Απόψεις | 06.05.2019 14:32

«Τουρίστας υπουργείου» - Για µια υπουργοποίηση

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Μια δηµιουργική στιγµή του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ µε αφορµή την υπουργοποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Προφανώς ούτε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ούτε οι πολίτες πείστηκαν ότι αυτή η κίνηση σχετίζεται µε την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Oτι έγινε µε κριτήριο τη γνώση του αντικειµένου του τουρισµού, δηλαδή του νέου χαρτοφυλακίου του προέδρου της ∆ΗΜΑΡ. Αλλωστε τι έργο µπορεί να κάνει κανείς αν στην πιο αισιόδοξη εκδοχή θα είναι υπουργός για 5-6 µήνες... Με δεδοµένες τις τελευταίες τακτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ακόµη συµβολισµό της περίφηµης «διεύρυνσης».

Δηλαδή του βασικού αφηγήµατος του ΣΥΡΙΖΑ για τον λεγόµενο «προοδευτικό πόλο». Δηλαδή ξεκάθαρα µια πολιτική πράξη ασχέτως του πώς την κρίνει κανείς. Η Νέα ∆ηµοκρατία εξέδωσε µια ειρωνική ανακοίνωση για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, γεγονός αναµενόµενο. Αναρωτιέµαι, όµως, αν η ερµηνεία του αντιπροέδρου του κόµµατος Αδ. Γεωργιάδη περί «εξαγοράς βουλευτών», µε στόχο να «πουληθεί η Μακεδονία», είναι αυτό που θέλει όντως να πει η ΝΔ.

Φαντάζοµαι θα το πληροφορηθούµε στην επικείµενη κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή. Για να είµαστε ουσιαστικοί, όµως, η υπόθεση του Θανάση Θεοχαρόπουλου επαναφέρει το γνωστό θέµα: τις «µουσικές καρέκλες» που παίζονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας το τελευταίο διάστηµα. Ενα παιχνίδι για το οποίο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και η Νέα Δηµοκρατία µπορούν να «κουνάνε το δάχτυλο». Στις Κοινοβουλευτικές Οµάδες τους φιλοξενούν αρκετές «µεταγραφές» από πολλούς και ετερόκλητους χώρους. Εχουν δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτών των φαινοµένων.

Ενα «πανηγύρι» από το οποίο δεν λείπουν τα πρόσωπα που µπορούν να χαρακτηριστούν «πολιτικοί γυρολόγοι». Ο ΣΥΡΙΖΑ ερµηνεύει την κατάσταση ως πολιτικό αποτέλεσµα της µετάβασης από το κατακερµατισµένο πολιτικό σκηνικό της κρίσης στον λεγόµενο «νέο διπολισµό». Η Νέα Δηµοκρατία πάλι, ως απότοκο της γοητείας που ασκεί σε στελέχη άλλων κοµµάτων η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το µεγάλο ερώτηµα, όµως, είναι η ερµηνεία που θα δώσουν οι πολίτες στην κάλπη. Θα απαντηθεί και από το πόσοι θα προσέλθουν στις εκλογικές αναµετρήσεις όπως και από το συνολικό ποσοστό που θα καταφέρουν να αποσπάσουν τα δύο µεγάλα κόµµατα. Σύντοµα, στο άµεσο µέλλον, θα µάθουµε.

ΣΥΡΙΖΑυπουργείο ΤουρισμούΘανάσης Θεοχαρόπουλος