Απόψεις|10.06.2024 06:25

ΠΑΟΚ: 5+5 σημεία για το πριν και το τώρα

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Καθώς περνά ο καιρός και συνειδητοποιούμε το μέγεθος του επιτεύγματος του ΠΑΟΚ να αναδειχτεί Πρωταθλητής Ελλάδος 2-23-24 και ενώ ήδη είμαστε εν όψει  μεταγραφών, κλήρωσης για το CHL και προετοιμασίας, προσπαθώ να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου.

Το Πριν

  1. Αυτό το Πρωτάθλημα ήταν έργο Λουτσέσκου. Θα εξηγήσω το γιατί. Για να το πάρει ο ΠΑΟΚ έκανε μια μεγάλη υπέρβαση. Κανείς δεν τον υπολόγιζε στην αρχή, κανείς δεν τον είχε φαβορί μέχρι το τέλος. Αυτή η υπέρβαση οφείλεται σε όλους αλλά κυρίως στον προπονητή. Όλες ποδοσφαιρικές οφείλονται σε κάποιον προπονητή. Ο τρόπος με τον οποίο εκτιμάται διεθνώς η αξία ενός προπονητή δεν είναι οι τίτλοι αλλά πόσο περισσότερο από την αντικειμενική της αξία αποδίδουν οι ομάδες του. Έτσι ξεκίνησε ο Μουρίνιο (Λεϊρία – Πόρτο), ο Κλόπ (Μάιντς – Ντόρτμουντ) και σχεδόν όλοι. Ο Λουτσέσκου (Ξάνθη – ΠΑΟΚ) αποδεδειγμένα είναι επένδυση. 5 του δίνεις 7 θα στα κάνει.
  2. Το 1ο γκολ του ΠΑΟΚ με τον Άρη, τρόπος με τον οποίο ο Ζίφκοβιτς είναι 10 μέτρα πίσω από τον Μορόν και τρέχει και του αρπάζει τη μπάλα, είναι όλη η σημειολογία του πώς ‘έκλεψε’ την τελευταία στιγμή ο ΠΑΟΚ αυτόν τον τίτλο. Δείτε τα Highlights του αγώνα της Novasporets, στο 0:50’. Το 2ο γκολ είναι μια επίδειξη ποδοσφαιρικής τέχνης. Το συμπέρασμα; Χρειάζονται και τα δύο.
  3. Πρέπει να επισημάνουμε τη σταθερά καλή φυσική κατάσταση της ομάδας, όλη τη χρονιά, με λογικά μικρά σκαμπανεβάσματα και τους μηδενικούς σχεδόν τραυματισμούς.
  4. Η μεγαλύτερη χαρά του κόσμου οφείλεται στην αίσθησή του, ότι οι αντίπαλοι και ιδιαίτερα ο κύριος και μέχρι τέλους αντίπαλος, διέθεταν πολλά εκτός γηπέδου μέσα, ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τον ΠΑΟΚ αυτό το επίτευγμα.
  5. Αγωνιστικά MVP ήταν το σύνολο. ΣΥΝΟΛΟ. Απόδειξη: Όλοι οι παίκτες στο τέλος έκαναν κάτι το οποίο, αν δεν είχε γίνει δεν θα είχε γίνει η μεγάλη αυτή επιτυχία. Δηλαδή για να το πούμε μαθηματικά η συμβολή του καθενός, από την πιο μεγάλη έως την πιο μικρή, ήταν αναγκαία αλλά όχι ικανή για τον τίτλο.

Το Τώρα

  1. Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη στον σχεδιασμό για φέτος ότι πέρσι σχεδόν όλοι οι παίκτες έπαιξαν περισσότερα παιχνίδια από το ρεκόρ καριέρας που είχαν μέχρι τότε. Αρα πιθανόν κάποιοι να μην έχουν φέτος τόσο καλή χρονιά. Άρα χρειάζεται προσοχή στο νέο αίμα που θα έρθει.
  2. Το απαιτούμενο ροτέισον φέτος, ειδικά αν ο ΠΑΟΚ μπει στο CHL δεν θα έχει καμιά σχέση με το παρελθόν. Επίσης οι τρεις της Αθήνας θα αγριέψουν και θα ενισχυθούν. Άρα θα χρειαστούν περισσότεροι παίκτες πρώτης ποιότητας. Με ‘ουκ άνευ’ χαρακτηριστικό σε όλους την ταχύτητα.
  3. Τα ποσά που θα λάβει ο ΠΑΟΚ από ενδεχόμενη συμμετοχή στο CHL είναι τεράστια. Άρα απαιτούν και μεγάλη επένδυση και ρίσκο. Ελεγχόμενο ρίσκο όμως καθώς, από οικονομικής πλευράς, ακόμη και σε ενδεχόμενο αποτυχίας τα έσοδα από το EUL ή το Conference θα είναι κι αυτά μεγάλα.  Ο ΠΑΟΚ έκανε υπέρβαση με το προηγούμενο μπάτζετ του. Πέτυχε περισσότερα, ανέβηκε σε ανώτερο επίπεδο. Τώρα όμως, για να παραμείνει εδώ, πρέπει να ανεβάσει το μπάτζετ. Και να αγοράσει παίκτες. Λιγότεροι ελεύθεροι και δανεικοί.
  4. Πρέπει να εκλείψουν οι παλιές και πολλάκις διαπιστωμένες ‘ασθένειες’, όπως παζάρια πολλών ημερών για λίγα χρήματα ενώ διακυβεύονται και τελικά χάνονται πολλά (περίπτωση Νάρει – Λέφσκι Σόφιας), στρατιές ονομάτων, να μην έρχονται τελικά παίκτες οι οποίοι σχεδόν ανακοινώθηκαν οι οποίες προκαλούν δυσαρέσκεια στο τεχνικό τημ και στους φιλάθλους, χαμηλή κίνηση των διαρκείας κ.α.
  5. Η μεγαλύτερη ελπίδα για τον ΠΑΟΚ του φέτος είναι η έτοιμη ομάδα, ο βασικός κορμός, η περσινή δουλειά που μεταφέρεται, κάτι το οποίο ήταν πάντα και είναι πάγια επιθυμία του Λουτσέσκου, με την προϋπόθεση της απαιτούμενης ανανέωσης και ενίσχυσης για το επίπεδο του CHL. Μπορούμε να πούμε δηλαδή: ‘Πάμε από εκεί που το αφήσαμε’ και ενισχυόμαστε. Ωστόσο υπάρχει και το θέμα των αποχωρήσεων. Εν δυνάμει θα έχουν προτάσεις μέχρι και για πέντε παίκτες, όλοι ξέουν ποιοι είναι. Υπάρχει και η ανανέωση του Μεϊτέ. Ευκταίον αλλά αδύνατον να μη φύγει κανείς. Αλλά, αν φύγουν όλοι, όσα αναφέραμε παραπάνω πάνε περίπατο. Ακόμη και αν αντικατασταθούν από ισάξιους, ακόμη και από καλύτερους..
πρωτάθλημαΠΑΟΚειδήσεις τώρα