Απόψεις|04.04.2019 11:52

Πειραιάς: To ΚΑΣ και η Cosco

Έθνος Γνώμη

Δουλεύει κόσµος αρκετός και σε κάθε περίπτωση δεν έβλαψε τον Πειραιά, ενώ οι βασικές υποδοµές µιας µεγαλούπολης βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Πειραιάς, ως επίνειο των αρχαίων Αθηνών, έχει ένα λαµπρό παρελθόν και η αρχαιολογική έρευνα είναι παραπάνω από επιθυµητή: είναι αναγκαία.

Αλλά συχνά αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου, που είναι η ανώτατη γνωµοδοτική Αρχή της χώρας, ορίζουν περιορισµούς που δέχονται τα πυρά της τοπικής κοινωνίας αλλά και περιορισµούς στο έργο πολλών φορέων που σχεδιάζουν και συντάσσουν µελέτες οι οποίες περιµένουν καρτερικά την παρεµπόδισή τους από τους αρχαιολόγους. Είναι µια παλιά ιστορία, που αδικεί και τα δύο µέρη.

Σε κάθε περίπτωση η Cosco και ο Οργανισµός Χωρικής Επένδυσης υπάρχουν και εξελίσσονται. Αυτό που δεν λειτουργεί σαφώς είναι η συνεργασία των φορέων (και η αρχαιολογική έρευνα είναι µέρος τους), ώστε να υπάρχουν ήδη από τις προµελέτες σαφή όρια και δυνατότητες συνύπαρξης για όλα αυτά. Ενα πρόγραµµα ανάπτυξης δεν µπορεί να περνάει από µύρια κύµατα και κάποια στιγµή να επεµβαίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία ως αστυνοµική και όχι ως πολιτιστική Αρχή.

Υπάρχουν τρόποι να ανιχνευθούν αρχαιότητες εγκαίρως και να µην αιφνιδιάζουν κανέναν. Και πάντοτε µπορεί να λειτουργήσει προανασκαφική έρευνα αλλά και δοκιµαστικές τοµές, πριν ξεκινήσουν οι βαριές υποδοµές, ώστε να µη δίνουµε συχνά την εικόνα ότι δεν θέλουµε επενδύσεις... Παντού στον κόσµο, όπου υλοποιείται ένα έργο µε τις υπηρεσίες να συνεργάζονται, και τα αρχαία σώζονται και προβάλλονται, και η αγορά ωφελείται.

CoscoΟΛΠΠειραιάς