Απόψεις|23.03.2019 16:25

Το κρίσιμο σταυροδρόμι του Μακρόν

Γιώργος Καπόπουλος

Κρίσιμη μέρα για τον Μακρόν και τη Γαλλία σήµερα, µε ζητούµενο το αν η σκλήρυνση της κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης θα περιορίσει ή θα διογκώσει τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων». Η πιθανότητα κλιµάκωσης των βίαιων συγκρούσεων στην πορεία για τις ευρωεκλογές στα τέλη του Μαΐου εισάγει, ανεξάρτητα από την όποια ετυµηγορία της κάλπης, µια παράµετρο αυξηµένης αβεβαιότητας για τη δυνατότητα του Μακρόν να εγγυηθεί µετεκλογικά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μια µατιά στην ιστορία των εξεγερσιακών κυµάτων διαµαρτυρίας έχει καταδείξει ότι η ενίσχυση της καταστολής λειτουργεί µε τη δυναµική της αυτοεκπληρουµενης προφητείας, η οποία επισπεύδει τη δυσµενή εξέλιξη που υποτίθεται ότι προσπαθεί να αποτρέψει ή -έστω- να καθυστερήσει. Η αποµάκρυνση του επικεφαλής της αστυνοµίας του Παρισιού και η απαγόρευση των διαδηλώσεων στα Ηλύσια Πεδία ήταν η αντίδραση του Μακρόν στο νέο κύµα βίας που σηµάδεψε τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από µία εβδοµάδα. Η αδυναµία της πλειονότητας των διαδηλωτών που διαµαρτύρονται ειρηνικά να ελέγξουν τους µειοψηφικούς πυρήνες αυτών που βιαιοπραγούν έχει άµεση σχέση µε την αχειραγώγητη από κόµµατα µορφή των κινητοποιήσεων, στις οποίες πλειοψηφεί η κατώτερη µεσαία τάξη, που παλαιότερα ανήκε στη λεγόµενη σιωπηρή πλειοψηφία, που έδινε προτεραιότητα στον νόµο και στην τάξη.

Ο Μακρόν έπαιξε όλα τα χαρτιά του: Πήρε µέτρα δηµοσιονοµικών παροχών και φοροελαφρύνσεων ύψους 10 δισ. ευρώ, µε συνέπεια η Γαλλία να αποκλίνει για άγνωστο χρονικό διάστηµα από το Σύµφωνο Σταθερότητας, οργάνωσε για ένα δίµηνο τον «µεγάλο διάλογο», µε σκοπό να καταγραφούν τα κυριότερα αιτήµατα της κοινωνίας, προβληµατίστηκε για το αν πρέπει να επιδιώξει επανανοµιµοποιήσή του µε δηµοψήφισµα που θα διεξαγόταν µαζί µε τις ευρωεκλογές και, τέλος, επανέφερε στην επικαιρότητα τις προτάσεις που είχε διατυπώσει στη Σορβόννη στα τέλη Σεπτεµβρίου του 2017 για τη µεταρρύθµιση της ΕΕ - Ευρωζώνης. Η επάνοδος στη σκληρή καταστολή είναι µια επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς θα πλήξει όχι µόνον τους πυρήνες που προχωρούν σε βιαιοπραγίες, αλλά και το σύνολο των πολιτών που µετέχουν στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Γαλλίακίτρινα γιλέκαΕμανουέλ Μακρόν