Απόψεις|29.06.2023 17:07

Για την παραίτηση Τσίπρα: Μια πρώτη αποτίμηση

Κώστας Καραμάρκος

Tα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για το ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σημερινή ανακοίνωση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του.

Κανένας και καμιά, φυσικά, δεν είναι αναντικατάστατος ή αναντικατάστατη. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως θα λείψει ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις δύσκολες και μεγάλης διάρκειας μεταβατικές στιγμές του. Γιατί; Γιατί στις εποχές και στις κοινωνίες που ζούμε, το πρόσωπο του ηγέτη και τα χαρακτηριστικά του, ακόμα και ενός ηγέτη μικρότερου βεληνεκούς από τις μεγάλες μορφές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν του κόμματός του, στην έκβαση μιας πολιτικής αναμέτρησης.

Ενδεικτικά αναφέρω ό,τι, τον προσωπικό τοίχο του Αλέξη Τσίπρα στο facebook τον ακολουθούν 494.000 άτομα (ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθείται από 392.00 άτομα), ενώ του ΣΥΡΙΖΑ τον ακολουθούν 118.000 άτομα. Ενδεικτικά αναφέρω πως στο twitter τον λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα τον ακολουθούν 647.000 άτομα, ο αντίστοιχος αριθμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι 408.000 άτομα, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 131.000 άτομα. Ο πολιτικός ηγέτης στις μέρες μας, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα με τους πολίτες και με μεγάλα ακροατήρια, σε βαθμό πολλαπλάσιο από αυτόν του κόμματός του. Όταν μάλιστα αυτός ο ηγέτης είναι επικεφαλής του κόμματός του για 14 ολόκληρα χρόνια, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, και το κόμμα πάει από το 5% στο 35% και στα έδρανα της κυβέρνησης, τότε… Στην ευρύτερη και αδιάφορη για τις λεπτομέρειες της πολιτικής κοινωνία, το κόμμα ταυτίζεται σε σημαντικό βαθμό, το κόμμα είναι σε πολλές περιπτώσεις το πρόσωπο του ηγέτη και ο κύκλος των συνεργατών του…

Έχοντας πει τα παραπάνω όμως, εκτιμώ πως η παραίτηση Τσίπρα ήταν πολιτικά σωστή και ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Ένας πολλαπλώς ηττημένος ηγέτης πολλών χρόνων, δεν έχει πλέον ούτε το κουράγιο, ούτε και την προαπαιτούμενη αίγλη μέσα στο κόμμα του και ιδιαίτερα στην ευρύτερη κοινωνία, για να ηγηθεί μιας πολύχρονης, επίπονης και ιδιαίτερα δύσκολης προσπάθειας αναγέννησης ή και μεταμόρφωσης του χώρου του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένας ηγέτης των μέτρων και των σταθμών της εποχής μας. Δεν είχε το ειδικό πολιτικό και στοχαστικό βάρος άλλων ηγετών, άλλων εποχών και άλλων πολιτικών χώρων. Δεν είχε τις αγωνιστικές περγαμηνές μεγάλων ιστορικών μορφών της ελληνικής αριστεράς. Ήταν ένα ικανό πολιτικό στέλεχος των ύστερων χρόνων της μεταπολίτευσης, με κομμουνιστικές καταβολές, που κατόρθωσε στην εποχή του αυτό που δεν επέτυχε πότε άλλοτε ηγέτης της ελληνικής κομμουνιστογενούς αριστεράς. Δηλαδή, να γιγαντώσει το πολιτικό του κόμμα σε μια μοναδική για αυτό ιστορική συγκυρία, και να το πάει μέχρι την κυβέρνηση. Ναι, αλλοιώθηκαν τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του αρχικού ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα. Άλλος είναι όμως ο ρόλος και τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος του 5% και άλλος ενός κυβερνητικού κόμματος του 35%. Ναι, στα τελευταία 4 χρόνια της αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μεγάλα λάθη. Δεν άρθρωσε εναλλακτικό και προοδευτικό προγραμματικό λόγο, δεν ιεράρχησε σωστά τις πολιτικές του προτεραιότητες, δεν, δεν, δεν…

Στο ζύγι της ιστορίας

Όμως, τώρα που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ, πως στο ζύγι της ιστορίας, η μέχρι τώρα πολιτική του πορεία θα αποτιμηθεί θετικά. Στις οριακές στιγμές της πολιτικής του διαδρομής, για παράδειγμα η «μνημονιακή» του στροφή μετά το δημοψήφισμα, ή η συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών που απέρρεαν από το αξίωμά του.

Εκτιμώ, πως η αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό προϋποθέσεις που μπορούμε να συζητήσουμε άλλη στιγμή, μπορεί να είναι αφετηρία μιας μακρόχρονης και ιδιαίτερα δύσκολης αναγέννησης του χώρου του και του κόμματός του.

Τέλος, πιστεύω πως θα είναι λάθος, θα είναι σημαντικό λάθος για τους πολιτικούς του αντιπάλους που βρίσκονται στα αριστερά του κέντρου, ειδικά το ΠΑΣΟΚ, ηγεσία και ψηφοφόροι του, αν δεν αντιμετωπίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, την κληρονομιά του και τους υποστηρικτές του, με μια σχετική πολιτική γενναιοδωρία…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςπαραίτησηειδήσεις τώρα