Σύγχρονος εφιάλτης το δηµογραφικό
NewsroomΗδη οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αντιµετωπίζουν δραµατική µείωση του δείκτη γεννήσεών τους, ο οποίος, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, δείχνει να είναι µη αναστρέψιµος, ενώ σε συνδυασµό µε τη µετανάστευση των νέων έχει ως αποτέλεσµα τη δραµατική µείωση του συνολικού πληθυσµού, η οποία θα γίνει εντονότερη στις επόµενες δύο δεκαετίες.
Ειδικότερα για τη χώρα µας ο πληθυσµός το 2050 αναµένεται να βρίσκεται κατά µέσο όρο γύρω στα 9 εκατοµµύρια. Είναι αποκαρδιωτικό το ότι ο ελληνικός πληθυσµός µειώνεται, αλλά ταυτόχρονα και γηράσκει. Χαρακτηριστικά ο µέσος όρος ηλικίας του ελληνικού πληθυσµού το 1951 ήταν 26 έτη, το 2018 έφτασε τα 44, ενώ αναµένεται να αυξηθεί κατά 5-8 έτη τα επόµενα χρόνια. Κατά συνέπεια δηµιουργούνται σοβαρά προβλήµατα στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό µας σύστηµα, που δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν χωρίς δραστικά µέτρα.
Στην Ουγγαρία πρόσφατα ανακοινώθηκε δέσµη φιλόδοξων µέτρων µε σκοπό την αναστροφή του αρνητικού αυτού κλίµατος. Με τη γέννηση του τρίτου παιδιού θα διαγράφεται εντελώς κάθε άτοκο δάνειο ύψους µέχρι και 30.000 ευρώ κάθε οικογένειας, ενώ προβλέπεται και επιδότηση για αγορά επταθέσιων αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα ανήγγειλαν τη δηµιουργία 21.000 επιπλέον θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθµούς.
Τα δραστικά µέτρα αντιµετώπισης του δηµογραφικού προβλήµατος δεν θα πρέπει να είναι µονοπώλιο των δεξιών λαϊκιστών στην Ευρώπη. Η Σοσιαλδηµοκρατία πρέπει να αποδείξει ότι η κοινωνική της ευαισθησία επεκτείνεται και σε αυτόν τον τοµέα µε συγκεκριµένες προτάσεις και µια εθνική και κατ’ επέκταση πανευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιµετώπιση του προβλήµατος. Το βάρος όµως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα στη στήριξη των µητέρων µονογονεϊκών οικογενειών.
Πιο συγκεκριµένα, για την Ελλάδα θα µπορούσαµε να θεσπίσουµε την πλήρη απαλλαγή φόρου εισοδήµατος από τις µητέρες µε τέσσερα παιδιά και πάνω και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων µέτρων για τους τρίτεκνους, όπως αύξηση του εφάπαξ ποσού που λαµβάνει η κάθε µητέρα µε τη γέννηση του τρίτου παιδιού µε ταυτόχρονη αύξηση του µηνιαίου ποσού που λαµβάνει. Η επιδοµατική πολιτική στο δηµογραφικό είναι η µόνη που πρέπει να ενισχυθεί χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς είναι ένα ζήτηµα επιβίωσης του έθνους µας.
Μέσα σε µόλις δύο αιώνες ζωής η νεοελληνική κοινωνία έζησε τρεις πολέµους, ενσωµάτωσε µε επιτυχία πάνω από 2.000.000 Ελληνες πρόσφυγες του Πόντου και της Μικρασίας και κατάφερε να σηκώσει κεφάλι έπειτα από µια σκληρή κατοχή κι έναν αιµατηρό εµφύλιο πόλεµο. ∆εν ξεχνάµε όσα πέρασαν οι οικογένειές µας. Εχουµε τη µνήµη και τις ρίζες για να αντιληφθούµε πως πρέπει να απαντήσουµε στις προκλήσεις. Μένει σε µας, στη νέα γενιά, να αποδείξουµε ότι µπορούµε να κερδίσουµε το µεγάλο ιστορικό στοίχηµα, την επιβίωση του Ελληνισµού στον 21ο αιώνα. Μπορούµε να τα καταφέρουµε.
Γράφει η Εύα Καϊλή, υποψήφια ευρωβουλευτής µε το ΚΙΝΑΛ
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
- Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
- Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
- Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ