Απόψεις|08.03.2019 14:53

Ο Ξανθός έπαθε... Πολάκη

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Αν σας έλεγα ότι ένας εκ των δύο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φώναξε στη Βουλή, «την έπεσε» µε χαρακτηρισµούς στον Αδωνι Γεωργιάδη, τα έβαλε µόνος του µε τη Νέα ∆ηµοκρατία µιλώντας µάλιστα για τη Novartis, σε ποιον θα πήγαινε το µυαλό σας; Μάλλον όχι στον Ανδρέα Ξανθό. ∆ηλαδή τον υπουργό που τα έκανε όλα αυτά µέσα σε ένα διήµερο. Αφορµή αποτέλεσε το θέµα του φαρµάκου και η τροπολογία του για τρόπο ορισµού των τιµών στα φάρµακα. Στην ουσία του πράγµατος δεν µπαίνω. Οχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί δεν µπορώ.

Πραγµατικά είναι δύσκολο ακόµη και να καταλάβει κανείς τι γίνεται µε τα «clawback», τους ορισµούς των τιµών στην ΕΕ και διάφορες άλλες περίεργες λέξεις και τρόπους υπολογισµού που χρησιµοποιούνται στη συγκεκριµένη αγορά. Εντάξει, να µην υπερβάλλω, ούτε «Playmobil» τον είπε τον Αδωνι ο Ανδρέας Ξανθός, ούτε άφησε καµιά νύξη για φυλακές. Αλλά τη φωνή του την ακούσαµε στη Βουλή σε «ντεσιµπέλ» υψηλότερα από αυτά που συνηθίζει. Γιατί έως τώρα είχε καταταχθεί στην κατηγορία εκείνη των υπουργών που απαντούν πάντα µε ολύµπια ψυχραιµία και χαµηλούς τόνους.

«Ασχολείστε µε πολλά, επί παντός του επιστητού, και έχετε χάσει επεισόδια» είπε στον αντιπρόεδρο της Ν∆, προσθέτοντας πως «έρχεστε εδώ πέρα για να λαϊκίσετε» και «για εντυπώσεις, για να πάρετε λίγα δευτερόλεπτα δηµοσιότητας στα τηλεοπτικά παράθυρα». Τον εγκάλεσε ακόµα ότι λέει ψέµατα και µάλιστα «σε µια περίοδο που ασκείται σοβαρή διερεύνηση από τη ∆ικαιοσύνη για ένα σκάνδαλο». Για τα κοινοβουλευτικά δεδοµένα του Ανδρέα Ξανθού, τέτοιες φράσεις και µάλιστα µε ένταση είναι... αλλαγή συνηθειών. Να του «το δώσουµε» πάντως ότι τον σχετικό καβγά τον έκανε νυχτερινές ώρες στη Βουλή, χωρίς προφανώς να αναζητά «να παίξει» στα µέσα ενηµέρωσης.

Ο Ανδρέας Ξανθός συνέχισε όµως και χθες. Τα έβαλε µε όλη τη Νέα ∆ηµοκρατία. Εξέδωσε και ανακοίνωση µε την οποία χαρακτηρίζει την κριτική που ασκεί στο θέµα του φαρµάκου η Ν∆ «κοροϊδία», αποκαλώντας την επίσης «προκλητική και θρασύτατη». Λίγο ήθελε για να πει και άλλα χειρότερα. Ο υπουργός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει µε δηλώσεις του πως µε τον υφυπουργό του έχουν µεγάλες διαφορές στη δηµόσια παρουσία τους. Είναι εµφανέστατο µάλιστα πως αυτό ισχύει. Μπορεί όµως να πρέπει να το επανεξετάσει λίγο. ∆ιότι όντως φαίνεται να αγανακτεί µε τη Ν∆. Οµως ίσως υποσυνείδητα να επηρεάζεται...

Παύλος ΠολάκηςΑνδρέας Ξανθός