Η παραδοσιακή γεωργία πέθανε, ζήτω η «έξυπνη γεωργία»
Γιώργος ΜανέτταςΔεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν η αγροτική παραγωγή µπορεί να έχει ρόλο στο νέο µοντέλο ανάπτυξης που θέλει να οικοδοµήσει η χώρα. Η απάντηση είναι πως όχι, εάν συνεχίσει να γίνεται όπως µέχρι σήµερα. Για να έχει ρόλο, και µάλιστα πρωταγωνιστικό, πρέπει να µετεξελιχθεί. Πρέπει να περάσει στο µέλλον. Και αυτό βρίσκεται στην τεχνολογία και τις καινοτόµες καλλιεργητικές πρακτικές.
Η «έξυπνη γεωργία», όπως την έχουν ονοµάσει οι ειδικοί, είναι µονόδροµος για την αύξηση της αποδοτικότητας του χωραφιού και τη µείωση του κόστους. Τα drones, οι αισθητήρες και το internet of things, τα οποία έχουν κάνει ήδη σε πειραµατικό στάδιο την εµφάνισή τους, θα αποτελούν τον κανόνα σε λίγα χρόνια, και όχι την εξαίρεση. Με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών µέσων, ο µέσος αγρότης µπορεί να παρακολουθεί από το σπίτι του την παραγωγική διαδικασία. Μπορεί να γνωρίζει πότε ακριβώς πρέπει να ποτίσει, αλλά και πότε να αποφύγει την άσκοπη χρήση φυτοφαρµάκων και λιπασµάτων.
Η τεχνολογία µπορεί να αποτελέσει πολύτιµο «σύµµαχo» των αγροτών και όχι εχθρό. Στην Ελλάδα, όπως συνήθως συµβαίνει, η εξέλιξη αργεί να έρθει. Η πλειονότητα παραµένει προσκολληµένη στις πρακτικές του παρελθόντος και αδυνατεί να ανέβει στο «τρένο»... Βέβαια, η έξυπνη γεωργία είναι ακριβό σπορ, και δεν µπορούν πολλοί σήµερα στην Ελλάδα να το υποστηρίξουν, µε δεδοµένα τα τεράστια χρέη του κλάδου και τo υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, έτσι δεν πάµε πουθενά. Ειδικά για έναν κλάδο που εξακολουθεί να αποτελεί πυλώνα της ελληνικής οικονοµίας.
Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία, η αγροτική παραγωγή συνεισφέρει το 2,9% του ΑΕΠ και απασχολεί το 12% του εργατικού δυναµικού της χώρας, νούµερα υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού µέσου όρου. Γι' αυτό και είναι ανάγκη να υπάρξει ειδική µέριµνα και κυρίως κίνητρα για να περάσει η αγροτική παραγωγή στην επόµενη µέρα προς όφελος όλων. Των παραγωγών που θα µεγιστοποιήσουν το κέρδος τους αλλά και των καταναλωτών που θα απολαµβάνουν ποιοτικότερα προϊόντα σε φθηνότερες τιµές.
Αλλά και για την εθνική οικονοµία, αφού η ζήτηση για ποιοτικά και αυθεντικά αγροτικά προϊόντα σε παγκόσµιο επίπεδο θα µεγαλώσει κατακόρυφα τις επόµενες δεκαετίες λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσµού της Γης. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η επένδυση στην αγροτική παραγωγή είναι επένδυση στο µέλλον της χώρας. Τόσο απλά.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του