Απόψεις|11.03.2019 13:26

ΑΕΚ: Η διαχείριση της αποτυχίας

Σταύρος Καζαντζόγλου

Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ήταν ακόμα ένα καρφί στο σώμα της ΑΕΚ. Στην τελευταία ευκαιρία να δοθεί κάποιο σημείο αναφοράς μέσα στη σεζόν, να υπάρξει μια χαρά για τον κόσμο της, η ΑΕΚ έδειξε εκ νέου αδύναμη να βρει λύσεις. Μια ομάδα ξεζουμισμένη, δίχως φαντασία και καθαρό μυαλό, που αδυνατεί να βρει δημιουργικές λύσεις και είναι εγκλωβισμένη στα αλλεπάλληλα λάθη που συνέβησαν από το καλοκαίρι και έπειτα.

Οι αριθμοί είναι απόλυτα ενδεικτικοί. Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε σεζόν χωρίς ντέρμπι, για τρίτη μόλις φορά στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι προηγούμενες ήταν την περίοδο 2012-13, όταν οδηγήθηκε τελικά στο μαρτύριο του υποβιβασμού και στο μακρινό 1986-87, με κωμικοτραγικές καταστάσεις, ανύπαρκτη διοικητική ηγεσία και προπονητή για κομμάτι της σεζόν τον Αλέφαντο!

Το πρόβλημα μεγεθύνεται από τη στιγμή που φέτος, η πτώση είναι κατακόρυφη. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, η ΑΕΚ προερχόταν από σειρά προβληματικών περιόδων και έφτασε στον πάτο του βαρελιού. Την πρώτη φορά τερμάτισε μόλις 7η, τη δεύτερη βίωσε την πίκρα του υποβιβασμού. Φέτος, η διαφορά είναι ήδη στους 20 βαθμούς από την κορυφή και ουδείς μπορεί να ξέρει που θα φτάσει στα έξι ματς που απομένουν.

Αυτό το απότομο γκρεμοτσάκισμα, η ελεύθερη πτώση, είναι πραγματικά απίστευτη. Η ΑΕΚ φάνηκε πλήρως απροετοίμαστη να διαχειριστεί την περυσινή επιτυχία της. Φάνηκε να «τυφλώνεται» από αλαζονεία, να πιστεύει πως εκείνη θα πετυχαίνει κόντρα σε κάθε ποδοσφαιρική λογική, υπερεκτίμησε τις ικανότητες της. Τώρα, θα πρέπει να δείξει πως μπορεί να διαχειριστεί την αποτυχία της και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

Συνηθίζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα πάντα να κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ετσι, ομάδες διαλύονται εν μια νυκτί, στο βωμό ενός χαμένου τίτλου. Η ΑΕΚ υπέστη πέρυσι αλλαγές, που αποδείχθηκε πως δεν ήταν έτοιμη να τις διαχειριστεί. Δεν βρήκε ανάλογες λύσεις, δεν λειτούργησε σωστά, τυφλώθηκε από τη λάμψη του Champions League και την αδυναμία να μπορέσει να βρίσκεται σε δύο στόχους.

Για την ΑΕΚ υπάρχει μπροστά ο στόχος του κυπέλλου και η διατήρηση της αξιοπρέπειας στο πρωτάθλημα. Κάθε αγωνιστική αποτυχία, βαραίνει το κλίμα και ελλοχεύει ο κίνδυνος το ανάθεμα να πέσει επί δικαίων και αδίκων και να διαλυθεί ό,τι χτίστηκε μεθοδικά επί χρόνια. Μεγαλύτερος όμως, είναι ο κίνδυνος να υπάρξει νέος αποπροσανατολισμός από πιθανή κατάκτηση του κυπέλλου.

Αν στην ΑΕΚ πιστέψουν ό,τι όλα είναι καλώς καμωμένα και δεν τρέχει τίποτα, υπό την επήρεια της καλής διάθεσης που φέρνει πάντα ένα τρόπαιο, τότε είναι δεδομένο πως θα χάσουν και την επόμενη χρονιά. Με πασαλείμματα και μαζέματα, δεν μπορεί να υπάρξουν λύσεις. Είναι φανερό πως χρειάζεται ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική.

Το ζήτημα για την ΑΕΚ αφορά πρώτιστα την αξιολόγηση και την επιλογή του υλικού που θα σχηματίζει την ομάδα της νέας χρονιάς. Ποιοι παίκτες θα έρθουν, ποιον ρόλο θα έχουν, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να τους συνοδεύουν. Με στοιχήματα και ψευδαισθήσεις, η ΑΕΚ θα οδηγηθεί σε μια από τα ίδια. Με κακοφτιαγμένο ρόστερ, με συνεχή εσωστρέφεια, με πολλά ζητήματα. Φέτος, έκανε σειρά λαθών. Τώρα, θα δείξει εάν έμαθε κάτι από όλα αυτά.

ΑΕΚ