Φράγμα Μεσοχώρας: Ιστορία τρέλας και παραλογισμού ή απλά, Αθάνατη Ελλάδα!
Τραϊανός ΧατζηδημητρίουΑς πάμε στην Εγκυκλοπαίδεια της ψηφιακής εποχής, τη Wikipedia. Μας λέει λοιπόν ότι το Φράγμα Μεσοχώρας είναι φράγμα στον ποταμό Αχελώο, κοντά στο ομώνυμο χωριό, στα Τρίκαλα. Έχει ύψος 150 μέτρα. Είναι μέρος της λεγόμενης εκτροπής του Αχελώου. Η οποία προορίζεται να εκτρέψει ένα τμήμα του Αχελώου προς το θεσσαλικό κάμπο για να αρδεύσει από 590.000 ως 940.000 στρέμματα. Το έργο περιλαμβάνει τα φράγματα Μεσοχώρας, Συκιάς, Μουζακίου και Πύλης μαζί με ένα κανάλι μήκους 17,4 χλμ. Προσέξτε τώρα: Το φράγμα Μεσοχώρας ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2001, αλλά ο ταμιευτήρας δεν έχει καλυφθεί με νερό, ο σταθμός παραγωγής ενέργειας δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, λόγω δικαστικών διαμαχών. Και ερχόμαστε από την ιστορία στο σήμερα, να υποδεχτούμε μια είδηση, εικόνα της χώρας μας. Είκοσι τρία χρόνια μετά λοιπόν την κατασκευή του. Μια δεκαετία από την κατάρτιση ολοκληρωμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων… Οκτώ χρόνια από τότε που θα μπορούσε να ήταν σε πλήρη λειτουργία… Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε, ότι είναι νόμιμο!
Δηλαδή, κόστισε πριν 20-25 χρόνια μισό δισεκατομμύριο ευρώ, κατασκευάστηκε κανονικά και μετά αφέθηκε να στοιχειώνει. Ενα φράγμα από το οποίο η ΔΕΗ θα παρήγαγε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από τα νερά του Αχελώου. Ένα φράγμα που θα έδινε νερό στον κάμπο ώστε να μη φτάνουν οι γεωτρήσεις για άρδευση σε απίστευτα βάθη, 200 και 300 μέτρων, μια απροσμέτρητη ακόμη οικολογική καταστροφή. Ένα φράγμα που αν λειτουργούσε, θα είχε φρενάρει κάπως τις καταστροφές από τον «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία.
Από τις χίλιες (1.000) μνημονιακές υποχρεώσεις, ώστε να αναταχθεί η χώρα και να μην πτωχεύεσει και πάλι, ελάχιστες δεν εφαρμόσθηκαν. Μέσα σε αυτές τις ελάχιστες ήταν και η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Με συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος με τους «θεσμούς». Είπαμε – σου λέει- να σπάσουμε αυγά… αλλά όχι και τόσα. Ο μέσος όρος για να τελεσιδικίσει μια απόφαση στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιος από 3 ως 7 φορές από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Εδώ μια πρωτόδικη απόφαση απαιτεί 700 μέρες, στις χώρες της ΕΕ, μόλις 50 ή λίγο παραπάνω. Ο μέσος όρος για να επιλυθεί μια δικαστική διαφορά στην Ελλάδα είναι 1.711 μέρες, ενώ στην ΕΕ 469. Κι η Σλοβενία πουν είναι η δεύτερη χειρότερη είναι στις 1.170 μέρες! Χαοτική διαφορά. Για το φράγμα της Μεσοχώρας η τελεσίδικη απόφαση έκανε 23 ολόκληρα χρόνια! Που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να άλλαξε ο σχεδιασμός της ΔΕΗ, ή να θέλει το φράγμα νέα στατική μελέτη, ή… ή… Αθάνατη Ελλάδα!!
- Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
- Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
- Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη