Απόψεις | 15.04.2019 10:01

Κι αν ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι πράγματι βρωμιάρης;

Σπύρος Σεραφείμ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, o Mr Wikileaks, έμεινε στην πρεσβεία τού Ισημερινού επί 2.494 ημέρες. Είχε βρει άσυλο εκεί από το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία- όπου κατηγορείται για βιασμό- αλλά και στις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Στις 11/4 η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του Ασάνζ και τη μεταφορά του από την πρεσβεία τού Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται, στο κεντρικό Λονδίνο. Τα καρέ όπου μεταφέρεται σηκωτός, είναι συγκλονιστικά.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο Ισημερινός απέσυρε το άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ ύστερα από «τις συνεχείς παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων και καθημερινών πρωτοκόλλων». Μετά τη σύλληψή του ο Ασάνζ οδηγήθηκε σε βρετανικό δικαστήριο το οποίο τον έκρινε ένοχο για απείθεια, κατηγορία που επισείει ποινή φυλάκισης έως και 12 μήνες σε βρετανική φυλακή. Όσον αφορά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ αυτή θα κριθεί σε ξεχωριστή δικαστική διαδικασία, στις 2 Μαΐου, με τον Mr Wikileaks να παρίσταται σε αυτή μέσω βίντεο. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ για «συνωμοσία με στόχο να πραγματοποιήσει εισβολή σε υπολογιστές», μια κατηγορία που μπορεί να τον οδηγήσει έως και πέντε χρόνια σε αμερικανική φυλακή.

Την ίδια στιγμή, πολλά Μέσα -παγκοσμίως- άρχισαν να αναμοχλεύουν το παρελθόν τού Ασάνζ, για να «σκιαγραφήσουν» -εννοείται- το μέλλον του. Η υπόθεση του βιασμού έρχεται ξανά στην επιφάνεια, βγαίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες από την παραμονή του στην πρεσβεία τού Ισημερινού - πώς έτρωγε, πώς έβηχε, πώς άφηνε πιάτα άπλυτα στον νεροχύτη, πώς γέμιζε με περιττώματα τους τοίχους του δωματίου του. Μέχρι και φρουροί της πρεσβείας αναγκάστηκαν να του δώσουν ηρεμιστικό για να τον ακινητοποιήσουν - πού να σας τα πω όλα.

Μην τα πολυλογούμε. Δεχόμαστε πως ο Mr Wikileaks έκανε όλα όσα τον κατηγορούν - και ακόμα περισσότερα. Ότι είναι ακόμα και «άθλιο σκουλήκι», όπως τον χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα ευγένειας και, βασικά, διπλωματίας.

Το ζήτημα είναι να εξετάσουμε το ποιόν τού Τζούλιαν Ασάνζ ή να δούμε τις όποιες αλήθειες ελλοχεύουν στα δημοσιοποιημένα έγγραφα των Wikileaks; Εάν ο κατηγορούμενος, για αυτά και άλλα περισσότερα αδικήματα, εάν αποδειχθεί ένοχος, θα πρέπει να δεχθεί τη δικαστική τιμωρία για τις πράξεις του. Όμως, η ουσία των αποκαλύψεων από τα Wikileaks -που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας και των νέων που, πιθανώς, θα δημοσιοποιηθούν μελλοντικά- δεν μεταλλάσσεται. Με τις δημοσιοποιήσεις που ήδη έχουν γίνει, για τόσο σημαντικά θέματα, τα οποία αφορούν ανθρώπινες ζωές, ας είναι ο Ασάνζ όσο βρωμιάρης θέλει. Εντός ή εκτός εισαγωγικών. Και ας μη χάνουμε την ουσία των πραγμάτων. Η υγιεινή του και η όποια καταδικαστέα πράξη του δεν μπορεί να λερώσει τα αποκλειστικά που έχουν γίνει, κάνοντας -τον Μάιο του 2010- τη ‘’New York Daily News’’ να κατατάξει το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».

Κι εκείνος ο Ιούνιος του 2009, όταν το WikiLeaks και ο Τζούλιαν Ασάντζ βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») για τη δημοσίευση του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες και εξαφανίσεις» -μια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής της Κένυας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- φαντάζει πολύ μακρινός…

Τζούλιαν ΑσάνζκατηγορίεςMr Wikileaks