Απόψεις|21.04.2019 14:42

Σκληρή διαπραγµάτευση

Γιώργος Καπόπουλος

Παρά τη ρητορική κλιµάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Τουρκίας για τους πυραύλους S-400, στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στα δύο µέρη για τη δηµιουργία και τη λειτουργία Ζώνης Ασφαλείας στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής µεθορίου. Η Ζώνη θα έχει βάθος περίπου 30 χιλιοµέτρων και θα ξεκινά από τον ποταµό Ευφράτη και θα φθάνει µέχρι τα σύνορα της Συρίας µε το Ιράκ. Ζητούµενο η σύνθεση της δύναµης που θα περιπολεί στην περιοχή όπου, για να διασφαλισθούν τα συµφέροντα όλων των εµπλεκοµένων, θα πρέπει να συνυπάρχουν αµερικανικές και πιθανόν γαλλικές και βρετανικές δυνάµεις µε τουρκικές και φιλοτουρκικές συριακές αραβικές δυνάµεις. Το πρόβληµα δεν είναι τεχνικό-επιχειρησιακό, αλλά πολιτικό-γεωπολιτικό:

Η Ζώνη Ασφαλείας µπορεί να εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και την ασφάλεια του ντε φάκτο κουρδικού µορφώµατος στη Βορειοανατολική Συρία; Η παρουσία τουρκικών δυνάµεων στη Ζώνη Ασφαλείας συναντά τη σθεναρή µέχρι στιγµής εναντίωση των Κούρδων της Συρίας, της οργάνωσης PYD και της πολιτοφυλακής YPG, που θεωρούνται το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ. Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν εναλλακτική λύση αν πιεσθούν: Να προσεγγίσουν τη Μόσχα και τη ∆αµασκό και να αποφύγουν έτσι την αορίστου χρόνου παραµονή τουρκικών στρατευµάτων εντός της Συρίας.

Οι ΗΠΑ, που δεν θέλουν ούτε να χάσουν τον µοναδικό τους σύµµαχο στη Συρία, τους Κούρδους, ούτε να καταστήσουν µη αντιστρέψιµη τη σηµερινή ψυχροπολεµική αντιπαράθεσή τους µε την Τουρκία, είναι φανερό ότι κινδυνεύουν να δυσαρεστήσουν και τις δύο πλευρές και να τις ωθήσουν να προσεγγίσουν τη Μόσχα. Η εναντίωση της κουρδικής πλευράς στην παρουσία τουρκικών δυνάµεων στη Ζώνη Ασφαλείας νοµιµοποιείται από την ασάφεια και την αβεβαιότητα ως προς τον χρονικό ορίζοντα παραµονής των αµερικανικών δυνάµεων στη Συρία, η αποχώρηση των οποίων έχει δύο φορές εξαγγελθεί από τον Τραµπ χωρίς να πραγµατοποιηθεί στη συνέχεια.

Χωρίς την αµερικανική παρουσία, η Ζώνη Ασφαλείας θα προβάλει ως ορµητήριο µελλοντικής τουρκικής εισβολής. Αν υπάρξει συµφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τη Ζώνη Ασφαλείας, τότε θα βρεθεί λύση για τους S-400 και τα F-35.

ΗΠΑΤουρκίαS-400