Απόψεις|25.05.2019 19:59

Μία σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν θα έβαζε φωτιά στην Αραβική Χερσόνησο

Γιώργος Καπόπουλος

Μέχρι πού θα φθάσει η κλιµάκωση της έντασης ανάµεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, που κατέγραψε νέα υποτροπή έναν χρόνο µετά την απόφαση Τραµπ να αποσύρει τη χώρα του από τη Συµφωνία του 2015 για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράµµατος της Τεχεράνης;

Ενα είναι βέβαιο, ότι περαιτέρω κλιµάκωση θα είναι συνώνυµη απειλής για ευρύτερη γενικευµένη περιφερειακή αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοδυτική Ασία: 

Στο Ιράκ, όπου µετά την εισβολή των ΗΠΑ την άνοιξη του 2003 υπάρχει µια ντε φάκτο συγκυριαρχία ΗΠΑ - Ιράν, που στηρίζουν τη σιιτική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Στο Αφγανιστάν, όπου Ουάσιγκτον και Τεχεράνη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες βρίσκονται στην ίδια πλευρά απέναντι στους ταλιµπάν, µε τους οποίους διαπραγµατεύεται τους τελευταίους µήνες η αµερικανική πλευρά.

Στη Συρία, όπου η παρουσία της φιλοϊρανικής συµµαχίας Φρουροί της Επανάστασης, της Σιιτικής Πολιτοφυλακής του Ιράκ συν της Χεζµπολάχ µε βάση τον Νότιο Λίβανο είναι καθοριστικής σηµασίας για την αποτροπή επανεµφάνισης των τζιχαντιστών του Ισλαµικού Κράτους.

Στην Αραβική Χερσόνησο, όπου πλην της Υεµένης, όπου Ιράν και Σαουδική Αραβία συγκρούονται δι’ αντιπροσώπων, υπάρχουν και οι ισχυρές σιιτικές κοινότητες σε χώρες του Κόλπου.

Με άλλα λόγια, µια στρατιωτική σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν θα έβαζε φωτιά στη Μέση Ανατολή, στην Αραβική Χερσόνησο, θα επηρέαζε καθοριστικά την τροπή των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και συνεπώς τις ισορροπίες του Πακιστάν µε την Ινδία.

Αν το κόστος µιας στρατιωτικής σύγκρουσης προβάλλει απαγορευτικό, εύλογα τίθεται το ερώτηµα πώς ελπίζουν οι ΗΠΑ να ελέγξουν την εξέλιξη του πυρηνικού προγράµµατος του Ιράν εκτός του πλαισίου της Συµφωνίας του 2015.

Ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία, δηλαδή τις δύο πυρηνικές υπερδυνάµεις, δεν είναι µόνο η δυνατότητα να επισπευσθεί η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη, αλλά η εµπλοκή στην πυρηνική κούρσα δίπλα στο Ισραήλ και το Πακιστάν και των άλλων δυνάµεων µε περιφερειακές φιλοδοξίες, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.

ΙράνΗΠΑ