Απόψεις|15.03.2019 14:12

Συνταγματική αναθεώρηση: Στοίχηµα συναίνεσης

Έθνος Γνώμη

Οι µόνες σηµαντικές διατάξεις που πήραν περισσότερες από 179 ψήφους και εποµένως η αναθεώρησή τους θα χρειαστεί την απόλυτη πλειοψηφία στην επόµενη Βουλή είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές και το περιβόητο άρθρο 86 «περί ευθύνης υπουργών», που οδηγεί στην ατιµωρησία µε τις µικρές αποσβεστικές προθεσµίες που προβλέπει.

Βεβαίως, η εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας χωρίς την «οµηρεία» της πρόωρης κάλπης αποτελεί ένα µεγάλο βήµα προς τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα. Προφανώς έχει ιδιαίτερη σηµασία το τι θα επιλέξει η επόµενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου, µια και πλέον θα έχει την άνεση να αναθεωρήσει τη συγκεκριµένη διάταξη χωρίς την ανάγκη αναζήτησης ευρύτερων συναινέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι λάθος αν καταλήξει η εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας να είναι ζήτηµα απόλυτης πλειοψηφίας – και η επόµενη Βουλή θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε να επιτυγχάνεται ευρύτερη συναίνεση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να είναι µονοκοµµατική επιλογή ο ανώτατος άρχοντας.

Από την άλλη πλευρά, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής θα βάλει τέλος στα πολιτικά παιχνίδια της εκάστοτε αντιπολίτευσης – και είναι στο χέρι των κοµµάτων να οδηγεί κάθε φορά σε συναινετικές διαδικασίες. Αλλωστε, το Σύνταγµα βάζει τους κανόνες – δεν επιβάλλει πολιτικές πρακτικές.

Πρόεδρος της Δημοκρατίαςαναθεώρηση του Συντάγματος