Απόψεις | 11.09.2024 08:40

Επιστροφή στη σχολική αίθουσα με τα κινητά στις τσάντες

Άντζελα Ζιούτη

Πριν από όλα αδειάζετε τα συρτάρια της ντουλάπας του. Ρίξτε τις κάλτσες, τις μπλούζες, τα παντελόνια και τα πουλόβερ του μικρού σας κανακάρη ανακατεμένα όλα μαζί πάνω στο κρεβάτι. Πιάστε να διπλώνετε υπομονετικά ένα ένα, να τα ξεχωρίζετε και να τα βάζετε στα συρτάρια. Στο πρώτο τα εσώρουχα, στο δεύτερο οι κάλτσες, και στο τρίτο τα μακρυμάνικα μπλουζάκια. Την κίτρινη κάλτσα που δεν έχει ζευγάρι μπορείτε να την ρίξετε στο κουτί κάτω από το γραφείο του και αναγράφει Απωλεσθέντα Αντικείμενα. Τα βρόμικα που θέλουν πλύσιμο τα ξεχωρίζεται σε μία πλαστική σακούλα και τα βάζετε στο μπάνιο. Σε μια πλαστική σακούλα να βάλετε επίσης τα τουβλάκια Lego, τα DVD και να τα φυλάξτε τα όλα μαζί στο πάνω ράφι της ντουλάπας του. Το σχολείο αρχίζει.

Και τώρα τα λούτρινα αρκουδάκια και τα μικρά αυτοκίνητα, θα αντικατασταθούν με τα βιβλία, τα τετράδια και τη σχολική τσάντα. Σας ζητάει καινούργια φέτος ο κανακάρης σας, έτσι δεν είναι; Συγκεκριμένα, σας είπε πεισματικά μία μέρα: «Μαμά, αν δεν μου πάρεις την τσάντα που έχει το σήμα της Φερράρι και όταν την ανοίγεις κορνάρει σαν αυτοκίνητο, εγώ σχολείο δεν πάω! Δεν πάωωω!». Βλέπετε ο μικρός είναι ο αυριανός Λιούις Χάμιλτον. Και ο σημερινός … δυνάστης σας. Κάνοντας με τις απαιτήσεις του πολλές φορές τα οικογενειακά βάρη να είναι ασήκωτα για εσάς, όπως το ίδιο ασήκωτα είναι και τα βάρη της … μάθησης για τον μικρό σας μαθητή. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, έξι στους δέκα μαθητές παρουσιάζουν προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, εξαιτίας του υπερβολικού βάρους που αναγκάζονται να κουβαλούν καθημερινά.

Η σκολίωση, η κύφωση και οι έντονες ενοχλήσεις στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι ιδιαίτερα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Οι τσάντες με ρόδες αποτελούν την καλύτερη λύση, αλλά και πάλι εξαρτάται από την ορθή χρήση τους, αν δηλαδή τις σέρνουν από το χερούλι προέκτασης και δεν τις σπρώχνουν μπροστά όπως τα καροτσάκια των σούπερ μάρκετ, τότε επιβαρύνεται και πάλι η μέση τους. Τσάντες με χειρολαβές, τσάντες με ιμάντες, τσάντες με λουριά για την πλάτη. Μέχρι να έρθει η τάξη του μέλλοντος, όπου όλα τα βιβλία θα χωράνε σε ένα τσιπ, ο μικρός σας μαθητής θα σας παραπονιέται για κούραση και πόνους στην πλάτη κάθε φορά που θα επιστρέφει με την παραγεμισμένη τσάντα στο σπίτι.

Όμως από φέτος μέσα στην τσάντα θα βρίσκεται και το κινητό κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αφού αυτό εξαγγέλθηκε με κυβερνητική απόφαση, καθώς η χρήση κινητών κατά τη μαθησιακή διαδικασία προκαλεί διάσπαση προσοχής. Απαγορεύεται δηλαδή οι μαθητές και μαθήτριες να στέλνουν μηνύματα, να γράφουνε βίντεο και να σερφάρουν στις πλατφόρμες Κοινωνικής Δικτύωσης τη στιγμή που ο Εκπαιδευτικός παραδίδει Μαθηματικά ή Ευρωπαϊκή Ιστορία. Απλή μέθοδος των τριών ή ο Διαφωτισμός και ο Μεσαίωνας. Κόντρα στο Facebook, το Twitter, το Pinterest ή το Instagram. Και όταν θελήσει κάποιος μαθητής να κάνει τον εξυπνάκια και να αναζητήσει στο Google το πότε ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση σηκώνοντας πρώτος χέρι στη ερώτηση που απηύθυνε προς την τάξη η Καθηγήτρια τους, τελικά δεν θα μπορέσει.

σχολείαειδήσεις τώρα