Απόψεις|22.05.2019 14:20

120ή σύνταξη

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Θα µου πείτε, γιατί µόνο 14; ∆εν γινόταν διαφορετικά. Θα ήταν λάθος ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει και τις 120 µεµιάς, διότι θα προέκυπτε µε γάλος κίνδυνος να παθαίναµε ανακοπή εµείς τα γερόντια, ή τίποτε εγκεφαλικά από την πολλή χαρά, και να φρακάρανε τα νοσοκοµεία.

Γι’ αυτό το πάει λάου λάου, ώστε να µην τροµοκρατήσει τη γερουσία. Και πράττει άριστα. Ηδη πολλοί γέροντες και ακόµη περισσότερες γερόντισσες βγήκαν στους δρόµους και κοιτάζουνε άγρια τις βιτρίνες, εν αναµονή της 14ης σύνταξης. Σκεφτείτε να µάθουν ότι θα πάρουν και 15η, µπορεί ο νους τους να σαλέψει. Ηδη οι πιο προβλεπτικοί συνταξιούχοι αναζητούν στις βιβλιοθήκες τους οικονοµικά εγχειρίδια και µελετούν τα συµβόλαια τύπου «Future contracts», ήτοι µελλοντικής εκπλήρωσης. Αναλαµβάνεις δηλαδή την υποχρέωση να αγοράσεις ένα προϊόν σε προκαθορισµένη τιµή σε µια ορισµένη ηµεροµηνία, διότι προσδοκάς άνοδο της τιµής του.

Αντίθετα, ο πωλητής, που αναλαµβάνει την υποχρέωση να σου το πουλήσει στην ορισµένη ηµεροµηνία, προσδοκά πτώση της τιµής. Τουτέστιν, πηγαίνεις στη λαϊκή αγορά και λες στη µανάβισσα: «Θα µου κρατήσεις έξι κιλά ντοµάτες και θα τις πάρω τον ∆εκέµβριο προς δύο ευρώ το κιλό. Επίσης, δέκα κιλά πατάτες προς ένα ευρώ το κιλό. Θα σε πληρώσω µε τη 14η σύνταξη».

Μετά πηγαίνεις στον κρεοπώλη και αγοράζεις τρία κιλά µπριζόλες προς δέκα ευρώ το κιλό πληρωτέες τον Ιανουάριο του 2020 µε τη 15η σύνταξη. Εχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια µελλοντικών αγορών, επανέρχεσαι στην οικία σου και για να περάσει η ώρα συνθέτεις στίχους. «Σαν έρθει η ώρα η καλή και χρήµατα εισπράξω, τους πωλητές της λαϊκής όλους θα τους ταράξω. Θα έχω φερθεί µε σύνεση, διόλου επιπόλαια, και θα συνάψω άφθονα µελλοντικά συµβόλαια.

Ητοι καθώς θα ρέουνε οι πρόσθετες συντάξεις και όπως θα αβγατίζουνε στα εϊτιέµ οι εισπράξεις, λεµόνια, φρούτα και αβγά άφθονα θα αποκτήσω, µήπως και τη γερόντισσα µπορέσω και ταΐσω. Και όταν γίνουν εκλογές, να µη το λησµονήσω, να πάρω όλα τα χάπια µου, να πάω να ψηφίσω».

13η σύνταξη