Απόψεις|23.05.2024 07:30

Περί Λουτσέσκου, πρωταθλημάτων και άλλων τινών

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Για άλλη μια φορά ο Λουτσέσκου, μίλησε για το κλεμμένο πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ και φυσικά από τον ίδιο, το 2018. Για μια ακόμη φορά πολλοί μίλησαν για υπερβολή, εμμονή, σημειώνοντας ότι το ανέφερε και λίγο μετά από τη στιγμή του μεγάλου θριάμβου.

Μα όταν σου έχουν κλέψει κάτι τόσο σημαντικό σταματάς ποτέ να το λές, στη ζωή σου; Προς τι η απορία;

Για να το ξεκαθαρίσουμε, ο Λουτσέσκου είναι προπονητής. Προπονεί μια ομάδα, την κατεβάζει στο γήπεδο να νικήσει και στο τέλος, αν καταφέρει, να πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή. Ανεξάρτητα από το τι έγινε, ποιος φταίει, ο Λουτσέσκου έβγαλε στο γήπεδο την ομάδα του πρωταθλήτρια αλλά δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια. Αυτό δεν θα αλλάξει όσα χρόνια και αν περάσουν.

Τα αντικειμενικά δεδομένα

Γιατί μιλάει όμως για «κλεμμένο» πρωτάθλημα; Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του αλλά υπάρχουν και τα αντικειμενικά δεδομένα. Οι αποδείξεις. Οι δικηγόροι δεν υπερασπίζονται τους κατηγορούμενους με τη γνώμη τους αλλά με τα επιχειρήματα. Ομοίως οι δικαστές δεν καταδικάζουν ή αθωώνουν με βάση τη γνώμη τους αλλά με νομικά επιχειρήματα.

Στην περίπτωση του Πρωταθλήματος λοιπόν του 2018 υπήρξε το εξής. Για πρώτη φορά στα χρονικά του ποδοσφαίρου, παγκοσμίως και προ VAR, ακυρώθηκε γκολ το οποίο κατακύρωσαν αρχικά και ο διαιτητής και ο επόπτης. Συνέβαινε συχνά να κατακυρώνει ένα γκολ ο διαιτητής και ο επόπτης να μένει καρφωμένος στη θέση του υποδεικνύοντας παράβαση. Άλλοτε ο διαιτητής δεχόταν τη θέση του επόπτη, άλλοτε το έπαιρνε πάνω του. Συνέβαινε και το αντίθετο. Να μην έχει δείξει παράβαση ο επόπτης αλλά να ακυρώνει το γκολ ο διαιτητής. Ποτέ όμως δεν συνέβη ο διαιτητής να δείξει σέντρα, ο επόπτης να τρέξει προς το κέντρο και μετά να ακυρώσουν το γκολ.

Μια δεύτερη απόδειξη είναι ότι στα αποδυτήρια μετά, το επανεξέτασαν, πιθανόν είδαν τη φάση και το κατακύρωσαν. Και τότε συνέβη το δεύτερο μοναδικό στα χρονικά του ποδοσφαίρου παράδοξο. Ο διαιτητής, ο άρχοντας του αγώνα δηλαδή, να αποφασίσει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, η μία από τις δύο ομάδες να αρνηθεί να συνεχίσει και να μηδενιστεί η άλλη.

Όλα αυτά δεν είναι απλές γνώμες όπως ένα οφ σάιντ ή ένα πέναλτι, είναι αντικειμενικά και νομικά τεκμήρια μιας κλοπής. Και μια μεγάλη κλοπή, αν είσαι το θύμα, δεν παύεις να την μνημονεύεις σε όλη σου τη ζωή.

Έτσι τεκμαίρεται ότι δεν είναι παράλογος ο Λουτσέσκου, όσες φορές και αν το επισημαίνει, σε οποιεσδήποτε στιγμές και όσα χρόνια και αν περάσουν αλλά έωλες οι ειρωνικές εξυπναδούλες που λέγονται γι’ αυτόν.

Η «άλλη» διάσταση

Το θέμα ωστόσο έχει και άλλη μια διάσταση, για πολλούς μεταφυσική. Μήπως φέτος επιστράφηκε στον ΠΑΟΚ το κλεμμένο πρωτάθλημα, οπότε θα μπορούσε και ο Λουτσέσκου να ησυχάσει;

Χίλιους ανθρώπους να ρωτήσεις «ποια είναι η στιγμή που έδωσε στον ΠΑΟΚ το φετινό πρωτάθλημα;» και οι χίλιοι θα σου πουν ‘το γκολ με την ΑΕΚ στην Τούμπα, το 3-2 στο 89’. Το οποίο μπήκε στο ίδιο λεπτό, στην ίδια εστία και μετά από κόρνερ από την ίδια γωνία, με το εν λόγω γκολ του Βαρέλα που ακυρώθηκε τότε, με αποτέλεσμα να κλαπεί το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ.

Όσο ορθολογιστής και να είσαι δεν μπορεί να μην σκεφτείς ότι κάποια δύναμη ίσως διόρθωσε κάτι. Ίσως έστειλε ένα μήνυμα. Ακόμη κι αν δεν πίστεψες ποτέ στη ζωή σου και δεν χρησιμοποίησες καν λέξεις όπως: «Κάρμα», «Κισμέτ», «Θεία Δίκη», «Νέμεσις», δεν μπορεί να μην τις σκεφτείς τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν το δει κανείς, ότι και αν πιστεύει σχετικά με τα παραπάνω, είναι γεγονός ότι με το φετινό Πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ και τον τρόπο που επιτεύχθηκε εναντίον της ΑΕΚ, υπήρξε η αποκατάσταση μιας αδικίας. Από τον Θεό; το υπερπέραν; την τύχη; τη στατιστική; Από σύμπτωση; Από όπου και αν ήρθε. Πρέπει λοιπόν και οι ΠΑΟΚτσήδες και ο Λουτσέσκου να ηρεμήσουν μέσα τους, όσον αφορά στον καημό του «κλεμμένου πρωταθλήματος», άσχετα, αν πάντα θα το αναφέρουν και θα το διηγούνται και στα εγγόνια τους.

Νομίζω αυτό θα είναι καλύτερο και για την ομάδα από εδώ και πέρα και για όλους.

Πατσίσαμε με την ΑΕΚ, να σκεφτούν, προχωράμε…!

Ραζβάν ΛουτσέσκουπρωτάθλημαΑΕΚειδήσειςειδήσεις τώραΠΑΟΚ