Απόψεις|23.03.2019 16:21

Πειραµατισµοί

Πάνος Θεοδωρίδης

Σε κάθε προεκλογική περίοδο, ο πολιτικός αγώνας γίνεται πενηντάλεπτα, ώστε να πειστεί σε προσωπικό ή και οικογενειακό επίπεδο ο ψηφοφόρος. Εποµένως τα καίρια και ουσιαστικά προβλήµατα µπαίνουν σε λίστα αναµονής. Είναι σαφές ότι δεν καταφέραµε να µονοιάσουµε, κοντεύοντας δέκα χρόνια κρίσης, µεταξύ µας. Μήτε αυτό πρόκειται να γίνει µέσα στο 2019.

Γιατί το υποστηρίζω αυτό; Λόγω της φύσης και της ποιότητας της προεκλογικής διαµάχης. Εδώ και αρκετούς µήνες, όλα φαίνεται να έχουν παγώσει στη διερεύνηση ορθογραφικών και συντακτικών «λαθών» από πολιτικά χείλη, σε «αποκάλυψη» ανακριβειών ή fake news και σε ανταλλαγές απειλών για δικαστήρια που θα στηθούν. ∆ηλαδή ένας µηχανισµός που πάντα χαρακτήριζε τον προεκλογικό αγώνα δύο αντίπαλων υποψηφίων για την προεδρία µιας κοινότητας. Η χώρα µοιάζει να προσποιείται πως υπάρχει µέσα στις αντινοµίες της. Υφίστανται ακόµη «αστικοί µαραθώνιοι», τα 20 χιλιάδες ευρώ των µελλοντικών ευρωβουλευτών δεν είναι διαπραγµατεύσιµα, η γραφειοκρατία κάθε τόσο δείχνει την παντοδυναµία της, αλλά προσώρας δεν υπάρχει (κι αν υπάρχει δεν το βλέπουµε) κάποιο εναλλακτικό σχέδιο να ελαφρυνθεί ο εξωτερικός δανεισµός ή να αποµειωθεί ο εσωτερικός. Για τις τράπεζες τα ξέρετε και για το πώς περνάει η καθηµερινότητα, επίσης. Και οι διαφηµιστικές καµπάνιες που εµφανίζονται αφορούν δυναµωτικά, υπερτροφές και αντιβηχικά κυρίως. Και πολλές εκπτώσεις σε τρόφιµα και καθαριστικά.

Το Μέλλον µετατρέπεται σε Αποθήκη Ελπίδων, και αυτό δεν συµφέρει κανένα κόµµα και καµία κοινωνία. Κι ας φαίνεται πως όλοι παλεύουν γι’ αυτό. Είναι σαφές ότι χρειαζόµαστε είτε µία νέα κυβέρνηση, είτε την επιβεβαίωση της αυτοδυναµίας της υπάρχουσας. Οπως συνηθίζεται να λέγεται, «χρειάζεται νωπή εντολή».

Μόνο που αυτήν τη φορά προβλέπω πως τα προγράµµατα των κοµµάτων πρέπει να συνταχθούν µε αριθµούς, µετρήσιµα µεγέθη, καθώς και τα εργαλεία που θα απαιτηθούν, µε διευθύνσεις, τηλέφωνα και διεύθυνση κατοικίας των στελεχών που θα τα αναλάβουν. Τα Ζάππεια και οι ανατροπές «από ανάγκη» πολυφορέθηκαν. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ένας αναιτιολόγητος πειραµατισµός.

προεκλογική περίοδος