Απόψεις|29.05.2019 14:12

Και ήρθε η µέρα των εκλογών και ψήφισαν οι νέοι

Κατερίνα Τζαβάρα

«Επειδή η αισθητική είναι η ηθική του µέλλοντος, επειδή η αισθητική δεν είναι η ηθική του παρόντος, επειδή η ηθική του ελληνικού παρόντος είναι η απάτη, επειδή η αισθητική δεν έχει παρόν εδώ στην Ελλάδα» διαβάζουµε στην περίληψη του βιβλίου «Στοιχειώδης αισθητική» του Βασίλη Ραφαηλίδη. Αυτά τα λόγια µού ήρθαν στο µυαλό βλέποντας διάφορες δηµοσιεύσεις για το πώς ψήφισαν οι νέοι ψηφοφόροι, που ήταν στην Ελλάδα περισσότεροι από 500.000.

Οι δηµοσκόποι είχαν εστιάσει από νωρίς το ενδιαφέρον τους σε αυτή την ανοµοιογενή εκλογική οµάδα, µε δεδοµένο πως είχαν για πρώτη φορά δικαίωµα ψήφου νέοι 17 ετών. Τα σποτάκια των κοµµάτων ανταγωνίζονταν σε ευρηµατικότητα το ένα το άλλο, προκειµένου παράλληλα µε το κεντρικό τους σύνθηµα να εµφανίσουν και µια αρκούντως αντισυστηµική εικόνα ώστε να είναι ελκυστικά στην ηλικιακή οµάδα µε το τόσο ιδιαίτερο όσο και αστάθµητο προφίλ.

Και ήρθε η µέρα των εκλογών και ψήφισαν οι νέοι. Η πρώτη ανάλυση των επιµέρους στοιχείων του κοινού exit poll που παρουσίασαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθµοί έδειξε ότι στην ηλικιακή οµάδα 17-24 ετών η Νέα ∆ηµοκρατία είχε το προβάδισµα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, όµως, στην τρίτη θέση µε ποσοστό πολύ µεγαλύτερο εκείνου που είχε στον γενικό πληθυσµό βρέθηκε η Χρυσή Αυγή. «Θα επηρεάσουν οι νέοι το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών» αναρωτιόταν λίγες µέρες πριν η Deutsche Welle. Συνολικά, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση ψήφισαν για πρώτη φορά 28 εκατοµµύρια νέοι, ένα ποσοστό 5%- 8% του συνόλου των Ευρωπαίων ψηφοφόρων.

Τόσο προεκλογικά όσο και στις αναλύσεις αποτελέσµατος που ακολούθησαν, κοινή διαπίστωση ήταν ότι για τους νέους, ειδικά για εκείνους του ευρωπαϊκού Νότου που µεγάλωσαν µέσα σε µια ΕΕ σε κρίση, χωρίς καλούς οιωνούς για την προοπτική της οικονοµίας, εκείνο που έχει µεγαλύτερη σηµασία είναι το µέλλον. Το µέλλον µε άξονα πρώτα τις επαγγελµατικές προοπτικές και ύστερα τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Εχοντας, λοιπόν, σκεφτεί τα περί ηθικής αυτού του µέλλοντος, το µυαλό µου σταµάτησε και πάλι στην «αισθητική» των νέων ανθρώπων, προσπαθώντας να την κατανοήσω.

Τροφή για παραπάνω σκέψη; Ερευνα του κέντρου Pew δείχνει ότι η πολιτική επιλογή που θα κάνει ένας νέος που ψηφίζει για πρώτη φορά θα είναι αυτή που θα ακολουθεί για χρόνια.

Δημοτικές εκλογέςεκλογές 2019εθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογές