Απόψεις|10.04.2023 08:05

Διευκρινήσεις διακυβέρνησης, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Newsroom

H Νέα Δημοκρατία μιλάει για αυτοδυναμία, ως θέση αρχής. Ότι είναι υπέρ των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων.

O ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για συνεργασία - και μάλιστα για προοδευτική συνεργασία, όπερ σημαίνει ότι βγάζει εκτός τη Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα συνεργασθεί μόνον αν έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, με αύξηση τουλάχιστον 50% από το προηγούμενο. Δηλαδή πάνω από 12%. Και ότι δεν θέλει ως Πρωθυπουργό, τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, δηλαδή τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι αν έρθει δεύτερος, δεν θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων, ακόμη κι αν βγαίνουν τα «κουκιά».

Από το πόσες λέξεις, διατυπώνουν τις θέσεις διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και πόσες του ΠΑΣΟΚ, γίνεται κατανοητό ότι ο ενδιάμεσος χώρος, δηλ. το ΠΑΣΟΚ, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση για την μετεκλογική κυβερνησιμότητα. Είναι η «πολύφερνη νύφη».

Ήδη κατά τη σύντομη διάρκεια της ημιεπίσημης εκλογικής περιόδου, έχουν διευκρινιστεί αρκετά:

Αρχικά, λεγόταν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παραδώσει αμέσως την εντολή για σχηματισμό Κυβέρνησης αν βγεί πρώτο κόμμα. Τώρα μετατοπίστηκε στην τήρηση ευλαβικά των συνταγματικών επιταγών, δηλ. θα πάρει την εντολή και θα έρθει σε επαφή με τα κόμματα, προφανώς θα συζητήσουν, θα διερευνήσουν κάποια πράγματα πριν οδηγηθούμε σε 2η κάλπη. Επειδή ακόμη κι αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να κάνουν κυβέρνηση μετά την 21η Μαΐου, λογικά δεν θα το κάνει, επειδή θα υπολογίζει, ότι με το μπόνους στις δεύτερες εκλογές, θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ακόμη περισσότερο την άρνησή του για «κυβέρνηση ηττημένων», ζητώντας έτσι, από το εκλογικό σώμα, καθαρή νίκη.

Και το ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» στην περιοχή του 12%, ενώ μιλά για αποκλεισμό Μητσοτάκη, Τσίπρα κατά τη διαδικασία της δικής του εντολής μετά την 21η Μαΐου. Μένει η αποσαφήνιση, προφανώς ανάλογα και με τα αποτελέσματα της κάλπης, αν αυτή η θέση θα ισχύσει και για τις δεύτερες εκλογές, εφόσον γίνουν βεβαίως.

Ίσως τα τρία κόμματα διακυβέρνησης, πρέπει να γνωρίζουν αυτό που έλεγαν παλιοί μαθηματικοί: «Ένα πρόβλημα που έχει διατυπωθεί με σαφήνεια, είναι ένα πρόβλημα λυμένο κατά το ήμισυ».

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023ΠΑΣΟΚΝέα Δημοκρατία