Απόψεις | 22.05.2024 20:14

Παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας 22 Μαΐου

Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου

Η Συνθήκη του RIO 1992 σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Συνθήκη των 42 άρθρων για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως ήταν το γεγονός που άλλαξε τη στάση του συνόλου των κρατών του ΟΗΕ στα ζητήματα περιβάλλοντος. Στη Συνθήκη περιλαμβάνονται σκοποί, στόχοι, αλλά και συμβατικές υποχρεώσεις των χωρών μελών που την υπόγραψαν. Θεσπίστηκαν τρόποι παρακολούθησης και τήρησης των υποχρεώσεων που έχουν τα συμβαλλόμενα μέλη για την προστασία της βιοποικιλότητας και τις επιμέρους στρατηγικές υλοποίησης. Δηλαδή, αυτός που υπογράφει δεν μπορεί να ξεχνά τις θεσμικές του υποχρεώσεις.

Στο πρώτο άρθρο Σύμβασης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «… Η διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας, η αειφόρος χρήση των συστατικών της, και η δίκαιη και ισότιμη διανομή των ωφελειών που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των γενετικών πόρων σηματοδοτούν τους τρεις κύριους σκοπούς της Σύμβασης που χαράζουν τις γενικές κατευθύνσεις της και καθορίζουν το πλαίσιο εφαρμογής των υπόλοιπων άρθρων…». Ως αειφόρος χρήση (άρθρο 2) ορίζεται «η χρησιμοποίηση των συστατικών της βιοποικιλότητας με τέτοιο τρόπο και με τέτοιο ρυθμό που θα αποτρέπει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης μείωσης της βιοποικιλότητας, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες των σημερινών και μελλοντικών γενεών.» «Κάθε Συμβαλλόμενο Μέλος θα πρέπει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, να υιοθετήσει ορθά από οικονομική και κοινωνική σκοπιά μέτρα που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για τη διατήρηση και αειφόρο χρήση των συστατικών της βιολογικής ποικιλότητας».

Δυστυχώς, ο άνθρωπος ως το πιο αλαζονικό είδος στην ιστορία του πλανήτη απαξιώνει διαρκώς τους παραδείσους της ΓΑΙΑΣ. Το ΑΜΦΙΘ (Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης), πιστό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης αγωνίζεται για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών της Συνθήκης. Θα θυμίζει την παγκόσμια μέρα της Βιοποικιλότητας 22 Μαΐου, ως μια μέρα που ο κάθε πολίτης οφείλει, με τον οποιοδήποτε τρόπο ο ίδιος κρίνει να ενδυναμώσει τις δράσεις του για την προστασία της Βιοποικιλότητας. Φυτεύοντας ένα δένδρο. Ακόμα και την αποφυγή χρήσης μιας σακούλας. Μια επίσκεψη σε ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, σίγουρα θα εμπλουτίσει την αντίληψή του για τη σημασία της Βιοποικιλότητας, στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους και του οικοσυστήματος στο οποίο ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δρούμε τοπικά και σκέφτονται παγκόσμια.   

Το ΑΜΦΙΘ, πιστεύοντας στις αρχές της εκπαίδευσης, και δη της Μουσειακής Εκπαίδευσης, θα συνεχίσει τη διάδοση της έγκριτης και έγκυρης επιστημονικής ενημέρωσης. Παρά τις αντιξοότητες που συναντά από την αρτηριοσκλήρωση των θεσμών της πολιτείας, θεωρεί πως η ενδυνάμωση των δεσμών του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον θα αποφέρει την ευημερία του. Η Ατζέντα 2030 συνιστά μια ένδειξη των αναγκαίων δράσεων για τη βιωσιμότητα ενός τόπου. Η αλαζονεία των καταναλωτικών κέντρων ψευδοανάπτυξης παραπλανούν το νόημα της βιώσιμης κοινωνίας. Ενημερωνόμαστε έγκυρα και έγκριτα.

ειδήσεις τώραΟΗΕ