Απόψεις|28.03.2019 14:10

Τετραγωνισµός του κύκλου

Γιώργος Καπόπουλος

Μπορεί να υπάρξει µια ζώνη ασφαλείας στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής µεθορίου η λειτουργία της οποίας θα εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια τόσο της Αγκυρας όσο και των Κούρδων της Συρίας; Πρόκειται για µια πρόκληση που µοιάζει µε προσπάθεια τετραγωνισµού του κύκλου από τις ΗΠΑ, η οποία εκ των πραγµάτων παράγει καχυποψία, δυσαρέσκεια και ένταση και στις δύο αντίπαλες πλευρές µε αποδέκτη την Ουάσιγκτον.

Η Αγκυρα εναντιώνεται συνολικά στη δηµιουργία και τη σταθεροποίηση de facto κράτους του ΡΚΚ στη Βορειοανατολική Συρία και βλέπει τη συµµετοχή των δικών της δυνάµεων στην επιτήρηση της ζώνης ασφαλείας σαν ενίσχυση της αξιοπιστίας της δυνατότητάς της να προχωρήσει όταν και αν θα συντρέξουν οι πολιτικές προϋποθέσεις σε επιχείρηση ευρείας κλίµακας στην περιοχή. Από τη µεριά τους οι Κούρδοι της οργάνωσης PYD, που είναι το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ, θέλουν η ασφάλειά τους απέναντι στην Τουρκία να µην εξαρτάται µόνον από την κατά καιρούς καλή θέληση της Ουάσιγκτον, αλλά από την παρουσία στη ζώνη ασφαλείας µάχιµων δυνάµεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα την Τουρκία και τους Κούρδους, µε τις δύο πλευρές να έχουν ως µοχλό πίεσης τη διερεύνηση των προθέσεων της Μόσχας. Η Μόσχα παραπέµπει τους Κούρδους σε διαπραγµατεύσεις µε τον Ασαντ που δεν δεσµεύεται σε συγκεκριµένο πλαίσιο αυτονοµίας για τη Βορειοανατολική Συρία.

Το ερώτηµα που τίθεται είναι µε ποια φόρµουλα διοίκησης της Ζώνης Ασφαλείας θα αισθανθεί πιο ασφαλής η Αγκυρα: µε µια µεικτή δύναµη ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας ή µε τις δυνάµεις του Ασαντ υπό την εποπτεία της Μόσχας; Εξυπακούεται ότι Μόσχα και ∆αµασκός δεν πρόκειται να εγγυηθούν την ασφάλεια των Κούρδων της Συρίας δωρεάν, αλλά θα θέσουν ως προαπαιτούµενο τον τερµατισµό της συµµαχίας της PYD και της πολιτοφυλακής YPG µε τις ΗΠΑ. Ετσι την ώρα που οι ΗΠΑ δυσαρεστούν ταυτόχρονα τις δύο αντίπαλες πλευρές, η Μόσχα ενισχύει την επιρροή της...

ΣυρίαΚούρδοι