Απόψεις|29.04.2023 08:05

Σκάκι η προεκλογική τακτική, ένας θα κάνει ματ…

Newsroom

Τρεις βδομάδες πριν τις κάλπες, φαίνεται ανάγλυφα η τακτική των κομμάτων απέναντι στο μείζον θέμα κάθε εκλογών: πώς θα κυβερνηθεί την επαύριο η χώρα και πώς κάθε κόμμα προτείνοντας λύση κυβερνησιμότητας θα κερδίσει, θα προσελκύσει, τους σκεπτικιστές, τους επαμφοτερίζοντες ψηφοφόρους.

Η ΝΔ έχει σταθερή πρόταση για αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές. Αν τότε, υπολείπεται σε έδρες, συζητά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ώστε να μην πάει σαν «φτωχός συγγενής» σε μια συνεργασία. Ενώ αποκλείει οιαδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση που θα στηρίζεται, έστω και έμμεσα, από Βαρουφάκη. Σεβαστά πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, λένε ότι άλλη θα είναι η αντιμετώπισή της πρώτης πολιτικής δύναμης, αν πάρει 30-31% και άλλη αν πάρει 35% και άνω, οπότε  δύσκολα να αρνηθούν τη συνεργασία… (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος).

Ο Γ. Βαρουφάκης και το ΚΚΕ, προσπαθούν να περιχαρακώσουν τους ψηφοφόρους τους, δηλώνοντας ότι δεν θα δώσουν ούτε καν ανοχή σε πιθανό κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα.

Στην κοινοβουλευτική πρακτική, «ανοχή» σημαίνει ότι κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, οι βουλευτές των κομμάτων που παρέχουν την ανοχή, θα απουσιάζουν από την αίθουσα του Κοινοβουλίου και έτσι δεν θα απαιτούνται 151 βουλευτές για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τις επανειλημμένες δηλώσεις του για το ενδεχόμενο στήριξης μέσω «ανοχής» μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, υποχρεώνει το ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ να πουν ανοιχτά τι θα κάνουν. Όταν αυτά λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν ψήφο ανοχής, συνάγεται λογικά ως επακόλουθο ότι η μόνη εφικτή κυβερνητική λύση θα είναι κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι όμως, θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι ίσως ωθούν μέρος των ψηφοφόρων τους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, για να φύγει η Δεξιά, ποντάροντας σε παγιωμένα «αντιδεξιά» ανακλαστικά.

Παίζεται λοιπόν μια παρτίδα σκάκι. Θα δούμε ποιός θα την κερδίσει, στο τέλος. Κυριακή, κοντή γιορτή…

ΣΥΡΙΖΑΜέΡΑ25ΚΚΕκυβέρνησηΠΑΣΟΚΝέα Δημοκρατίαεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023