Απόψεις|21.03.2019 13:58

Ανήκουστες πιέσεις από τους δανειστές

Έθνος Γνώμη

Αυτό συµβαίνει και σήµερα – παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές: η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε µνηµονιακό καθεστώς, έχει βγει στις αγορές και επιτυγχάνει -έστω και µε υπερφορολόγηση- κάθε χρόνο τους σκληρούς δηµοσιονοµικούς στόχους που της έχουν επιβληθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η πίεση που ασκείται από την πλευρά των δανειστών ώστε να ξεχαρβαλωθεί κάθε είδους προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ανήκουστη.

Επειτα από οκτώ χρόνια µνηµονίων, τα κόκκινα δάνεια απειλούν τις τράπεζες, οι οποίες δεν εισπράττουν -λόγω αδυναµίας των δανειοληπτών- ούτε ευρώ για τα µισά στεγαστικά. Την ίδια στιγµή, οι αξίες των ακινήτων έχουν µειωθεί πολύ – παρά την κάποια αύξηση τιµών που καταγράφεται σε αρκετές περιοχές. Εποµένως, οι δανειολήπτες δεν έχουν καν τη δυνατότητα να πουλήσουν το σπίτι τους και να απαλλαγούν από το δάνειο.

Τι θα κερδίσει η πλευρά των δανειστών αν επιτύχει τον σκοπό της; Την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής, όταν θα βγουν οι πρώτες εικόνες πολιτών που θα χάνουν την πρώτη κατοικία τους. Και πώς κάτι τέτοιο θα συµβάλει στη δυνατότητα της χώρας να αποπληρώνει τα δάνειά της, που υποτίθεται ότι είναι το βασικό ζήτηµα που τους απασχολεί;

Θεσμοίπρώτη κατοικίακόκκινα δάνεια