Ανθεκτικές πόλεις και περιφέρειες
NewsroomΗ επόµενη τετραετής θητεία πρέπει να αποτελέσει µέρος µιας ευρύτερης στρατηγικής, που θα αφορά την Ατζέντα του 2030 για βιώσιµη ανάπτυξη.
Γράφει ο Γιώργος Μακρυνος
Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές καλούνται να αναδείξουν µε το απλό αναλογικό σύστηµα τις νέες τοπικές και περιφερειακές Αρχές που θα διαχειριστούν, οργανώσουν και διοικήσουν τις τοπικές και περιφερειακές υποθέσεις. Οι νέες παγκόσµιες και κατ’ αναλογία εθνικές συνθήκες επιβάλλουν νέες προσεγγίσεις στην αντιµετώπιση των µελλοντικών προκλήσεων και απειλών για τις πόλεις, τις περιφέρειες και τις κοινωνίες. Η επόµενη τετραετής θητεία δεν θα πρέπει να εξαντλείται µόνο στην καθιερωµένη αυτοδιοικητική καθηµερινότητα, αλλά πρέπει να αποτελέσει µέρος µιας ευρύτερης στρατηγικής, που θα αφορά την Ατζέντα του 2030 για βιώσιµη ανάπτυξη, µε ειδικό στόχο την οικοδόµηση πόλεων και περιφερειών, χωρίς αποκλεισµούς, ασφαλών, «ανθεκτικών» και βιώσιµων. Αυτήν τη στρατηγική µπορούν να εξυπηρετήσουν µακρόπνοα σχέδια «αστικής ανθεκτικότητας» µε έµφαση στην κοινωνική ανθεκτικότητα και µε άµεσες δράσεις, παρεµβάσεις, προγράµµατα. Αυτό πρέπει, κατά τη γνώµη µου, να αποτελεί το επίδικο υλικό διαλόγου και αντιπαράθεσης µεταξύ των αυτοδιοικητικών σχηµάτων, αν πιστεύουµε ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί αυτόνοµο πεδίο πολιτικής και όχι παραµορφωτικό είδωλο και άθυρµα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Η ατζέντα του σχεδιασµού της «αστικής ανθεκτικότητας» πόλεων, περιφερειών και κοινωνιών υποβαθµίζεται σκόπιµα και εργαλειοποιείται σε «εξόντωση» του αντιπάλου, στην κούρσα διεκδίκησης του δηµαρχιακού και εν προκειµένω του περιφερειακού θώκου. Η διαρκής αύξηση του αστικού πληθυσµού, η υποβάθµιση των οικοσυστηµάτων, η έλλειψη αλλά και η φθορά υποδοµών, η απειλή της κλιµατικής αλλαγής, η οικονοµική κρίση, οι µαζικές µετακινήσεις πληθυσµών, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η µισαλλοδοξία και ο ρατσισµός αποτελούν τα θέµατα που πρέπει να απαντηθούν, χωρίς µικροκοµµατικές σκοπιµότητες και post truth µεθοδολογία.
Εκτιµώ απολογιστικά ότι η «∆ύναµη Ζωής» και η Ρένα ∆ούρου -ολοκληρώνοντας αυτόν τον δηµιουργικό 5ετή κύκλο- υλοποίησε έργα που ανταποκρίνονται σε µεγάλο βαθµό στο πνεύµα δηµιουργίας µιας ανθεκτικής περιφέρειας τόσο χωρικά όσο και κοινωνικά. Το απέραντο δίκτυο των έργων υποδοµής, το πλέγµα προγραµµάτων κοινωνικής συνοχής, το νέο οικολογικό πλαίσιο διαχείρισης απορριµµάτων, η στήριξη της δηµόσιας Υγείας, του πολιτισµού, του µαζικού αθλητισµού, η ενίσχυση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, η τουριστική προβολή της Αττικής κ.ά. αποτελούν τις πρώτες βασικές ψηφίδες µιας διαµορφούµενης «περιφερειακής αστικής ανθεκτικότητας», που απαιτείται να συνεχιστεί, αθόρυβα και δυνατά
- Τέλος τα «Πασχούγεννα» μετά από δύο χρόνια: Οι 12 περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
- Σάλος με αστυνομικό στο Χαλάνδρι: Επιτέθηκε σε πολίτες και χαιρέτησε ναζιστικά – Καταγγελία του δημάρχου
- Μαγδεμβούργο: Η θεωρία συνωμοσίας των ακροδεξιών του AfD για τον μακελάρη - «Είναι κρυφοϊσλαμιστής»
- Ιστορικό ρεκόρ της NASA: «Φίλησε» τον Ήλιο το Parker Solar Probe