Απόψεις|12.03.2019 14:09

Φουρτούνες & φουσκοθαλασσιές

Ελευθερία Αρλαπάνου

Σε άλλους καιρούς η αναβολή εκταµίευσης κεφαλαίων προς την Ελλάδα από το Eurogroup δεν θα γινόταν σίγουρα σε τόσο χαµηλούς τόνους, ούτε και θα αφιέρωνε κανείς τόσο χρόνο για να διατυπωθούν προσεκτικά τα πράγµατα και να µη δοθεί πολύ αρνητικό σήµα στις αγορές. Μπορεί οι λόγοι που καθυστερεί η εκταµίευση να είναι από ουσιαστικοί µέχρι τεχνικοί, είναι όµως αξιοσηµείωτη η προσπάθεια της Κοµισιόν, ως κεντρικού τοποτηρητή της µεταµνηµονιακής πορείας της ελληνικής οικονοµίας, να περάσει το µήνυµα στις αγορές πως τα πράγµατα δεν «κολλάνε» στην Ελλάδα και πως η πρόοδος είναι διαρκής, παρά τις δυσκολίες. Στο πλαίσιο αυτό το µπλόκο στη δόση συνοδεύτηκε χθες από έναν συγκεκριµένο οδικό χάρτη, οριοθετώντας την παράταση για τις αποφάσεις µέχρι το επόµενο Eurogroup στις αρχές Απριλίου το αργότερο.

Το µήνυµα που περνά, λοιπόν, ή που θέλουν να περάσουν οι Βρυξέλλες είναι πως παρά τις δυσκολίες (προστασία πρώτης κατοικίας είναι αυτή και δη σε προεκλογική περίοδο) η Ελλάδα δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και η σχέση της µε τους πιστωτές παραµένει λειτουργική και εποικοδοµητική. Επειτα από τόσα τραυµατικά επεισόδια και πραγµατικά δύσκολες εποχές στο όχι και τόσο µακρινό παρελθόν αυτό είναι κάτι που προσέχουν ιδιαίτερα οι αγορές, οι οποίες επέτρεψαν προ ηµερών την έκδοση του πρώτου οµολόγου δεκαετούς διάρκειας, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια.

Για τις Βρυξέλλες, λοιπόν, αλλά και για τις κυβερνητικές πτέρυγες των ψύχραιµων, στην Αθήνα, αυτή η ισορροπία πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί. ∆εν είναι άλλωστε κάτι που επιδιώκει µόνο η Ελλάδα που έχει κάθε συµφέρον να δείχνει καλό πρόσωπο προς τις αγορές, µειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισµού για το ∆ηµόσιο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, θωρακίζοντας το track record µέχρι τώρα. Είναι κάτι που χρειάζονται και οι εταίροι ενώ µετρά αντίστροφα ο χρόνος µέχρι τις ευρωεκλογές: Η Ελλάδα πρέπει να παραµείνει θετικό παράδειγµα στη δύσκολη µάχη που έρχεται στις 26 Μαΐου. Γιατί εκεί είναι πραγµατικά µεγάλα καράβια σε µεγάλες φουρτούνες... Οχι φουσκοθαλασσιές στη Μεσόγειο...

Eurogroup