Απόψεις|19.03.2019 14:08

Αντιπαράθεση λάτιν

Έθνος Γνώμη

Μία χώρα που ανήκε -και εξακολουθεί να ανήκει, παρά τις τεράστιες απώλειες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, λόγω της κρίσης και των µνηµονίωνστις 40 πλουσιότερες χώρες του κόσµου να αντιδικεί στο εσωτερικό της για το καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα ή για το αν ανήκει ή όχι στον Εβο Μοράλες το «Σπίτι του Λαού» στη Βολιβία.

Προφανώς, τα όσα συµβαίνουν στις χώρες της Λατινικής Αµερικής έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον – αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι τα προβλήµατά τους δεν έχουν καµία σχέση µε τα ελληνικά. Η χώρα µας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση -και µάλιστα στον στενό πυρήνα της Ευρωζώνης- και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναζητήσει λύσεις για τα προβλήµατά της.

Ο διάλογος µε ηγέτες όπως ο Μοράλες, που είναι πολλές φορές εκλεγµένος και έδωσε διεξόδους σε µια κοινωνία όπου οι αυτόχθονες δεν είχαν στον ήλιο µοίρα, µπορεί να βοηθήσει τις ιδεολογικές αναζητήσεις, ειδικά στον προοδευτικό χώρο. Η προσπάθεια της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να τον εξοµοιώσει µε έναν οποιονδήποτε Λατινοαµερικανό δικτάτορα απλώς επαναφέρει τη συζήτηση περί... Πινοσέτ. Σε κάθε περίπτωση, έχουµε δικά µας θέµατα για τα οποία µπορούµε να διαφωνούµε – και δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης επιχειρηµάτων στην άλλη άκρη του κόσµου...

Βενεζουέλα