Απόψεις|23.01.2023 14:45

ΠΑΟΚ: Μικρά – μικρά για μια διαφαινόμενη μεγάλη ομάδα

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Είμαι οικονομολόγος και δημοσιογράφος, ερασιτεχνικά ασχολούμενος με το ποδόσφαιρο και φίλος του ΠΑΟΚ. Σε κανένα ματς δεν στενοχωρήθηκα φέτος, όσο στην ισοπαλία με τον Ατρόμητο. Από διαίσθηση ότι η ζημιά θα ήταν μεγάλη. Δεν στενοχωρήθηκα τόσο ούτε με την ισοπαλία με τον ΟΦΗ. Φάνηκε γιατί.

Είχα εκτιμήσει μετά το Μουντιάλ ότι κάνοντας το 8/8 ο ΠΑΟΚ στα επόμενα ματς (που μπορούσε) και νικώντας τoν Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο (που έγινε) θα ήταν μέχρι και το φαβορί. Δηλαδή θα είχε τώρα 43 έναντι 44 βαθμών, την καλύτερη μπάλα, την καλύτερη φόρμα και δυνατό παρελθόν κάθε Άνοιξη με τον Λουτσέσκου.

Όλοι αυτοί που βρίζουν τον ''Ρουμάνο'' άραγε θα πουν ποτέ μια συγνώμη, όπως καλούν κάθε φορά τα κόμματα το ένα το άλλο σε κάθε ''πατάτα'';

Οι καλοί προπονητές δεν αλλάζουν το πλάνο τους ασχέτως αν έχουν απώλειες. Ασχέτως αν εκνευρίζουν για κάποιο διάστημα. Φυσικά αναλαμβάνουν και το ρίσκο. Ο Λουτσέσκου δεν είναι απλά καλός, είναι μεγάλος.

Αν κάποιος φίλος του ΠΑΟΚ διαβάζει διεθνές και θεωρητικό ποδόσφαιρο δεν χαίρεται τόσο με τα τελευταία αποτελέσματα όσο χαίρεται διότι βλέπει σιγά-σιγά στον ΠΑΟΚ όλες τις σύγχρονες ποδοσφαιρικές ιδέες. Πίεση για άμεση ανάκτηση της μπάλας, κάλυψη χώρων, αριθμητική υπεροχή σε σημεία του γηπέδου, τρίγωνα, αλλαγές πλευρών, άμεσες αντεπιθέσεις, συνδυασμοί με τη μία, κατάλληλο τερματοφύλακα για το σύστημα, σύνολο, απλότητα, τρέξιμο, μαχητικότητα. Μόνο τις γραμμές βρίσκω να μην είναι μερικές φορές όσο πρέπει κοντά.

Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τα συστήματα, είναι και πόσοι παίκτες συμμετέχουν στην επίθεση και στην άμυνα. Ξαναδείτε το φιλμάκι του αγώνα. Στο 17’ βλέπουμε 6 παίκτες του ΠΑΟΚ στη επίθεση έναντι 5 του Παναθηναϊκού. Στο 18.52’ όμως πέντε στην άμυνα έναντι 2 επιτιθέμενων του Παναθηναϊκού. Στο 1ο δοκάρι του Ολιβέιρα 4-4, αλλά στην ευκαιρία του Παναθηναικού λίγο μετά, 4 αμυντικοί ΠΑΟΚ έναντι 3.

Το 1-0 έρχεται από τσαρουχιά αλλά έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού είναι 5 ασπρόμαυροι έναντι 6 πράσινων. Στο 2-0 είναι 4 επιθετικοί με 5 αμυντικούς. Στο 3-0 πάλι ο ΠΑΟΚ έχει 5 παίκτες στην περιοχή. Η μπάλα, μετά από το λάθος στρώνεται από τύχη στον Κωνσταντέλια, αλλά το ποδόσφαιρο είναι και μαθηματικά. Με 5 παίκτες στην περιοχή θα έχεις τα τυχερά σου…

Και όλα αυτά φυσικά εφ’ όσον τρέχεις, καλύπτεις και δεν τρώς γκολ. Διότι αν έχεις υπεραρυθμίες μπροστά και τρως γκολ, άχρηστο είναι.

Ψηφίζω ανανέωση Ολιβέιρα για άλλα δύο χρόνια. Τελικά ο Ρουμάνος κάτι ήξερε, ας όψεται η ρήξη των χιαστών αλλά τώρα δείχνει τι παίκτης είναι. Το 1-0, ως αυτογκόλ θα το έλεγες και τυχερό, αλλά πριν ο Κωνσταντέλιας σε πέντε μέτρα αφήνει πίσω του τον Σέκλεφελντ.

Ο Κωνσταντέλιας λόγω του παιχνιδιού του αναμένεται να τρώει πολύ ξύλο. Και αγωνιστικά και εκδικητικά. Πρέπει όλοι να τον προστατέψουν. Να αναδείξει η ομάδα το θέμα, να προσέχουν και οι διαιτητές, να τον προσέχουν ιδιαίτερα και οι γυμναστές. Μερικοί είναι αδίστακτοι.

Η πνευματική κατάσταση των παικτών είναι που θα παίξει από τώρα και μετά τον ένα ρόλο. Τον δεύτερο τον παίζει ‘το κλίμα που δημιουργεί το προπονητικό τιμ και οι πληροφορίες για τον αντίπαλο’ που είναι για τον Κλοπ το 70% της επιτυχίας (έναντι 30% της τακτικής). Για το δεύτερο είμαστε σίγουροι.

Παρεμπιπτόντως είναι εντυπωσιακή η βελτίωση του ΠΑΟΚ στο 2ο ημίχρονο. Να θυμίσουμε ότι στο 1ο γύρο ο πρωταθλητής του 1ου ημιχρόνου και μετά κατέρρεε. Το πιο σύγχρονο εργαλείο σήμερα είναι η βιντεοανάλυση του πρώτου ημιχρόνου του αντιπάλου στην ανάπαυλα. Λέτε;

Ο Λουτσέσκου είναι γνωστό ότι δεν ''σκοτώνει'' τους παίκτες που του έδωσαν επιτυχίες. Ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος του. Η χρησιμοποίηση κάποιων χαρακτηρίστηκε ως εμμονή. Ίσως και να ήταν. Ωστόσο με το πλήρωμα του χρόνου τα πράγματα έρχονται στον τόπο τους. Μάλλον δεν θα ξαναδούμε κάποιους παίκτες με την ασπρόμαυρη φανέλα, άσχετα αν θα πληρωθούν αδρά μέχρι το καλοκαίρι.

Η άποψη του Λουτσέσκου ότι ''δουλεύουμε για του χρόνου'' με βάση το παρελθόν του και με βάση το υπόδειγμα Άρσεναλ – Ατρέτα και όλων των στρατηγικών προπονητών που χρειάζεται οι παίκτες να αφομιώσουν τις ιδέες τους, οδηγεί στην αποδοχή της. Από την άλλη όμως, τον έχω και αρκετά έξυπνο να ρίχνει λίγη λάσπη σε διάφορα μάτια…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ειδήσεις τώραΠΑΟΚΠΑΕ ΠΑΟΚ