Απόψεις|13.04.2023 07:54

Το αναγκαίο άλμα στον τουρισμό

Έθνος Γνώμη

Σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ φαίνεται ότι φτάνει η τουριστική κίνηση για τις ημέρες του Πάσχα, ξεπερνώντας ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα. Η ανάγκη του κόσμου για έξοδο, για ξεκούραση ή απλώς για τήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων της υποδοχής της «άνοιξης», της «αναγέννησης», στο χωριό, στη φύση, υπερτερεί και βάζει στην άκρη την οικονομική στενότητα του κάθε νοικοκυριού.

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία κινείται άνω του 90% και σε περιπτώσεις ακόμη 100%, ανάλογα με τον προορισμό.

Η ακτοπλοϊκή πληρότητα αγγίζει το 100% στα δρομολογημένα καράβια.

Και o αριθμός πτήσεων στην Ελλάδα τον Απρίλιο αναμένεται αυξημένος κατά 10%-15% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ οι πτήσεις εσωτερικού είναι overbooking.

Αλλά και γενικότερα, σε ένα νέο ρεκόρ στον κλάδο του τουρισμού ελπίζουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι βλέπουν να υποχωρούν εκτός από τους περιορισμούς της πανδημίας και τα αυξημένα κόστη λόγω της ενέργειας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εκτιμά ότι «φέτος, θα πετύχουμε τουλάχιστον τα έσοδα του 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού». Αλλωστε, τα ελληνικά

ξενοδοχεία το 2022, έκαναν αυξημένο τζίρο κατά 2,4% έναντι του 2019, πλησιάζοντας τα 9 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά σημαίνουν οτι αν η Ελλάδα στοχεύσει στο μέλλον σε έναν πιο ποιοτικό τουρισμό από το εξωτερικό, μπορεί μετρώντας τις ίδιες αφίξεις, να αυξήσει κατά πολύ τα τουριστικά έσοδα, όχι μόνον τα πρωτογενή, τα απευθείας, αλλά και τα δευτερογενή, όσα δηλαδή διαχέονται στην ευρύτερη αγορά. Γι αυτό όμως χρειάζεται υψηλά στάνταρντ προσφερόμενων υπηρεσιών, που δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα είναι καλά αμειβόμενο, θα ζει σε ανθρώπινες συνθήκες τους μήνες της συνεχούς απασχόλησής του. Χωρίς επένδυση στον άνθρωπο που παρέχει τις υπηρεσίες, το ποιοτικό άλμα του ελληνικού τουρισμού, θα υπάρξει μόνο σε «νησίδες» - εξαιρέσεις.

Καλή Ανάσταση!

Καλό Πάσχα!