Απόψεις|25.02.2024 07:55

Τραγωδία στα Τέμπη έναν χρόνο μετά: οι 57 μαρμάρινοι σταυροί λερώθηκαν από μελάνι

Νίκος Τζιανίδης

Τραγωδία στα Τέμπη έναν χρόνο μετά... «Πώς πέρασε ο καιρός;»… είναι το επιμύθιο σε κάθε μας αναφορά στο παρελθόν. Και την επόμενη Τετάρτη, αφού θυμηθούμε, αφού (δήθεν) οργιστούμε, αφού αποφανθούμε για τους ενόχους, εκεί θα καταλήξουμε, (δήθεν) με ενδιαφέρον: «Πώς πέρασε ένας χρόνος»… Γιατί, ναι, πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το δυστύχημα στα Τέμπη!

Όμως, ο χρόνος δεν έχει σταθερό όγκο. Για όλους εμάς τους «εκ του μακρόθεν σχολιάζοντες», ένας χρόνος από τον Μάρτιο του 2023 έχει άλλο ειδικό βάρος από τις 365 ημέρες που προσπαθούν να στριμωχτούν μια-μια σε παραδαρμένα μυαλά, που ακόμα δεν μπορούν να το αποδεχτούν· εκείνων, που «χωρίς το παιδί τους», δίχως τους «δικούς τους ανθρώπους» ένας χρόνος είναι ενός αιώνα μνήμες! 

Κι ακόμα περιμένουν! Τι; Να γυρίσουν πίσω οι δικοί τους άνθρωποι; Μα οι «δικοί» ποτέ δεν φεύγουν από τα σπίτια τα χαροκαμένα. Είναι εκεί: στις φωτογραφίες που κάθε μέρα, έναν χρόνο τώρα, μιλάνε με τους γονείς, τ' αδέρφια τους, εκεί στους κιτρινισμένους σοβάδες των τοίχων που απορροφούν τις οιμωγές, είναι εκεί: στους νοτισμένους καθρέφτες πίσω και κοιτάζουν με βλέμμα συμπονετικό. Κι όλοι εκείνοι- οι της Ειμαρμένης έρμαια- γερνούν με την απουσία Τους, που εκείνη δεν γερνάει ποτέ κι ούτε ξέρει από χρόνο και τέτοια ανθρώπινα!

Τι περιμένουν, λοιπόν; Την τιμωρία των ενόχων; Πόσο θα αντέξουν να περιμένουν; Άλλωστε πήραν μιαν απάντηση στην Ελλάδα (και όχι μόνο εδώ...) τι συμβαίνει: ο άμεσα πολιτικός υπεύθυνος «αθωώθηκε» με 40,56% και με πάνω από 20.000+ σταυρούς! Τι να σου κάνουν οι 57 μαρμάρινοι σταυροί, όπου πάνω τους, καθημερινά- ένα χρόνο τώρα- ολοφύρονται συγγενείς και φίλοι, μπροστά στην… σταυροφορία των ψήφων;

Εξεταστική Επιτροπή αναζητεί τους ενόχους! Ποια Εξεταστική Επιτροπή; Πότε μια Εξεταστική Επιτροπή βρήκε ενόχους; Όλα για να ακούνε οι «απ’ έξω» και να βαυκαλίζονται περί Δικαιοσύνης. Γιατί, το ξέρουν καλά και οι «από μέσα» και οι «απ’ έξω»: Το δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος ξυμφέρον. Ο Πλάτωνας το έχει γράψει στην Πολιτεία του (όχι εκείνη που ανακάλυψε ο τέως δήμαρχος…) και που πάει να πει: Το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του ισχυρού. Και τούτες τις ώρες της καθολικής αγκύλωσης, οι αρμόδιοι γαυριούν ότι «όλα πάνε καλά», αγορεύοντας από το βαθέων θεμελίων υποστατικό της αδιατάρακτης στατικότητας…

Τίποτα δεν πάει καλά! Κι όσο σκοτώνονται άνθρωποι- νέα παιδιά- από εγκληματικές αμέλειες, τόσο τούτος ο τόπος θα βυθίζεται συθέμελος στα βάραθρα της συνείδησης των πολιτών του. «Ποιων πολιτών;» εγείρεται το ερώτημα. Των πολιτών που «αθώωσαν» με τις ψήφους τους τον πολιτικά υπεύθυνο της τραγωδίας; Και αυτών! Γιατί, αν και από έναν φανατισμό ψήφισαν, για να μην βγουν οι «άλλοι», μέσα τους γνωρίζουν καλά «ποιον» και «γιατί» τον ψήφισαν…
Ιδιοφυείς, πραγματικά, οι Έλληνες. Τόσο πολύ, που η ιδιοφυΐα μας ισοδυναμεί με «ιδιωτεία», με μωρία, με ανοησία, αβελτηρία και μήτρα κάθε συμφοράς.

«Δεν ήταν ένα μεγάλο δυστύχημα, αλλά ένα μεγάλο κρατικό έγκλημα. Μας παραπλάνησαν, μας εξαπάτησαν. Απέκρυψαν και συγκάλυψαν κάθε στοιχείο που θα οδηγούσε εμάς και τους έλληνες πολίτες στην αλήθεια και τους ένοχους στη Δικαιοσύνη», είπε με φωνή ριγηλή η μάνα της 20άχρονης- Μάρθης- της χαμένης στων Τεμπών την τραγωδία- Μαρία Καριστιανού… Τι άλλο να πει;

Και ο χρόνος πέρασε, για εμάς, τους εκ του μακρόθεν τεθλιμμένους, σαν να ήταν μια μέρα. Και για τους άλλους, αυτούς που καθημερινά, σαν πέφτει το βράδυ κρεμιούνται στα παράθυρα κι αφουγκράζονται τις σιωπές της νύχτας κωπηλατώντας κόντρα στο ρεύμα των αναμνήσεων, αυτούς που περιμένουν την πόρτα ν’ ανοίξει ξαφνικά τρίζοντας: «γύρισα», εκείνους που ακούνε τραίνα να σφυρίζουν και ο νους τους φεύγει, ε, για εκείνους ο χρόνος δεν έχει τροχοδρομήσει ακόμα. Εκεί, εκεί περιμένουν τον Σταθμάρχη να σφυρίξει για να «αναχωρήσουν» κι εκείνοι…

νεκροίΤέμπησιδηροδρομικό δυστύχημαειδήσεις τώρα