Απόψεις|27.05.2023 15:53

Το ηχηρό πολιτικό μήνυμα των τουρκικών εκλογών

Βύρων Ματαράγκας

Στις 14 Μαίου 2023 στην Τουρκία έγιναν δύο εκλογές:

  1. Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και
  2. Βουλευτικές Εκλογές

Στην συνέχεια της Συνταγματικής Αναθεωρήσεως του 2007, στις 14 Μαΐου έγινε η δεύτερη απευθείας από τον λαό εκλογή του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν αρχικά τέσσερις (4):

  1. O κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν
  2. Ο κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
  3. Ο κ. Μουχαρρέμ Ιντζέ και
  4. Ο κ. Σινάν Ογάν

Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Μουχαρρέμ Ιντζέ στις 11 Μαΐου ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο ασφυκτικών πιέσεων και απειλών, παρέμειναν οι λοιποί τρεις (3) υποψήφιοι.

Επειδή ουδείς εκ των εναπομεινάντων τριών (3) υποψηφίων συγκέντρωσε το αναγκαίο ποσοστό του 50+1% των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 28 Μαΐου μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, δηλαδή του κ. Ερντογάν που συγκέντρωσε το 49,52% των ψήφων και του κ. Κιλιτσντάρογλου που συγκέντρωσε το 44,88% των ψήφων.

Η Τουρκία θα ζήσει για πρώτη φορά την εμπειρία της διεξαγωγής β΄γύρου εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθότι το 2018, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο κ. Ταγίπ Ερντογάν στον α΄ γύρο με 52,59%.

Ένεκα του Προεδρικού Συστήματος Διακυβερνήσεως που εισήχθη στην Τουρκία με την Συνταγματική Αναθεώρηση του 2007, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μείζον ενδιαφέρον!

Όμως, για την κατανόηση της πολιτικής συγκυρίας στην οποία θα διεξαχθεί ο β΄γύρος της Προεδρικής Εκλογής, ενδείκνυται η ανάλυση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου.

Στις εν λόγω βουλευτικές εκλογές συμμετείχαν είκοσι-τέσσερα (24) κόμματα και σχηματίσθηκαν οι εξής πέντε (5) συμμαχίες κομμάτων:

I.Η Δημοκρατική Συμμαχία, που περιλαμβάνει τα εξής κόμματα:

  1. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης
  2. Το Εθνικιστικό Κόμμα
  3. Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας
  4. Το Κόμμα της Εκ Νέου Ευημερίας
  5. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς. Πρόκειται για το κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Μπουλέντ Ετζεβίτ μαζί με την σύζυγό του Ραχσάν Ετζεβίτ το 1985. Το κόμμα αυτό ξεχάστηκε μετά από τον θάνατο του Μπουλέντ Ετζεβίτ το 2006 και αρκετοί Τούρκοι αγνοούσαν την ύπαρξη του!
  6. HUDA PAR «ΧΙΟΥ ΝΤΑ ΠΑΡ« Από τα αρχικά των τουρκικών λέξεων «Hurriyet Dava Partisi» δηλαδή «Το Κόμμα του Αγώνα Ελευθερίας». Πρόκειται για το Κόμμα που εκφράζει τον θρησκευτικό φανατισμό των Κούρδων Μουσουλμάνων Σιιτών.

ΙΙ. Η Εθνική Συμμαχία, που περιλαμβάνει τα εξής κόμματα:

  1. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
  2. Το Καλό Κόμμα
  3. Το Κόμμα της Ευημερίας
  4. Το Κόμμα του Μέλλοντος
  5. Το Κόμμα ΝΤΕΒΑ (DEVA) Στα τουρκικά η λέξη «deva» σημαίνει ίαση. Πρόκειται όμως για τα αρχικά των τουρκικών λέξεων «Demokrasi ve At?l?m Partisi», δηλαδή  «Κόμμα της Δημοκρατίας και της Εξόρμησης».
  6. Το Δημοκρατικό Κόμμα

ΙΙΙ. Η Συμμαχία της Σοσιαλιστικής Ενότητας Δυνάμεων, που αποτελείται από τα εξής κόμματα:

  1. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
  2. Το Κομμουνιστικό Κίνημα Τουρκίας
  3. Το Αριστερό Κόμμα

IV.Η Συμμαχία Μόχθου και Ελευθερίας, που συντίθεται από τα εξής κόμματα:

  1. Το Πράσινο Αριστερό Κόμμα. Με τα ψηφοδέλτια αυτού του κόμματος κατέβηκαν στις εκλογές οι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος  «Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών» (HDP), ένεκα της εκκρεμούσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο δίκης για την κήρυξη του κόμματος αυτού εκτός νόμου και την απαγόρευση της λειτουργίας του.
  2. Το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας

V.Η Συμμαχία Ατά, την οποία συνθέτουν τα ακόλουθα κόμματα:

  1. Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και
  2. Το Κόμμα της Νίκης

Η λέξη Ατά είναι η σύντμηση της λέξεως Ατατούρκ, δηλαδή πρόκειται για την «Συμμαχία Ατατούρκ». Την ονόμασαν έτσι, διότι σκοπός τους είναι η διαφύλαξη των «ιδρυτικών αξιών της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Tα δε αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών έχουν ως εξής:

  • Η Δημοκρατική Συμμαχία με 49,31% εκλέγει 321 βουλευτές. Ειδικότερα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 35,41% εκλέγει 266 βουλευτές. Το Εθνικιστικό Κόμμα με 10,05% εκλέγει 51 βουλευτές. Το Κόμμα της Εκ Νέου Ευημερίας με 2,85% εκλέγει 5 βουλευτές. Είναι προφανές ότι, η Δημοκρατική Συμμαχία έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Τουρκικό Κοινοβούλιο που έχει 600 έδρες.
  • Η Εθνική Συμμαχία με 35,21% εκλέγει 213 βουλευτές. Ειδικότερα, το Λαικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 25,39% εκλέγει 168 βουλευτές. Το Καλό Κόμμα με 9,81% εκλέγει 44 βουλευτές.
  • Η Συμμαχία Μόχθου και Ευημερίας με 10,49% εκλέγει 66 βουλευτές.Το Πράσινο Αριστερό Κόμμα με 8,78% εκλέγει 62 βουλευτές. Το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας με 1,72% εκλέγει 4 βουλευτές.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι, οι δυσαρεστημένοι της λαϊκής βάσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν πήγαν στο απέναντι στρατόπεδο, δηλαδή στην Εθνική Συμμαχία, αλλά ενίσχυσαν το νεοσύστατο Κόμμα της Εκ Νέου Ευημερίας του υιού Έρμπακαν.

Πρόκειται για ένα Κόμμα απίστευτου μεσαιωνικού σκοταδισμού!

Είναι προφανές ότι, ο συνδετικός κρίκος που έφερε κάτω από την ίδια σκέπη της Δημοκρατικής Συμμαχίας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το Κόμμα της Εκ Νέου Ευημερίας και το ακραίο θεοκρατικό Κόμμα του Αγώνα Ελευθερίας, το ΧΙΟΥ ΝΤΑ ΠΑΡ, είναι η Μουσουλμανική Θρησκεία!

Οι δεσμεύσεις που έλαβαν αυτά τα τρία (3) Κόμματα σχετικά με την νομοθεσία περί προστασίας των γυναικών, είναι όντως ανατριχιαστικές! Είναι μία Εισαγωγή, μία πρόγευση στην πολιτική για τις γυναίκες, που εφαρμόζουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν!

Μάλιστα,το ΧΙΟΥ ΝΤΑ ΠΑΡ έκανε λόγο για την επίβλεψη, την επιτήρηση των γυναικών που ζουν μόνες! Εξυπακούεται η ίδρυση «ηθικής αστυνομίας» κατά το πρότυπο αντίστοιχου σώματος ασφαλείας που υπάρχει στην Σαουδική Αραβία και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν!

Η πλειοψηφία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Μεγάλη Τουρκική Εθνική Συνέλευση εκφράζει την βούληση και την τάση για περισσότερη θεοκρατία, για περαιτέρω επέκταση της σκέπης της Μουσουλμανικής Θρησκείας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής!

Αυτό σημαίνει φυγή της Τουρκίας προς το Ισλάμ, προς την Ούμμα, δηλαδή προς την Μουσουλμανική Κοινότητα, και την συνεπακόλουθη απομάκρυνσή της από την Δύση και από την Ευρώπη!!!

Ο χάρτης της εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας

Αυτός ο Χάρτης της εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας της Τουρκίας, έτσι όπως διαμορφώθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα της 14ης Μαΐου είναι όντως εντυπωσιακός.

Οι περιοχές, όπου επικράτησε η Εθνική Συμμαχία είναι η Ανατολική Θράκη, τα παράλια του Αιγαίου, τα παράλια της Μεσογείου εκτός των Αδάνων και της Αλεξανδρέττας και ο Νομός του Εσκίσεχιρ (Δορύλαιον).

Στα Ανατολικά και στα Νοτιο-ανατολικά της χώρας καθώς και στον Νομό του Τούντζελι, ιδιαίτερης πατρίδας του κ. Κιλιτσντάρογλου, επικράτησε η Εθνική Συμμαχία χάρη στην ψήφο των Κούρδων.

Στο μέγιστο τμήμα της τουρκικής επικράτειας υπερίσχυσε πανηγυρικά η Δημοκρατική Συμμαχία. Ανάγλυφη παράσταση του σταθερού προσανατολισμού της χώρας προς το Ισλάμ.

Η αναμενόμενη επανεκλογή του κ. Ερντογάν στον β΄ γύρο την Κυριακή 28 Μαΐου απλώς θα επισφραγίσει τον προσανατολισμό της Τουρκίας προς το Ισλάμ και την απομάκρυνσή της από την Δύση και από την Ευρώπη.

ΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν