Απόψεις|17.09.2023 08:00

Το κύμα του εθελοντισμού, ένα μεγάλο κεφάλαιο, που αξίζει να διαφυλαχθεί

Βιβή Κουρτίδου

Τις ευαίσθητες χορδές κάθε ανθρώπινης ψυχής άγγιξε η υπερμεγέθης τραγωδία που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας στη Θεσσαλία. Ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα κάθε ηλικίας είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται, να χάνουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής σε μια νύχτα και τα ζώα τους, που είχαν σαν παιδιά τους, να πνίγονται στα ορμητικά νερά. Αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τους τόπους τους, χωρίς να υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι θα επιστρέψουν όλοι σε αυτούς. Το χειρότερο όλων είναι ότι τουλάχιστον 17 συνάνθρωποί μας έφυγαν τόσο άδικα από τη ζωή.

Με τις χρόνιες παθογένειές του, τις ελλείψεις και τα κενά του ο κρατικός μηχανισμός είχε ως πρώτο μέλημα τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, ωστόσο, εκείνο που αναμφισβήτητα άναψε μέσα μας μια φλόγα περηφάνιας, ήταν η συγκινητική βοήθεια χιλιάδων εθελοντών. Κάποιοι, κυρίως όσοι είχαν τις απαραίτητες γνώσεις, ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να σώσουν ζωές και να μεταφέρουν στην αγκαλιά τους ηλικιωμένους σε ασφαλή σημεία. Άλλοι προχώρησαν στη συγκέντρωση τροφίμων, νερών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και πολλοί προσέφεραν από το υστέρημά τους, ό,τι μπορούσαν για τη στήριξη των πληγέντων.

Το κύμα του εθελοντισμού, το οποίο βλέπουμε με χαρά να γιγαντώνεται σε κάθε καταστροφή, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Ακόμα και χωρίς τα απαραίτητα μέσα, χωρίς να φείδεται κόπου και χρόνου, ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών σπεύδει άμεσα να βοηθήσει, όποιους δέχονται τα χτυπήματα της μανίας της φύσης. Αυτή η πλήρως ανιδιοτελής προσπάθεια, αυτή η αυθόρμητη ή και οργανωμένη έκφραση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, είναι αδήριτη ανάγκη να στηριχθεί από την Πολιτεία.

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς θα πρέπει να προμηθεύσουν με όλα τα απαραίτητα μέσα τις ομάδες εθελοντών, να προχωρήσουν στην εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους, ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί, να τους στηρίξουν με οικονομικούς πόρους και κυρίως έμπειροι και μπαρουτοκαπνισμένοι ειδικοί να αναλάβουν την οργάνωση και το συντονισμό τους.

Δυστυχώς, φυσικές καταστροφές πάντοτε είχαμε και πάντοτε θα έχουμε. Το μείζον είναι να συμβάλλουμε στη μείωση των αρνητικών συνεπειών, όσοι περισσότεροι έχουμε τις γνώσεις και μπορούμε να το κάνουμε, με ουσιαστικό, όμως, αρωγό σε αυτό την Πολιτεία.