Απόψεις|28.08.2024 10:02

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει ως αξιωματική αντιπολίτευση και έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο ως κόμμα εξουσίας

Αδάμος Ζαχαριάδης

Οι λεπτομέρειες των όσων τραγελαφικών συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ παρατίθενται και αναλύονται στα ενδελεχή ρεπορτάζ των πολιτικών συντακτών.

Αυτό που έχει, όμως, μεγαλύτερη σημασία για το πολιτικό σύστημα της χώρας και εν τέλει για την ελληνική κοινωνία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά αντίστροφα ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος οι βουλευτές οι 35 βουλευτές που σήμερα απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε κοινά έδρανα το επόμενο διάστημα. Είτε πάμε σε νέα εκλογή Προέδρου, είτε όχι η διάσπαση – τρίτη σε έναν χρόνο- του κόμματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ως εκ τούτου, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός Κοινοβουλίου πρέπει να θεωρείται χαμένη.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλούς μήνες έχει απολέσει κάθε δυνατότητα απεύθυνσης στους πολίτες ως πολιτική δύναμη εξουσίας. Παράγει σχεδόν αποκλειστικά παραπολιτικές ειδήσεις, τοξικότητα και εσωστρέφεια ενώ οι πολιτικές του παρεμβάσεις έχουν ελάχιστα προγραμματικά στοιχεία και μπόλικη σκανδαλολογία και προχειρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που ανέτρεψε τα πολιτικά δεδομένα το 2015, έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, τουλάχιστον ως κόμμα εξουσίας. Κι αυτό δεν χρειάζεται να το πιστοποιήσουν οι δημοσκοπήσεις, είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται καθημερινά οι πολίτες.

ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης