Τσίπρας - Ζάεφ: Τιµητικές διακρίσεις και µηνύµατα
Γιώργος ΣκαφιδάςTον Εβαλντ Χάινριχ φον Κλάιστ Σµέντσιν τον ξέρετε; Ηταν ένας από τους αξιωµατικούς της Βέρµαχτ που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ το καλοκαίρι του 1944, ο πιο νέος τότε σε ηλικία καθότι µόλις 22 ετών. Τον πατέρα του οι ναζί τον εκτέλεσαν το 1945, µόλις λίγες εβδοµάδες προτού λήξει ο Β’ Παγκόσµιος.
Μεταπολεµικά εκείνος δραστηριοποιήθηκε ως εκδότης στη ∆υτική Γερµανία, και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ίδρυσε την έκτοτε καθιερωµένη ετήσια ∆ιάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Το όνοµα του Εβαλντ Χάινριχ φον Κλάιστ Σµέντσιν κοσµεί το βραβείο µε το οποίο τιµήθηκαν την περασµένη εβδοµάδα στο Μόναχο οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.
Ωραία ιστορία αυτή µε το βραβείο… αρκεί βέβαια κανείς να νοιάζεται για τα βραβεία. Και γιατί να νοιαστεί, παρακαλώ; Οι λόγοι, θεωρητικά, πολλοί. Για την υστεροφηµία που έρχεται µαζί µε κάθε βράβευση, για το χρηµατικό έπαθλο (εάν υπάρχει), αλλά και για το µήνυµα ή τα µηνύµατα που στέλνει κάθε τιµητική διάκριση προς τα έξω. Η υστεροφηµία ως λόγος προφανώς και αρκεί για να νοιαστεί κανείς, ειδικά εάν αυτός ο «κανείς» είναι εκείνος που βραβεύεται. Και το χρηµατικό έπαθλο επίσης συνεπάγεται ένα κάποιο ενδιαφέρον, εάν φυσικά υπάρχει.
Όταν η συζήτηση, ωστόσο, φτάσει στο µήνυµα ή τα µηνύµατα, τότε το πράγµα περιπλέκεται. Το µήνυµα, βλέπετε, στην πράξη τελικά κρίνεται από εκείνους (τους πολλούς) που το λαµβάνουν, όχι από όποιον το στέλνει. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές ελίτ αποφάσισαν να τιµήσουν τους Τσίπρα και Ζάεφ µε ένα βραβείο για τη Συµφωνία των Πρεσπών, στέλνοντας έτσι το µήνυµα ότι πρόκειται για µια αµοιβαία επωφελή ιστορική συµφωνία που προάγει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια.
Δεκτό, αλλά πίσω στην Αθήνα και τα Σκόπια οι Τσίπρας και Ζάεφ µετρούν πολιτικό κόστος ακριβώς λόγω της Συµφωνίας των Πρεσπών. Εάν µάλιστα η Βόρεια Μακεδονία δεν λάβει ηµεροµηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγµατεύσεων µε την ΕΕ µέσα στο 2019, τότε ∆υτικοί διπλωµάτες φοβούνται ότι η κυβέρνηση Ζάεφ ίσως δεν βγάλει καν τετραετία (φτάνοντας δηλαδή ως το 2020, οπότε είναι κανονικά προγραµµατισµένες οι επόµενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα).
Εν τω µεταξύ, βέβαια, ο Βορειοµακεδόνας πρωθυπουργός ενδεχοµένως να έχει τιµηθεί και µε ένα (διεθνώς απαξιωµένο λόγω βεβαρηµένου παρελθόντος αµφιλεγόµενων βραβεύσεων) Νόµπελ Ειρήνης, για το οποίο είναι άλλωστε επίσης υποψήφιος µαζί µε τον Α. Τσίπρα. Αυτό, βέβαια, εάν δεν προλάβουν προηγουµένως οι Βούτσιτς και Θάτσι να λύσουν τον γόρδιο δεσµό του Κοσόβου, παίρνοντας εκείνοι το Νόµπελ και φέρνοντας την ειρήνη στα Βαλκάνια… Βοήθειά µας.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
- Φωτιές στο Λος Άντζελες: Πώς τα diablo winds έφεραν την πύρινη κόλαση στην «Πόλη των Αγγέλων» - Τι λέει ο Συνολάκης
- Πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό: «Με χειρουργικό εργαλείο ανοίξαμε την πόρτα» - Σοκαριστική μαρτυρία
- Πανελλήνιες 2025: Αυτοί είναι οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων - Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
- Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια του Εθνικού Τελικού της Eurovision 2025