Απόψεις | 28.09.2023 14:08

Σχεδιασμός όλου του παραλιακού μετώπου το επόμενο μεγάλο project του δήμου Δέλτα

Δημήτρης Δαρμουσλής

Ένα από τα μεγαλύτερα Project, η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι έρχεται να αλλάξει την εικόνα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Παρεμβάσεις ανάπλασης, έργα υποδομής αλλά και πολλά άλλα περιλαμβάνονται στην μεγάλη αυτή μελέτη.

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη, ενταγμένος στο δίκτυο περιοχών Natura. Ακόμη, έχει περιληφθεί στον κατάλογο των σημαντικών περιοχών για πουλιά (Important Bird Areas) με εκατοντάδες είδη πανίδας και χλωρίδας μέσα σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων πολλών σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών.

Εκτός από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και τα διάφορα είδη άγριας ζωής, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού έχει διαμορφωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή. Χάρη σε αυτόν υπάρχει ανεπτυγμένη αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή, που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, καλλιέργεια ρυζιού και μυδοκαλλιέργειες.

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού προσφέρεται, πέρα από την επαγγελματική δραστηριότητα, για δραστηριότητες στη φύση, όπως παρατήρηση πουλιών, περιπάτους για εξερεύνηση του τοπίου και φωτογραφία. Συχνά, οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν και μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας (επισκεψιμότητα από σχολεία).

Όλοι αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε την τεράστια αξία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού.  Η πρόσβαση σήμερα δεν είναι εύκολη στα σημεία αυτά. Η περιοχή παραμένει αναξιοποίητη εδώ και δεκαετίες. Μπορεί κανείς να αναλογιστεί πόσο άδικο είναι να παραμένει στην κατάσταση αυτή, δεδομένου ότι μας προσφέρει απλόχερα σε όλους τους τομείς.

Σε κοινό βηματισμό με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός όλου του παραλιακού μετώπου του δήμου μας, με γνώμονα την διασφάλιση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και με την τήρηση των κανονισμών και κανόνων που προβλέπονται και απαιτούνται.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι η κοντινή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με σεβασμό προς τη φύση και όσα μας προσφέρει, ο προορισμός αυτός μπορεί να αποτελέσει την πιο όμορφη γρήγορη και εύκολη εξόρμηση.

ειδήσεις τώραΘεσσαλονίκηΔήμος Δέλταπαραλιακό μέτωπο