Απόψεις|17.05.2023 11:10

Εγκατέλειψαν τη Θεσσαλονίκη Μητσοτάκης και Ζέρβας

Έλλη Χρυσίδου

Τριάντα χρόνια τώρα  ενώ έχουν  εξαγγελθεί πολλά μεγαλεπίβολα έργα από επίδοξους σωτήρες (αυτοδύναμες κυβερνήσεις και πολιτικό προσωπικό της πόλης)  έχουν γίνει ελάχιστα και η Θεσσαλονίκη παραμένει πρωταθλήτρια  της ανεργίας, της ρύπανσης (το 2023 της επιβλήθηκε πρόστιμο από την ΕΕ για έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών  επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης)  η πόλη με το λιγότερα πράσινο ανά κάτοικο και τμ, δεν έχει ρυθμιστικό οργανισμό και σχέδιο, οι δυτικές συνοικίες υποβαθμίστηκαν ακόμα περισσότερο,  η παράδοση του  μετρό  από το 2022 μεταφέρθηκε στο 2025 ενώ ο προυπολογισμός του ξεπέρασε το 1,5 δις ευρώ, τα δημόσια νοσοκομεία παραπαίουν και η δημοπράτηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου ακυρώθηκε, η αστική συγκοινωνία και ο ΟΑΣΘ αποτελούν καθημερινό “δρομολόγιο” ταλαιπωρίας και ανασφάλειας για τον πολίτη, με τα ακατάλληλα και αποσυρμένα στην Ευρώπη “σαπάκια” της Λειψίας (που κι αυτά αγοράστηκαν με χρήματα των δημοτών), τις συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ κλπ προβλήματα. Η επιχορήγηση για την Σχολική Στέγη παραμένει στα ίδια επίπεδα της μνημονιακής περιόδου, ενώ τα σχολικά κτίρια καταρρέουν.

Οι δημόσιες επενδύσεις σε αναπτυξιακές υποδομές (πχ τα έργα για τη σύνδεση του εμπορικού λιμένα με τα εθνικά  και διευρωπαικά χερσαία δίκτυα)  και η ένταξη τους σε χρηματοδοτήσεις ανακοινώνονται ως πρόθεση αλλά δεν υλοποιούνται. Δημόσιος χώρος και κτήρια  εγκαταλελειμμένα αφήνονται στην τύχη τους (Λοιμωδών, Παλατάκι κλπ.)  και έπεται μακρύς ο κατάλογος της “ιδιότυπης πρωθυπουργικής αποτελεσματικότητας” και του επιτελικού κράτους σε όλους τους τομείς . Ο κος Μητσοτάκης ασχολήθηκε με την πόλη μας με τον τρόπο που ασχολήθηκε με την χώρα! Σε απόλυτη ταύτιση με την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη και η διοίκηση του Κ. Ζέρβα,  του «ανεξάρτητου» δήμαρχου της Ν.Δ., που τέσσερα χρόνια στην πόλη δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο, επαναπαύεται σε φιλικές συμμετοχές σε event και έργα άλλων.  

Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή πλήρωσε και πληρώνει (κυριολεκτικά)  ακριβά την έλλειψη ουσιαστικού στρατηγικού σχεδιασμού για βιώσιμα έργα, που απαιτούν μελέτη, διαβούλευση και κυρίως επικέντρωση στον πολίτη και την ανάπτυξη και όχι στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών και μεγάλων συμφερόντων που λειτουργούν στις παρυφές του δημοσίου.

Και επειδή έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά προχώρησαν ελάχιστα, θεωρώ ότι ακούγονται λίγο ως  «ύβρεις»  οι  νέες  εξαγγελίες έργων. Η δέσμευση που καταθέτω είναι ότι  από όποια θέση (βουλεύτρια ή όχι, συμπολίτευση ή αντιπολίτευση)  θα εργαστώ για την επίλυση των παραπάνω,  για το σχεδιασμό επιτέλους έργων  βιώσιμης και "πράσινης" ανάπτυξης που ενισχύουν τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της πόλης και της περιοχής, δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο για όλους, διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Καθοριστικός ωστόσο παράγοντας για το σχεδιασμό και το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αποτελεί  η  κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η συμμετοχή στις  εκλογές αυτές  είναι δήλωση συνευθύνης και υπευθυνότητας από τους πολίτες.  

Ούτε αψήφιστα λοιπόν ούτε με συμψηφισμούς. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και σηκώνουμε το «γάντι»:  με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα  για την πολιτική αλλαγή στην χώρα και στην πόλη μας.  

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΘεσσαλονίκηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚωνσταντίνος Ζέρβαςειδήσεις τώρα