Απόψεις | 30.05.2023 13:20

Ιλαροτραγική η εμμονή του ΥΠΠΟΑ για την εφαρμογή του ΠΔ για τα 5 μουσεία

Δρ. Δημήτριος Γραμμένος

Δεν γνωρίζω αν το ευρύτερο κοινό είναι ενημερωμένο για τα ιλαροτραγικό που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με αφορμή την εμμονή του ΥΠΠΟΑ για την εφαρμογή αυτού του ΠΔ. Το θέμα προσλαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Θα πρότεινα:

  • Την άμεση αναστολή/ κατάργησή του.
  • Την συγκρότηση ομάδας εργασίας από μουσειολόγους, ει δυνατόν και με διεθνή εμπειρία : της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (με αποδεδειγμένη μουσειολογική κατάρτηση), διδάσκοντες μουσειολογία/επικοινωνιακές επίστήμες/πολιτιστική διαχείριση από τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Μυτιλήνης, Πατρών, ΕΚΠΑ, Παντείου, Κρήτης, η οποία να καταρτίσει: 
  1. Κατάλογο ενδεικτικό όχι πάνω από είκοσι μουσείων Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Αφρικής (π.χ. μουσείο Απαρχάιντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, νέο μουσείο στο Κάιρο), Ευρώπης (π.χ. μουσείο Πόλης Λονδίνου, εβραϊσμού και ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, Σεν Ζερμέν εν Λω έξω από το Παρίσι), Ρωσίας, Αυστραλίας, κατάλογο στον οποίο να αναφέρονται όλα τα βασικά τους χαρακτηριστικά. 
  2. Να προτείνει ένα «τύπο» μουσείου που θα άρμοζε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πέντε. 
  3. Να παρέδιδε τα δεδομένα αυτά για νομική επεξεργασία  προκειμένου να διατυπωθεί νέο ΠΔ στο οποίο τις διευθυντικές θέσεις, με συμβολικές και όχι προκλητικές αμοιβές, να κατέχουν μουσειολόγοι/επικοινωνιολόγοι εγνωσμένης αξίας. Θυμίζω για παράδειγμα τον αείμνηστο Στέλιο Παπαδόπουλο, εισηγητή της μουσειολογίας στην Ελλάδα, ενώ τόσο στο ΔΣ όσο και στο προσωπικό των μουσείων, να προβλέπεται η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των μουσειολόγων. Να προβλέπεται επίσης η μη απεξάρτηση από της Αρχαιολογική Υπηρεσία. Νομίζω ότι θα μπορούσε νομικά να βρεθεί τρόπος. Δεν είναι συντεχνιακή άποψη!
  • Σημειώνω τέλος ότι με την υπάρχουσα από κτηριολογική άποψη κατάσταση και στα πέντε μουσεία δεν είναι δυνατή η μετάκληση ή η οργάνωση μεγάλων διακρατικών εκθέσεων: οι αίθουσες περιοδικών εκθέσεων είναι υποτυπώδεις από πλευράς διαστάσεων, το ίδιο και οι χώροι των βιβλιοπωλείων, αν τους συγκρίνουμε με αντίστοιχους χώρους μεγάλων –ή και μικρών…- μουσείων του εξωτερικού. Άρα ελλείψει μεγάλων ελκυστικών διακρατικών εκθέσεων και λοιπών χώρων (βιβλιοπωλεία, καφέ, εστιατόρια), η όποια αύξηση των προσόδων με αφορμή την μείωση π.χ. των δωρεάν εισερχομένων θα ήταν αμελητέα. Σημειώνω επίσης ότι και μεγάλοι χώροι για βιβλιοπωλεία να υπήρχαν που να φιλοξενούσαν εκδόσεις μεγάλης γκάμας εκδοτικών οίκων τοπικών και κυρίως του εξωτερικού, τα αιτούμενα ποσοστά του πρώην ΤΑΠ είναι απαγορευτικά…

Δρ. Δημήτριος Γραμμένος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, πρώην Δ/ντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων (Τάκης Γραμμένος).

μουσείουπουργείο Πολιτισμούειδήσεις τώρα