Απόψεις | 21.08.2024 06:25

Οι Ρομά πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνία

Φάνης Τσουλουχάς

Στις αρχές του καλοκαιριού έκλεψαν το χρυσό σταυρό της ηλικιωμένης μητέρας μου στην Αθήνα καθώς γύριζε από την εκκλησία με μια φίλη της. Μέσα σε μία εβδομάδα διέρρηξαν το σπίτι του επίσης ηλικιωμένου θείου μου στην Κορινθία ενώ έπαιρνε τον μεσημεριανό υπνάκο του. Και στις δύο περιπτώσεις δοξάζουμε το θεό που δεν τους χτύπησαν (καθότι και ο θείος μου που κοιμότανε ξύπνησε και τους είδε).

Κοντά στην Κόρινθο λοιπόν, στην περιοχή Εξαμιλίων και Ξυλοκέριζας, υπάρχει ένας μεγάλος καταυλισμός Ρομά. Όπως ξέρουμε όλοι, στο παρελθόν οι γυρολόγοι Ρομά αντλούσαν τα προς το ζήν με δουλειές του ποδαριού. Ενίοτε εμπλέκονταν σε μικροπαραβατική συμπεριφορά, αλλά καμία σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα. Ήταν η εποχή που ακόμα και στην Αθήνα δεν κλειδώναμε τα σπίτια μας. Θυμάμαι ότι η πόρτα της κουζίνας μας ήταν συνήθως ξεκλείδωτη για να μπαίνουμε εμείς και οι γείτονες.

Το σημείο καμπής ήταν η έναρξη της οικονομικής κρίσης. Με τις δουλειές του ποδαριού να μην αποδίδουν, έγινε μεγάλη στροφή στην παρανομία (κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά). Η κοινότητα Ρομά στην περιοχή Εξαμιλίων και Ξυλοκέριζας έγινε ο φόβος και ο τρόμος της ευρύτερης περιοχής. Τα καλώδια, οι καμπάνες και τα μανουάλια από τα εξωκλήσια, τα θυμιατά  από τα νεκροταφεία, εξαφανίστηκαν. Δεν έμεινε χαλκός και μπρούτζος. Φτάνοντας μια φορά σε μια αγροικία μας, σε κοντινό χωριό, βλέπω να λείπει ένα κομμάτι χάλκινης σωλήνας νερού περίπου ενάμιση μέτρο. Σημειωτέων ότι η σωλήνα ήταν βαμμένη οπότε πριν την πουλήσουν θα έπρεπε να  βγάλουν την μπογιά. Πόσα θα βγάζανε από ενάμιση μέτρο σωλήνα και με μισή ώρα δουλειά να βγάλουν την μπογιά; Σε άλλη περίπτωση, συμπολίτης μας τους έπιασε επ΄αυτοφώρω να σπάνε παράθυρα και πόρτες για να μπούνε στην αγροικία μας. Η με μεγάλη μανία ζημιά ήταν πάνω από δύο χιλιάδες ευρώ και δεν κατόρθωσαν να μπουν. Χωρίς να το ξέρουν, αν μπαίνανε θα βρίσκανε ένα κουτί νεσκαφέ. Τα άλλα τα πήραν οι προηγούμενοι κλέφτες. Αν σας έχουν ανοίξει το σπίτι σας ξέρετε ήδη το συναίσθημα ανασφάλειας που σας διακατέχει για πάντα. Αυτό το συναίσθημα ανασφάλειας έχει οδηγήσει πολλούς στην περιοχή Εξαμιλίων και Ξυλοκέριζας να πουλήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν. Είναι δυνατόν;

Το πρόσφατο συμβάν στην Ξυλοκέριζα εναντίον της οικογένειας Γερμανών μέσα στο σπίτι τους μπήκε στα πρωτοσέλιδα. Αλλά δεν είναι το πρώτο. Πριν μερικά χρόνια ένας αγανακτισμένος συμπολίτης μας, που το σπίτι του το είχανε ρημάξει γιατί είναι στα πρώτα και πιο ευάλωτα ενός άλλου χωριού στην περιοχή, δεν άντεξε το συνεχές κλέψιμο. Εν βρασμώ ψυχής πήρε το δίκαννο και πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό. Δυστυχώς τα σκάγια βρήκαν τον ατυχή κάτοικο του καταυλισμού από τα Εξαμίλια που πέθανε ακαριαία. Για κάποιο διάστημα η παραβατικότητα στο χωριό σταμάτησε, μέχρι προσφάτως.

Οι Ρομά προφανώς δεν είναι η μόνη πηγή παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Δυστυχώς έχουμε και εγχώριους και εισαγόμενους παραβάτες. Είπα σε ένα συνάδελφο Αμερικάνο χρόνια πριν να προσέχει στο μετρό όταν πάει στην Ελλάδα. ‘Οταν γύρισε από Ελλάδα μου είπε ότι κλέψανε το πορτοφόλι της γυναίκας του. Κλέψανε και το πορτοφόλι της μητέρας μου μέσα στο ασανσέρ του νοσοκομείου Γεννηματά. Στην γειτονιά μας στην Αθήνα υπήρξαν αρκετά συμβάντα κλοπών και διαρρήξεων. Τον Ιούλιο που ήμουν στην Αθήνα σηκώνω το τηλέφωνο και μου λέει κάποια κλαίγοντας, αλλά με απόκρυψη αριθμού, ότι έσπασε το πόδι της. Μου είπε ότι ήταν η κόρη μου. Δεν ξέρω πώς τόσοι συμπολίτες μας το πιστεύουν ακόμα και πετάνε τα χιλιάρικα στους κλέφτες από τα μπαλκόνια. Τι να πούμε για τους υποτιθέμενους υπαλλήλους της ΔΕΗ;

Τι προτείνω

Επικεντρώνομαι στους Ρομά διότι είναι περιθωριοποιημένοι Έλληνες πολίτες. Ποτέ δεν ενσωματώθηκαν, ενώ ήρθαν αιώνες πριν από την Ινδία. Τους θεώρησαν Αιγύπτιους εξ αγνοίας, λόγω χρώματος δέρματος, εξ ου και το «γύφτοι.» Τι προτείνω λοιπόν; Γενικώς πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως υγειονομικοί, που οι καταυλισμοί δεν μπορούν να υφίστανται. Να μην υπενθυμίσομε ότι οι καταυλισμοί είναι σε χωράφια ή οικόπεδα αλλωνών. Οι Ρομά πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Θυμάμαι μερικά χρόνια πριν πήρα τη λάθος στροφή και βρέθηκα στον καταυλισμό κοντά στη Μεσογείων, δίπλα από το Νομισματοκοπείο και το μετρό. Απίστευτες εικόνες. Πρέπει λοιπόν οι καταυλισμοί να εξαλειφθούν. Χρειάζεται τακτική αστυνόμευση των χώρων αυτών για εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων, διακίνησης ναρκωτικών και οπλοφορίας. Βλέπε Μενίδι. Που θα βρεθεί το δυναμικό για αυτό; Ας μεταφερθούν αστυνομικοί από τη συνοδεία υψηλών προσώπων.

Δεύτερον, χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών. Δεν μπορεί ο πορτοφολάς να συλλαμβάνεται και να απελευθερώνεται σε δύο ώρες. Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ποινικό Κώδικα είναι αντικοινωνικά, ή αλλιώς ψευδοσοσιαλιστικά. Τα ίδια έκανε και ο δημοκρατικός Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom, και αδειάσανε οι φυλακές με συνέπεια να μην μπορείς να πατήσεις πόδι στο Σαν Φρανσίσκο από την εγκληματικότητα. Για αποφυγή παρεξηγήσεων είμαι registered democrat.

Τρίτον, η παιδεία είναι το πιό ισχυρό όπλο μας για την ενσωμάτωση των Ρομά. Είναι υποχρεωμένα τα παιδιά αυτά να βρίσκονται στο σχολείο μέχρι να τελειώσουνε το Γυμνάσιο. Η ίδια παιδεία μπορεί να μας σώσει και από την άλλη παραβατικότητα και εγκληματικότητα.

Οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες με ίδια δικαιώματα αλλά και ίδιες υποχρεώσεις. Και όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια. Η έλλειψη ασφάλειας μας ταλανίζει σαν κοινωνία.

* Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

ρομάκυβέρνηση