Το Πολυτεχνείο στη γενιά του TikTok
Ρία ΚαλφακάκουΣε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ολύμπιον προβλήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα μεγάλου μήκους ταινία, Μαρτυρίες (1975) του Νίκου Καβουκίδη, μια από τις αντιπροσωπευτικές ταινίες τεκμηρίωσης που αποτυπώνει όχι μόνο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αλλά και την απαρχή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας,
Και η μικρού μήκους ταινία “Ο Φοιτητής” (2021) του Βασίλη Καλαμάκη. Με απλή, πολύ πυκνή γραφή, που χωρούσε, όλες τις οπτικές, και τις συναισθηματικές μετατοπίσεις, αυτών που ήταν στο μοιραίο τανκ.
Επειδή άκουσα καλά λόγια από νέους ανθρώπους, που δεν τους ξέρω και δεν με ξέρουν, παραθέτω μια μικρή τοποθέτηση που έκανα στο τέλος.
Συμμετείχα στο άγνωστο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης.
Δύο τρεις παρατηρήσεις.
Κάποιες ιστορικές στιγμές αλλάζουν συνειδήσεις, μέσα σε μέρες ή και ώρες ακόμα, απόψεις μιας ζωής απαξιώνονται και νέες αξίες παίρνουν τη θέση τους.
Στο Πολυτεχνείο, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που μια βδομάδα πριν έλεγαν, κοίτα τη δουλειά σου και άσε τις ιδέες, βλέπουν τα παιδιά τους να αγωνίζονται γι' αυτές τις καταφρονεμένες ιδέες, και μέσα τους γεννιέται η ελπίδα πως κάτι μπορεί να αλλάξει, και η επιθυμία να συμμετέχουν σε αυτό.
Γιαυτό που αναφέρθηκε, και λέγεται από πολλούς, τι μπορεί να σημαίνει το Πολυτεχνείο στη γενιά του Τικ-Τοκ , μια δικιά μου απάντηση.
Ότι σήμαινε για τη γενιά του Πολυτεχνείου., η Εθνική Αντίσταση, η Γαλλική Επανάσταση, η Επανάσταση του 21.
Να ονειρεύεσαι ένα καλύτερο κόσμο με Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη, Δημοκρατία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία.
Αυτό είναι το νήμα που ενώνει τις εξεγέρσεις, τα κινήματα, διαχρονικά, αυτό είναι το κοινό που βιώσαμε όσοι ήμασταν στο Πολυτεχνείο.
Από 'κει και πέρα υπάρχουν οι διαφορές ανάλογα με τις ομάδες , τα κόμματα, τις παρατάξεις, και βέβαια τα αιτήματα και τα μέσα κάθε εποχής, από το 8ωρο ως την επισφαλή εργασία, από τον πολύγραφο στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τέλος, να εκφράσω την ανησυχία μου, για την αναθεώρηση της ιστορίας που επιχειρεί η Ευρώπη, με την ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού, αυτή την ιδεολογικοπολιτική στροφή που έχει σαν συνέπειες, να υποστηρίζει στη γενοκτονία της Γάζα, το Ισραήλ, και να σέρνεται άβουλη και μοιραία αντάμα, πίσω από τα αμερικανικά συμφέροντα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Τι προκάλεσε τις καταστροφικές φωτιές στο Λος Άντζελες; Οι «τέλειες συνθήκες» για την πύρινη κόλαση
- Διατάχθηκε ΕΔΕ για την πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό - Η πρώτη εκτίμηση «δείχνει» πως κόπηκαν τα συρματόσχοινα
- Τυλίχθηκε στις φλόγες η εμβληματική πινακίδα του Χόλιγουντ; Χαμός στα social media
- Η οικογένεια της Καίτη Γκρέυ έστειλε εξώδικο στους δημιουργούς του «Υπάρχω» για ανακρίβειες