Απόψεις|03.04.2019 12:42

Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία: Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Έθνος Γνώμη

Ωστόσο, αποφασίστηκε πριν από περίπου δέκα µέρες να πραγµατοποιηθεί στις αρχές Απριλίου, προκειµένου ο Τσίπρας να στηρίξει τον Ζάεφ στις προεδρικές εκλογές της 21ης Απριλίου.

Μια επικράτηση του σοσιαλιστή υποψηφίου, Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από τις δυνάµεις που στήριξαν εντός Σκοπίων τη Συµφωνία των Πρεσπών, «κλειδώνει» την ολοκλήρωση της εφαρµογής της και ανοίγει τον δρόµο για να πάρουν τα Σκόπια ηµεροµηνία έναρξης των διαπραγµατεύσεων µε την ΕΕ τον Ιούνιο. Ετσι µε έναν σµπάρο χτυπιούνται δυο τρυγόνια...

Και η Συµφωνία θα υλοποιηθεί και δεν θα µείνει γράµµα κενό µε πισωγύρισµα των γειτόνων στον Μέγα Αλέξανδρο και στα περί αιγαιατικής αλύτρωτης Μακεδονίας, ενώ και το αδύναµο γειτονικό κράτος µόνο µε έναρξη διαπραγµατεύσεων µε την ΕΕ θα σταθεροποιηθεί αυτοδύναµο, χωρίς να πέσει στην αγκαλιά της Τουρκίας που καραδοκεί ή να κινδυνεύει µε τον διχασµό όσων προβάλλουν τη Μεγάλη Αλβανία. Αυτήν τη στιγµή, βεβαίως, υπάρχει σοβαρό πρόβληµα µε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ. Αντιδρά σθεναρά η Γαλλία, ζητά να γίνουν πρώτα µεταρρυθµίσεις στον τοµέα της ∆ικαιοσύνης και της Δηµόσιας Διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τσίπρας έχει µιλήσει ήδη µε τον Μακρόν δύο φορές και έχει προσπαθήσει να κάµψει τις διαφωνίες της γαλλικής πλευράς για την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων. Η Ελλάδα διαδραµατίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτό φαίνεται µε πράξεις, όχι µε λόγια. Η διπλωµατία ανθεί και δείχνει τον δρόµο.

Αλέξης ΤσίπραςΒόρεια ΜακεδονίαΖόραν Ζάεφ