Απόψεις|23.04.2023 08:05

Εκλογές και απονομή δικαιοσύνης

Έθνος Γνώμη

Η τρόϊκα, ή «θεσμοί» αργότερα, είχαν θέσει κάποτε, προ 12ετίας, κατάλογο με 1.000 αναγκαίες αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο δυτικό κράτος. Ό,τι αφορούσε λεφτά έγινε. Και αρκετά ακόμη. Ορισμένα κομβικά θέματα όμως, παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες. Μεταξύ αυτών η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.

Η αργή απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της οικονομίας. Είναι φρένο στις επενδύσεις.

Όταν οι διαδικασίες δικαστικής απόφασης είναι δαπανηρές και χρονοβόρες, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επενδύσουν στη χώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ενεργητικότητα των επιχειρήσεων, η οποία έχει δραματική συνέπεια για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η αργή απόδοση δικαιοσύνης μπορεί να επηρεάσει την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, καθώς επηρεάζει την επένδυση κεφαλαίου στην Ελλάδα. Όταν οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην επίλυση διαφορών, δύσκολα θα επιλέξουν να επενδύσουν σε αυτήν την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμότητες στο δικαστήριο μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στην έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων.

Ακόμη η αργή απόδοση της δικαιοσύνης, αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις. Η δυσκολία στην εδραίωση των συμφωνιών και οι διαδικασίες συναλλαγών που ακολουθούνται στη χώρα επηρεάζουν αρνητικά το κόστος των επιχειρήσεων.

Μείζον εθνικό θέμα

Για να μην αναφερθούμε και στις δικαστικές διαφορές των πολιτών που κρατάνε από 5 ως 8 χρόνια για να τελεσιδικήσουν, όταν ο μέσος χρόνος οριστικής δικαστικής απόφασης στην ΕΕ είναι 3 έτη.

Το θέμα της ταχύτερης απόδοσης δικαιοσύνης, φωνάζει… Και τα κόμματα οφείλουν να το δουν στην προεκλογική περίοδο, ως μείζον εθνικό θέμα. Αφορά τη ζωή των πολιτών και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλιώς θα αποδεχτούμε ότι «μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει.».

κόμματαΔικαιοσύνηειδήσεις τώραεκλογές 2023εκλογές