Απόψεις|21.02.2019 14:15

Ένας ρόλος για το Κέντρο

Πάνος Θεοδωρίδης

Είµαι αρκετά αρχαίος για να θυµάµαι τις εξατµίσεις του Εµφυλίου, την Κορέα και την κηδεία του Παπάγου. Και σηµειώνω µια λειτουργία του Κέντρου που αδίκως υποτιµάται.

Πρόκειται για µια χρυσή τοµή που ευνοεί προεδρικές επιλογές του Κοινοβουλίου από µετριοπαθείς, γενικά, προσωπικότητες. Πρόσωπα του Κέντρου (Σοφούλης, Πλαστήρας) ανέλαβαν µέρος της ευθύνης για τη διεξαγωγή του Εµφυλίου. Όταν ενώθηκε σε Ενωση Κέντρου, βάρυνε αρκετά στις τότε επιλογές η δεύτερη θέση της Ε∆Α στις εκλογές του 1958, αλλά και ο πρόωρος θάνατος του Καρτάλη, του µόνου πολιτικού που ευνοούσε µια κεντροαριστερή σύγκλιση.

Αλλά αυτά µπορεί να είναι ή να µην είναι αξιόπιστα. Σηµασία έχει ότι σήµερα υπάρχει µια αφανής λίστα προσώπων που κάθε τόσο συζητιούνται για την ανάδειξή τους στην Προεδρία της Δηµοκρατίας στις επικείµενες διαδικασίες του 2020.

Τα ονόµατα αυτά, ανεξάρτητα από την κοιτίδα και την προέλευσή τους, είναι, µεταξύ άλλων, ο Κώστας Καραµανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, σε σταθερή βάση, ενώ κάθε τόσο εµφανίζονται και άλλα ονόµατα. Όλα είναι µετριοπαθή, γενικής αποδοχής (ή που θα προκαλέσουν γενική έκπληξη).

Αυτός ο αστερισµός προσώπων έχει µια κοινή συνισταµένη: δεν συµµετέχει στην απαξίωση της σηµερινής κυβέρνησης. Απεναντίας, είτε προήδρευσε στο κρίσιµο διάστηµα πριν από το 2015 είτε αφήνει τα µέλη των εµπίστων του να µπουν στην κυβέρνηση, κρατώντας το πρόσωπο του αρχηγού γενικώς µετριοπαθές και φιλικό πέραν της παράταξής του.

Περιττό να τονίσω πως αυτή η τάση, µακροπρόθεσµα ευνοϊκή για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, δεν είναι οµόθυµη, καθώς οι δύο αντίπαλοι που προηγούνται στις δηµοσκοπήσεις, χωρίς να υπάρχει µεταξύ τους υπόγεια διαδροµή, έχουν λάβει µηνύµατα από άλλες πηγές για το τι περιµένουµε από αυτούς την εποµένη των εκλογών. Και ο κοινός τους στόχος είναι ένας: να µην υπάρξουν εκπλήξεις από την πλευρά της ακροδεξιάς, εννοώ στις πολιτικές επιπτώσεις.

Και το φάντασµα µιας ισχυρότερης ακροδεξιάς θα έχει δραµατικές επιπτώσεις στο ελληνικό µέλλον. Το γιατί το αφήνω στη φαντασία σας.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram