Απόψεις | 05.05.2019 17:21

Πέρα από τα πλεονάσµατα...

Ελευθερία Αρλαπάνου

Οι βαθµοί δηµοσιονοµικής ελευθερίας που σταδιακά ανακτώνται, η δηµοσιονοµική υπεραπόδοση που επιτυγχάνεται και τα µέτρα ελάφρυνσης των τελευταίων ετών είναι κινήσεις που «γράφουν» θετικά για ένα σηµαντικό κοµµάτι του ελληνικού πληθυσµού. Το κλειδί όµως για να σταθεροποιηθεί η όποια βελτίωση επιτυγχάνεται στα εισοδήµατα και να διαχυθεί µεγαλύτερο όφελος στο σύνολο της οικονοµίας παραµένει µια επιταχυνόµενη ανάπτυξη διαρκείας.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για µια ήπια ανάπτυξη στην Ελλάδα την επόµενη τετραετία, πέριξ της περιοχής του 2%. Αυτό είναι µια θετική εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια ύφεση που σάρωσε την ελληνική οικονοµία την τελευταία δεκαετία εξανεµίζοντας το ένα τέταρτο του εθνικού παραγόµενου πλούτου. ∆εν είναι όµως αρκετό. Είναι, λένε αρκετοί οικονοµολόγοι, σαν να περπατάµε ενώ θα έπρεπε να τρέχουµε µε πολλαπλάσια ταχύτητα για να καλύψουµε το έδαφος όχι µόνο που χάσαµε εµείς αλλά και το έδαφος που κάλυψαν οι άλλοι όταν εµείς ήµασταν βυθισµένοι στην κρίση.

Μπροστά σε αυτό τον µεγάλο στόχο, που θα έπρεπε να κυριαρχεί όλων των υπολοίπων, αναπόφευκτα πολλά πρέπει να αλλάξουν και µάλιστα σύντοµα, ειδικά εάν συνεκτιµηθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από την επιβράδυνση της παγκόσµιας οικονοµίας. Είναι για παράδειγµα επιβεβληµένη η ανάγκη να επιταχυνθεί η ροή επενδύσεων στη χώρα και να αξιοποιηθούν µεθοδικά οι ευκαιρίες που εντοπίζονται σε σηµαντικούς στρατηγικούς κλάδους, όπως είναι ο τουρισµός, η ενέργεια, τα logistics, µεταξύ άλλων.

Πλησιάζει όµως αναπόφευκτα η ώρα και για µια έντιµη συζήτηση µε τους θεσµούς, µε τρόπο που δεν θα τροµάξει τις αγορές, για τους όρους και τα όρια των δηµοσιονοµικών υποχρεώσεων της χώρας τα επόµενα χρόνια. Το µεγάλο ζήτηµα είναι η όποια χαλάρωση να γίνει µε προοδευτικό τρόπο και µε στοχευµένες παρεµβάσεις µόνιµου χαρακτήρα που δεν θα δώσουν λανθασµένα µηνύµατα στις αγορές σε µια περίοδο που σταθεροποιείται µια θετική τάση στα ελληνικά επιτόκια ενώ θα έχουν τη δυναµική να δράσουν πολλαπλασιαστικά στην ελληνική οικονοµία. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο θα αποδειχθεί κάτι τέτοιο µένει να φανεί στα πολλά επεισόδια που αναµένεται να παιχτούν στο τερέν του Eurogroup τους επόµενους µήνες.

δημόσιο χρέοςπρωτογενές πλεόνασμα