειο ίππο στο δυτικό μπλοκ. Απατώνται όλοι όσοι νομίζουν ότι οι Αμερικανοί είναι «Αμερικανάκια».
Ο κ. Ερντογάν αναφέρει την υποτιθέμενη «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη για να δικαιολογήσει επέμβαση από τη Θράκη αντί για επέμβαση από τα νησιά, ή σε συνδυασμό με επέμβαση στα νησιά. Λογικά οποιαδήποτε επέμβαση θα ξεκινήσει από τα νησιά λόγω του (αποδομημένου από την Ελλάδα) τουρκικού αφηγήματος της στρατικοποίησης των νήσων. Έτσι ο κ. Ερντογάν θα δικαιολογήσει την αυτοάμυνα της Τουρκίας στην υποτιθέμενη συνεχή προκλητικότητα της Ελλάδας, δανειζόμενος μία σελίδα από την επιθετική βίβλο του κ. Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας που δεν έπεισε κανένα. Βέβαια, ένας άλλος λόγος να ξεκινήσει από τα νησιά είναι η Ελληνική δύναμη πυρός που είναι συγκεντρωμένη στη Θράκη.
Ο κ. Ερντογάν μπορεί επίσης να πιστεύει λανθασμένα ότι οι Δυτικοί εταίροι μας μπορεί να μας προσφέρουν υποστήριξη αλλά δεν θα εμπλακούν άμεσα για εμάς. Αυτό μπορεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό, αλλά είδαμε στην Ουκρανία την σημασία των ανεφοδιασμών σε μία μακρόχρονη σύρραξη. Η Ρωσία έπρεπε να ανατρέξει ακόμα και στη Β. Κορέα για να ανεφοδιαστεί. Για να μην αναφέρουμε προηγμένα, σχετικά φθηνά αλλά αρκετά αποτελεσματικά όπλα που μπορούν να προσφερθούν εύκολα, αλλά και υπηρεσίες πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου.
Αυτό που φαίνεται να αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Ερντογάν λόγω της ψυχοσύνθεσής του είναι ότι η Αμερική τον θεωρεί wild card, απρόβλεπτο που συγχρωτίζεται με τη Ρωσία και το Ιράν. Ο κ. Ερντογάν βλέπει την Τουρκία ως την πέμπτη δύναμη του ΝΑΤΟ και ως αναδυόμενη υπερδύναμη, πολύ πάνω από τις πραγματικές δυνάμεις και τη θέση της στην τροφική αλυσίδα. Και ενώ κατανοεί ότι η Ελλάδα έχει γεμίσει Αμερικανικές βάσεις, αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία αυτών των βάσεων, που σταδιακά αντικατέστησαν τις Αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία, όχι μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές έχουν απομακρυνθεί από την Τουρκία.
Επίλογος
Εν κατακλείδι, ο έλεγχος των Στενών και οι ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου είναι κεφαλαιώδους σημασίας, και δεν μπορούν να διακυβεύονται με μία προβλέψιμα απρόβλεπτη Τουρκία. Δεδομένου του εκτεταμένου μετώπου στην Ουκρανία, δεδομένου ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος έχει μάλλον αρχίσει, δεδομένης της προβλεπόμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η Αμερική προσδοκά σε γρήγορη επίλυση.
Ο κ. Ερντογάν προσβλέπει σε γεωγραφικές αναταράξεις και αναδιανομές, θεωρεί ότι η Δύση έχει τελειώσει, προσπαθεί να προσδεθεί στο Ασιατικό άρμα, και βλέπει τον εαυτό του ως διεθνή παίχτη και ηγέτη. Βέβαια, όταν οι Δυτικοί τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια σου, συνήθως είσαι ο τελευταίος που το καταλαβαίνεις.
* * Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
- Μέσω… Πράγας η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία: Η Άγκυρα προσποιείται την αδικημένη και εκτοξεύει απειλές
- Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ - Έντονες αντιδράσεις στον κλάδο
- Αίθριος καιρός και θερμοκρασία σε πτώση τη Δευτέρα - Έως 7 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο
- Γρηγόριος Κυδωνιών: Ο Μητροπολίτης του Αϊβαλή που μαρτύρησε στα χέρια των Τούρκων αρνούμενος να εγκαταλείψει το ποίμνιό του
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ