Απόψεις|20.02.2019 13:33

Γάλλοι και Γερμανοί θεωρούν τις ΗΠΑ μεγάλο κίνδυνο

Γιώργος Καπόπουλος

Το παράδοξο γίνεται ακόµη µεγαλύτερο αν λάβουµε υπόψη ότι, σύµφωνα µε πρόσφατες δηµοσκοπήσεις στη Γαλλία και τη Γερµανία, η πλειοψηφία της κοινής γνώµης θεωρεί τις ΗΠΑ µεγαλύτερο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια από ό,τι η Ρωσία και η Κίνα.

Είναι προφανές ότι µια µερίδα Ευρωπαίων φοβάται τη δυναµική της πολιτικής και αµυντικής χειραφέτησης της ΕΕ περισσότερο από τις παρενέργειες της στρατηγικής «Πρώτα η Αµερική» του Τραµπ, που έχει αποσαθρώσει κάθε πρόσχηµα πολιτικής ορθότητας στο πλαίσιο της διατλαντικής σχέσης.

Η παραπάνω διαπίστωση, προφανώς, αφορά τη Γερµανία και τους υπό την πρωτοκαθεδρία τής Ολλανδίας «8» του Βορρά, αλλά και τους «4» του Βίσεγκραντ, που βλέπουν στην αµυντική χειραφέτηση της Γηραιάς Ηπείρου την προώθηση της εµβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που έχει θέσει ως προτεραιότητα η Γαλλία του Μακρόν. Μάλιστα, η αµυντική χειραφέτηση της ΕΕ µετά το Brexit προβάλλει σαν το κατεξοχήν προνοµιακό πεδίο ευρωπαϊκής δραστηριοποίησης της Γαλλίας, µε στόχο την εξισορρόπηση της κυρίαρχης θέσης του Βερολίνου στη διαχείριση της Ευρωζώνης – και όχι µόνο.

Κοινή αµυντική και εξωτερική πολιτική στην ΕΕ θα δηµιουργούσε ένα προηγούµενο περαιτέρω εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και θα προωθούσε στην ηµερήσια ευρωπαϊκή διάταξη τους βασικούς άξονες της µεταρρύθµισης της Ευρωζώνης που πρότεινε ο Μακρόν στη Σορβόννη τον Σεπτέµβριο του 2017.

Οταν µε αφορµή τη διατλαντική αντιπαράθεση για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ οι Σρέντερ και Σιράκ έκαναν τις πρώτες κινήσεις αµυντικής χειραφέτησης της Ευρώπης, αλλά και τα πρώτα βήµατα τρίµερους ευρασιατικής συνεργασίας µε τη Ρωσία του Πούτιν, είχε προηγηθεί στις αρχές της ίδιας χρονιάς ο γαλλογερµανικός συµβιβασµός για τη θεσµική µεταρρύθµιση της Ευρώπης, που αποτυπώθηκε στο σχέδιο συνταγµατικής συνθήκης, το οποίο, όµως, είχε δύο χρόνια αργότερα άδοξο τέλος στα δηµοψηφίσµατα σε Γαλλία και Ολλανδία 

ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ