Απόψεις | 20.02.2019 14:17

Λαγουµιτζήδες

Πάνος Θεοδωρίδης

Από τις πολιορκίες των κάστρων έως τα χαρακώµατα του Μεγάλου Πολέµου οι αντίπαλοι στρατοί ναύλωναν ή εκπαίδευαν ανθρώπους µε εµπειρία στο υπόγειο σκάψιµο, ώστε να καταφέρουν το δύσκολο έργο να υπονοµεύσουν τις αµυντικές κατασκευές του αντιπάλου. Φυσικά το σκάψιµο ενός τούνελ ήταν πάντοτε µέσα στις τεχνικές των εγκλείστων, που φλέγονταν από επιθυµία να δραπετεύσουν. Ή των λωποδυτών, που έκαναν το ίδιο για να φτάσουν στον θησαυρό. Τόσες κινηµατογραφικές ταινίες υπήρξαν, ξέρετε λοιπόν τη διαδικασία.

Στην προεκλογική πολιτική, η υπονόµευση του «αντιπάλου» είναι µεν συνεχής, παραπέµποντας σε έναν τακτικό κανονιοβολισµό, αλλά όταν οι εκλογές πλησιάζουν, πολλοί έχουν το µάτι στα πρωτοσέλιδα και στις επικεφαλίδες, καθώς όλο και κάποιο εντυπωσιακό συµβάν θα προστεθεί στα επιχειρήµατα της τελευταίας ώρας, µε την ελπίδα να εντυπωσιαστεί ή να αηδιάσει το εκλογικό κοινό και να ψηφίσει αναλόγως.

Η µέθοδος δεν είναι άσκοπη, καθώς αρκετά αποτελέσµατα εκλογών επηρεάστηκαν από το φλας µιας εντυπωσιακής είδησης. Αλλά το γενικό κοινό επηρεάζεται συνεχώς και χωρίς προεργασία. Η διαβόητη αναµέτρηση µεταξύ Κένεντι και Νίξον έγειρε υπέρ του πρώτου, επειδή ο δεύτερος εµφανίστηκε κάθιδρος και νευρικός, πλέοντας σε ένα ανοιχτόχρωµο κοστούµι, ενώ ο ικανός Αντλαϊ Στίβενσον δεν πήρε ποτέ το χρίσµα επειδή κάποιος φωτογράφησε, την ώρα που καθόταν, µια µεγάλη τρύπα στη σόλα του. Ποιος θα εµπιστευόταν έναν εργένη χωρίς πρώτη κυρία στον Λευκό Οίκο;

Στην Ελλάδα, το σπορ, µε ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν ήταν πολύ διαδεδοµένο έως πριν από µερικές δεκαετίες. Αλλά στα τελευταία τριάντα χρόνια, οι λαγουµιτζήδες διέπρεψαν. Και όσο η τεχνολογία τρέχει µε άλµατα, αυτό γίνεται όλο και πιο εύκολο. Και για να µη νοµίσετε πως έχουµε µείνει στα κάστρα και στα χαρακώµατα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτός για τον οποίο αποκαλύπτεται κάτι, δεν υπονοµεύεται από αντίπαλο, αλλά ακόµη και από τέως φιλικά µέσα επιχειρείται να τσαλακωθεί η εικόνα του. Μήτε κι αυτό είναι πρωτοφανές. Στη Θεσσαλονίκη, που την πολιόρκησαν Νορµανδοί, προφταίνουν στον αρχηγό «τρυπάν’ το τείχος από έξω!» κι εκείνος απαντά «να το τρυπήσουµε κι εµείς απο µέσα!»

εκλογές