Απόψεις|23.05.2019 14:04

Η αλήθεια για τους εισακτέους στα ΑΕΙ

Έθνος Γνώμη

Ο αριθµός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 3.643 θέσεις σε σύγκριση µε πέρυσι, ιδίως στα ιδρύµατα που συνενώθηκαν φέτος µε κάποιο ΤΕΙ και γενικότερα τα ιδρύµατα της περιφέρειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο απορρόφησε το ΤΕΙ της πόλης και φέτος θα δεχτεί αυξηµένο αριθµό φοιτητών, αλλά και το πρώην ΤΕΙ της Κρήτης, που αναβαθµίστηκε σε αυτόνοµο πανεπιστήµιο. Οπως ήταν επόµενο, η ανακοίνωση του αριθµού εισακτέων σχολιάστηκε αµέσως από την αντιπολίτευση ως άλλη µια επικοινωνιακή παροχή της κυβέρνησης εν όψει εκλογών.

Από τις πολιτικές παρατάξεις οι οποίες στο όχι και τόσο µακρινό παρελθόν ίδρυαν ΤΕΙ σε κάθε πόλη και χωριό της περιφέρειας, όχι επειδή το χρειαζόταν η Παιδεία αλλά για να τονώσουν τα τοπικά... σουβλατζίδικα. Οι ίδιοι που τις προηγούµενες δεκαετίες µε αµιγώς κοµµατικά κριτήρια σπατάλησαν τον πακτωλό χρηµάτων που υπήρχε τότε από την ΕΕ στην ίδρυση µεγάλου αριθµού νέων τµηµάτων, µε ίδια γνωστικά αντικείµενα ή σε ανύπαρκτα διεθνώς αντικείµενα, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αυτοί λοιπόν που έκαναν σύνθηµα το «κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ», γκρινιάζουν τώρα επειδή αυξήθηκε ο αριθµός εισακτέων στους 78.335. Απλά σηµειώνουµε ότι το 2011 ο αριθµός αυτός ήταν 84.690. Γιατί δεν το λένε όµως καθαρά ότι θέλουν λιγότερους νέους στα δηµόσια πανεπιστήµια και περισσότερους στα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ;

ΑΕΙεισακτέοι