Απόψεις|16.05.2023 08:10

Θα πέσουν έξω και στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις;

Έθνος Γνώμη

Από χθες το πρωί φούντωσε στη χώρα μας η συζήτηση, ότι αφού στην Τουρκία οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω άρα και εδώ μπορεί να κάνουν λάθος.

Eίναι όμως έτσι τα πράγματα;

Παρά την οικονομική κρίση, παρά τους σεισμούς με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, μπόρεσε να κερδίσει ο Ερντογάν, και οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν με τις λάθος δημοσκοπήσεις, αλλά είναι βαθύτατα πολιτικοί.

Καταρχήν, η «Συμμαχία των 6» ήταν ετερόκλητη. Κάθε καρυδιάς καρύδι. Δεν έπειθε. Και κυρίως δεν έπειθε ο Κιλιτσντάρογλου. Είχε αδυναμία επικοινωνίας. Από τη μία υπήρχε ένας μάγος της επικοινωνίας και από την άλλη, ένας ανθρωποδιώκτης. Στην Ελλάδα τα κόμματα δυσκολεύονται να συμμαχήσουν. Ακολουθούν ασύμβατες και όχι τεμνόμενες διαδρομές. Είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ποιος και τι θέλει…

«Εχθρική» δύναμη για την Τουρκία οι ΗΠΑ

Το δεύτερο που επηρέασε σημαντικά τη στάση των ψηφοφόρων, είναι ότι στην Τουρκία η πόλωση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι μία απόλυτη πόλωση. Παλιότερες μετρήσεις έδειχναν ότι η Ρωσία έχει την εκτίμηση του 60% του τουρκικού λαού και η Αμερική μόλις του 15%. Από το πραξικόπημα και μετά πολύς κόσμος θεωρεί την Αμερική εχθρική δύναμη στην Τουρκία, γεγονός που επιτάθηκε με την υπόθεση των F-16 και των F-35. Όταν λοιπόν την Πέμπτη και την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, μεγάλα διεθνή δυτικά ΜΜΕ με άρθρα τους, έλεγαν ότι πρέπει να ψηφιστεί ο Κιλιτσνταρογλου γιατί θα φέρει την Τουρκία στο δρόμο της Δύσης και της Αμερικής, στην ουσία «έστρωναν το χαλί» στον Ερντογάν… Εκόντες άκοντες. Ούτε πληρωμένοι να ήταν…

Επιπλέον τα παράλια της Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα βάθη της Ανατολίας, όπου ο κόσμος ζει σε απόλυτη φτώχεια και αμορφωσιά, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζουν με αυτά που παράγουν και επιπλέον να προσθέσουμε και το Ισλάμ… Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι, να ερευνηθούν δημοσκοπικά και μάλιστα σε τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις…

Στην περίπτωση της Τουρκίας, εάν οι δημοσκοπήσεις επηρέαζαν το εκλογικό σώμα, τότε το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα ήταν υπέρ του Κιλιτσνταρογλου, αφού οι 22 από τις 25 εταιρείες δημοσκοπήσεων μία εβδομάδα πριν τις εκλογές έδιναν ότι προηγείται του Ερντογάν. Άρα εκ του αποτελέσματος, δεν μπορούν να καθοδηγήσουν τον κόσμο σαν πρόβατο στην κάλπη…

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα «εργαλείο». Αν διαβαστούν σωστά, δηλαδή σε όλο το εύρος που δίνουν και όχι απλά στην κεντρική τιμή για κάθε κόμμα, αποτυπώνουν λίγο πολύ τους συσχετισμούς της στιγμής. Μπορεί να πέσουν έξω; Φυσικά, αφού για παράδειγμα τώρα υπάρχει 10%-14% των ψηφοφόρων που είναι αναποφάσιστοι ή δεν ξέρουν αν θα ψηφίσουν, ή λένε ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό. Ωστόσο, την Κυριακή μπορεί να βρεθούν πιθανότατα πίσω από το παραβάν… Όπου δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν στατιστικούς ή αναλογικούς κανόνες. Κάθε άνθρωπος είναι αυτεξούσιος και μοναδικός. Οι τουρκικές δημοσκοπήσεις ανατράπηκαν για λόγους πολιτικούς που αφορούν την Τουρκία. Το αν θα ανατραπούν ή όχι οι ελληνικές, είναι έτερον εκάτερον. Αφορά εκείνο το τμήμα του εκλογικού σώματος που ταλαντεύεται, είναι ακόμη αναποφάσιστο και κανείς δημοσκόπος δεν μπορεί με παραδοχές λογικές να προείπει τί θα πράξει πίσω από το παραβάν. Αν πάει βέβαια ως εκεί…

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές 2023εκλογέςδημοσκοπήσειςεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώρα