Απόψεις|12.10.2024 20:45

Άγνοια νόμου να επιτρέπεται πλέον ... και τέσσερις προτάσεις επί αυτού

Δημήτρης Νεμέτης

Δεν θα μπω στη διαδικασία να επαναλάβω το τετριμμένο, μα πόσο γρήγορα αλλάζουν οι νόμοι και κανείς πια δεν ξέρει ποια διάταξη ισχύει και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και όλα τα συναφή. Το άρθρο αυτό δεν αναφέρεται μόνο στο παρόν νομοθετικό τσουνάμι των τελευταίων μηνών ,αλλά εν γένει στη νοοτροπία εκάστης κυβέρνησης περί το νομοθετείν . Παραθέτω ολίγα στατιστικά και μετά οι προτάσεις. Διότι ο καθείς σου λέει ,ναι καλός ο καταγγελτικός λόγος, αλλά προτάσεις δώσε, πρότεινε δημιούργησε τροφή για σκέψη.

Στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας αποτυπώνουν την υπερπαραγωγή νομοθεσίας στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο ψηφίζονται, κατά μέσο όρο, περίπου 100 νόμοι. ( εμένα πάντως μου φαίνονται λίγοι, μάλλον κλέβει η στατιστική). Εάν εξαιρέσουμε τις κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων και Συμφωνιών, οι νόμοι εθνικής παρασκευής ξεπερνούν τους 53 ετησίως. Σύμφωνα με έρευνα της «διανοησις», από το 2001 μέχρι το 2016 εκδόθηκαν 3.585 Προεδρικά Διατάγματα και η τελική παραγωγή ξεπερνά τις 65.000 σελίδες νομοθεσίας. Το χειρότερο είναι ότι στην εποχή των Μνημονίων αυξήθηκαν κατακόρυφα οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και βέβαια τα Πολυνομοσχέδια.

Για το ασφαλιστικό ισχύουν περισσότερες από 1.200 διατάξεις, ενώ μόνο το 2013 εκδόθηκαν 695 φορολογικές εγκύκλιοι. Τα λεγόμενα «πολυ-νομοσχέδια» πλέον έχουν γίνει θεσμός και είναι δείκτης της ποιότητας του Κοινοβουλευτισμού. Παράλληλα έχουμε διάσπαρτη ψήφιση άρθρων και τροπολογιών για το ίδιο θέμα σε δεκάδες διαφορετικούς νόμους(πολυνομοσχέδια).

Το πρόβλημα της πολυνομίας στην Ελλάδα υπήρχε πάντα και παγίως όλοι το αξιολογούσαν ως μία από τις βασικές αιτίες της αναχρονιστικής και αναποτελεσματικής λειτουργίας του κράτους. ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΜ. Αυτή είναι η κύρια πληγή. Μα ούτε από τον ΚΟΚ μπορείτε να παραδειγματιστείτε; Όπου απαγορεύεται η ΥΠΕΡΣΗΜΑΝΣΗ; Διότι είναι αιτία δυστυχημάτων;;

Στα χρόνια της κρίσης επιδεινώθηκε με μια αδιανόητη παραγωγή νέων πολυσέλιδων και δυσανάγνωστων νόμων, οι περισσότεροι εξ αυτών «πολυνόμοι», αλλά και Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η κοινοβουλευτική αλλά κυρίως η κυβερνητική πρακτική. Η δικαιολογία ήταν πάντα η ίδια και αφορούσε τον επείγοντα χαρακτήρα των προαπαιτουμένων των Μνημονίων.

Μάλιστα, μετά λοιπόν από αυτή την ενδεικτική μόνο επισήμανση σου λένε : «Άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται», σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή του Δικαίου. Όλοι οι πολίτες της χώρας υποχρεούνται να γνωρίζουν τις συνέπειες από πιθανή τέλεση παράνομων, δηλαδή μη νόμιμων, πράξεων. Άγνοια νόμου επιτρέπεται; Επειδή πλέον ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι δικαστές ,ούτε κανείς από τον νομικό κόσμο αυτή τη στιγμή δεν ξέρει, μάλλον δεν προκάμει να δει τι ισχύει και να το αφομοιώσει και όταν ο κάθε νομικός χρειάζεται ένα η περισσοτέρους νομικούς συμβούλους για να βρει άκρη, τότε το να απαιτείς από τον απλό πολίτη αυτή την απόλυτη θεμελιώδη αρχή, είναι τουλάχιστον ουτοπικό η και υποκριτικό. Όταν ο δικηγόρος ρωτάει τον δικαστή και ο δικαστής τον δικηγόρο η άλλον δικαστή ε τότε ποια άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται;

Οι προτάσεις 

  1.  Απαγορεύεται δια νόμου, να αγνοούν οι κυβερνώντες ότι η πολυνομία είναι κακονομία . Να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα σε βάρος τους . Και να υπάρξει ποσόστωση παραγωγής νόμων .
  2. Όπως θεσμοθετήσανε νομίζω κάτι περιορισμούς σε σελίδες σε δικόγραφα στο ΣΤΕ κλπ το ίδιο να ισχύει σε κείμενα νόμων . Λίγες σελίδες και κυρίως κατανοητές .
  3. Όταν νομοθετεί κάποιος να είναι σαφής και κυρίως το τελικό άρθρο που βγαίνει να προκύπτει μια και έξω . Όχι αυτά τα υπέροχα : .. τροποποιείται η παράγραφος β του άρθρου 3 του ν 2000/20 ,που είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 7 παρ 4 του 2032/21 ,το οποίο είχε αλλάξει τη παράγραφο 9 του νόμου 6000/2022 ,που τροποποιούσε το άρθρο….( αυτό μου θυμίζει ένα γνωστό τραγούδι του Κηλαηδόνη.. )

Αν είναι να δοκιμάζουμε το να λύνουμε γρίφους, η να απλώνουμε κάτω σαν τραχανά 7 κείμενα ΝΟΜΩΝ να καταλάβουμε που είναι η αρχή και το τέλος του λαβύρινθου ως άλλοι Μινώταυροι ..άστο καλύτερα.

Αγοράζω σταυρόλεξα για δυνατούς λύτες ,να καλλιεργώ και το μυαλό κατά πως λένε για αλτσχαιμερ και όχι με άρθρα ,παραγράφους, ΥΠΟ παραγράφους, νόμους, διατάγματα προεδρικά , πολυνομοσχέδια, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, εγκυκλίους ,νόμους της ΕΕ που έχουν υπερνομοθετικη ισχύ.. .Ειλικρινά τώρα αν είναι να γίνουμε νομικές κατσαρίδες, που επιβιώνουν από πυρηνικό πόλεμο νομικών πεπλεγμένων κειμένων ,ας μας το πούνε να λάβουμε τα μέτρα και να κρυφτούμε σε νομικά πυρηνικά καταφύγια.

  • 4η: Να επιβάλλεται χρηματική ποινή σε κάθε νομοθετούντα 10.000 ευρω ,για κάθε δυσνόητη σελίδα και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε άρθρο που υπερβαίνει τις 5 σειρές.

Όλοι μας όταν ένα πχ καταστατικό ομόρρυθμου εταιρίας δέχεται την μια μετά την άλλη τροποποίηση, κάποια στιγμή τι κάνουμε ; Ένα κωδικοποιημένο για να έρθουμε στα ίσια μας. Ε αυτό κάντε κύριοι νομοθέτες .

Κάντε μια κωδικοποίηση μην είναι όλα σκόρπια εδώ και εκεί και διατάξεις εδώ και εκεί και τροποποιήσεις η μια πάνω στην άλλη . Κάντε μια κωδικοποίηση επιτέλους. Ένας φίλος μου όταν τον ρώτησα «ρε Γιάννη πόσα βιβλία βγαίνουν λογοτεχνίας κάθε μέρα; Απάντησε. « οι συγγραφείς είναι περισσότεροι από τους αναγνώστες πια». Και η άλλη ερώτηση μου ήταν: Καλά εγώ τρέχω από το πρωί ως το βράδυ αυτοί που βρίσκουν χρόνο και γράφουν βιβλία ;

Ο νομικός κόσμος λοιπόν και κυρίως δικαστές και δικηγόροι είναι οι «στόχοι» ας πούμε όλων των νόμων που προαναφέραμε .Κάτι σαν τους πυραύλους εκεί στη Μέση Ανατολή που πέφτουν εκείθεν κακείθεν. Αυτά είναι τα εργαλεία μας όπως λέμε. Αλήθεια που βρίσκουν σχηματικά χρόνο, όλοι αυτοί και υπερ παράγουν νομοθεσία που δεν μπορεί να απορροφηθεί, ορθά, δίκαια και με ηρεμία ως απαιτεί το ύψιστο αγαθό της απονομής δικαιοσύνης ( αυτή η φράση πια …)ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ .. ΠΙΟ ΗΡΕΜΑ ..ΠΙΟ ΑΡΓΑ κύριε νομοθέτη ( όπως λένε στα ακροατήρια τους μάρτυρες . Πιο αργά κύριε να προλαβαίνει η γραμματέας ).Πιο αργά .. μη βγάζετε τα ψωμιά ωμά από τον φούρνο αφήστε να ψηθούν σωστά.

Μη πας μακριά . Ο δικηγορικός μας σύλλογος ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων κάθε μέρα. Εκεί το ένα . εκεί έφυγε το ειρηνοδικείο. Που πήγε; Σήμερα τα Γιαννιτσά θα είναι κλειστά . Χθες σήμερα αύριο το κτηματολόγιο κάνει . Ελάτε καταστρέφονται αρχεία . Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων. Σε πόλεμο πολύ λιγότερες. Μας έχουν τρελάνει. ΟΧΙ άλλες ανακοινώσεις . ΟΧΙ άλλο κάρβουνο.

Και ένα τελευταίο.Νομίζω και αυτή η τελευταία υπερ- αλλαγή με τους αποκαλούμενους ποινικούς κώδικες, πέφτει σιγά σιγά στη παγίδα των προηγούμενων κωδίκων. Συνεχείς αλλαγές και προσθήκες ανάλογα με τα κοινωνικά φαινόμενα της εγκληματικότητας που μεταλλάσσεται ως ιός, και απομένει απλά και αυτή η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει επιτροπή (όπως έκανε η προηγούμενη) για να παρακολουθεί τις αλλαγές. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

ΑΓΝΟΙΑ ΝΟΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ

νόμοςνομοθεσίαδικηγόροιδικαστές