Απόψεις|28.10.2022 22:14

Η… επιστροφή του «διεθνούς» Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατάφερε τις τελευταίες δύο εβδομάδες να αποκαταστήσει, έστω και με λίγο… ρετούς, την εικόνα του «παγκόσμιου ηγέτη».

Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Πράγα και το «φιλικό» χτύπημα στην πλάτη του Μακρόν, οι αγκαλιές και οι ενεργειακοί κόμβοι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αστανά, το ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν για τα εγκαίνια αεροδρομίου σε εδάφη που καταλήφθηκαν από την Αρμενία με τη βοήθεια της Τουρκίας κι η επικείμενη επίσκεψη τις επόμενες ημέρες του νέου πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, για να σπάσει το αδιέξοδο ένταξης στο ΝΑΤΟ με την Άγκυρα, σε συνδυασμό και με τους χαμηλότερους τόνους που έχει υιοθετήσει ο Τούρκος πρόεδρος σε εγχώρια και διεθνή πόντιουμ (ακόμη και στο μέτωπο με την Ελλάδα τις τελευταίες  ημέρες), του προσέδωσαν ξανά ένα προφίλ ‘ηγέτη’.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η εικόνα…

Τα δίνει όλα για να κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν

Μείωση επιτοκίων, σπίτια, φτηνή ενέργεια, δωρεάν μεταφορά φτωχών φοιτητών…

Πρόκειται για μερικές από τις κινήσεις που κάνει ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, προκειμένου να προσεγγίσει τη μεγάλη λαϊκή μάζα των ψηφοφόρων, που δεν φαίνεται να «συγκινείται» τόσο από τους μεγαλοϊδεατισμούς και τις περιφερειακές αναθεωρητικές επιδιώξεις και διεκδικήσεις, όσο από τις υλικές παροχές που αρχίζει και μοιράζει απλόχερα μία μία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 8 μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η ανθελληνική και αντι-ιμπεριαλιστική ρητορική παραχώρησε τη θέση της εδώ και κάποιες ημέρες στην παροχολογία μέσα από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, όπως αυτή στην Άγκυρα, όπου ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε αυτοπροσώπως το θεμέλιο λίθο για την κατασκευή 500.000 εργατικών κατοικιών. Ήδη 7 εκατομμύρια άνθρωποι συνέρρευσαν για να εγγραφούν στο πρόγραμμα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και δεν σταματά εκεί. Αναμένεται να επιδοτήσει το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 32 δισ. δολάρια μέσα στο 2023, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 40% αρχές του χρόνου, καθώς και τους μισθούς του δημόσιου τομέα και να δώσει δώρα στους συνταξιούχους, ενώ ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά νέο ζεστό χρήμα, μετά τις συμφωνίες ανταλλαγής με ξένες κεντρικές τράπεζες για να βοηθήσει στην επιβράδυνση, έστω ως ένα βαθμό, της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Ακριβές μου… εκλογές

Κι ενώ ήδη ο πληθωρισμός καλπάζει πάνω από 80% κι η λίρα σημειώνει ρεκόρ διολίσθησης έναντι του δολαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται να δώσει τη μεγαλύτερη προεκλογική μάχη της καριέρας του, όποιο κόστος κι αν έχει αυτό…

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών διέθετε έναν περίπου ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για τους πρώτους 9 μήνες του 2022, αλλά τώρα σχεδιάζει να κλείσει το έτος με έλλειμμα περίπου 460 δισεκατομμυρίων TL (25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) — περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό δείχνει ένα τεράστιο ξεφάντωμα δαπανών, λέει ο Γκιουλτζίν Οζκάν στη FT, καθηγητής οικονομικών στο King's College του Λονδίνου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε πάντως να συνεχίσει να αναπτύσσει μια σειρά από μεγάλα έργα στο προεκλογικό μανιφέστο που ανακοίνωσε την Παρασκευή, με το μεγαλεπίβολο σύνθημα «Ο αιώνας της Τουρκίας».

Η μεγαλοπρέπεια που διέπει ωστόσο τις ανακοινώσεις του θέτει μεγάλες προκλήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, τα οποία πρέπει να πείσουν το κοινό ότι θα διαχειρίζονταν την οικονομία καλύτερα από τον Ερντογάν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ανταγωνιστούν και τα «δώρα» του.

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν